IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата - Доверие обединен холдинг АД

За подгласници бяха посочени Албена, Мостстрой и Свилоза

13:49 | 13.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Доверие обединен холдинг АД
Книжата на Доверие обединен холдинг бяха избрани от екипa на Investor.bg за победител в традиционната ни рубрика Акция на седмицата. За подгласници посочихме Албена, Мостстрой и Свилоза.

Книжата на Доверие обединен холдинг регистрираха най-силно повишение сред представителите на широкия индекс BG40 тази седмица – 38,8 на сто до 4,15 лв. В четвъртък сделка бе сключена на ниво от 5,13 лв. за ценна книга, което е най-високото за последните 15 месеца.

"Доверие обединен холдинг дълго време бe извън фокуса на повечето инвеститори поради някои некоректни към миноритарните акционери действия на мениджмънта на компанията. Холдингът е с не лош балансиран портфейл от компании, атрактивни активи, а напоследък - и с прилични финансови резултати. Това, заедно с добрата ликвидност по позицията, позволява на навлизащите чуждестранни инвеститори, както и на спекулативно настроени местни играчи, да формират добри пакети от акции", коментира за Investor.bg Владимир Малчев, инвестиционен консултант в ИП Бул Тренд Брокеридж* ООД.

"Високите обеми при нарастване от над 50% на цената от началото на годината за мен означава, че можем да очакваме подобрение в отношението на мениджмънта към миноритарните акционери. Логично е да се предположи, че основните купувачи през последните сесии не биха закупили общо около 6% от капитала на компанията без да са наясно с намеренията на мениджмънта за бъдещото развитие на холдинга", добави още Малчев.

От началото на годината са сключени 1 029 сделки по позицията за общо 1,02 млн. акции на стойност 4,05 млн. лв., като дружеството е повишило пазарната си капитализация с 53% до 54,57 млн. лв.

Консолидираната печалба на Доверие обединен холдинг за първите девет месеца на 2006 година отбеляза ръст от 5,5 пъти на годишна база до 5,29 млн. лв., при ръст в приходите от продажби в размер на 21% до 118,2 млн. лв. Холдингът притежава дялови участия в общо 20 дружества към края на деветмесечието.

Акциите на Албена също отбелязаха значителен ръст от над 20 на сто през седмицата до ниво от 96,13 лв. при общо изтъргувано количество от 23 629 лота. Компанията е една от малкото, които все още не са достигнали рекордните стойности от началото на 2005 година. Историческият максимум от 101 лв. за акция е отчетен на 25 февруари 2005.

Туристическата компания има консолидирана печалба от 23,38 млн. лв. за деветмесечието на 2006, което е с 11,6% по-малко от съответния период на предходната година. Основният капитал на дружеството е 2,74 млн. лв., а собственият към края на септември се увеличава с 8,4% до 267 млн. лв.

С нов рекорд от 839 лв. за брой приключиха седмичната търговия дяловете на Мостстрой, като общо за петте борсови сесии по позицията бе отчетен ръст от 5,7% до 773,61 лв. при обем от 383 броя. Към момента капитализацията на дружеството е в размер на 86,25 млн. лв., което представлява ръст от над 25 пъти на годишна база.

Във вторник стартира търговията с правата от увеличението на капитала на Свилоза. Производителят на изкуствени химически влакна и коприни планира да увеличи капитала си от 6,66 млн. лв. до 39,95 млн. лв. Средствата от увеличението ще бъдат използвани за модернизацията на дъщерната компания Свилоцел АД като допълнение на осигуреното финансиране по заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк.

Броят на издадените права е 6 658 034, като търговията ще продължи до 6 февруари. За записване са предложени 33 290 170 нови акции, като съотношението между издадените права и новите акции е 1 към 5. Капиталът ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и платени най-малко 25 млн. нови акции.

За четирите борсови сесии бяха изтъргувани общо 976 права в 34 сделки на цени между 14,50 лв. и 28 лв. за брой. Акциите на Свилоза загубиха 17% от стойността си през седмицата до ниво от 6,11 лв. при обем от 991 лота.


*Цитираното мнение е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Албена АД(ALB)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още