IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Енергия АД

За подгласници посочихме Енергоремонт холдинг, Пловдив БТ и Топливо

15:13 | 18.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Енергия АД
Книжата на Енергия АД бяха избрани от екипa на Investor.bg за победител в традиционната рубрика "Акция на седмицата". За подгласници посочихме Енергоремонт холдинг, Пловдив БТ и Топливо.

Енергия повиши пазарната си капитализация с 44,4% на седмична база до ниво от 56,08 лв. за акция при изтъргувани общо 3 099 броя. В петък сделка бе сключена на рекордните 59,05 лв. за ценна книга, като след края на сесията офертите останаха на нива от 55,60 лв. „купува“ и 59,05 лв. „продава“.

Енергия АД влезе в полезрението на инвеститорите, повлияни от IPO-то на Монбат АД, и достигна исторически максимиум през вчерашната сесия, като сделки по позицията се сключиха на 59.05 лв. Засиленият интерес на участниците на пазара към предприятията в тази сфера на производство, а именно – производство на акумулаторни батерии, се превърна в катализатор на търговията през последните дни. Като се вземат предвид и добрите финансови резултати, които компанията показва, смятам, че трендът по позицията ще бъде определено позитивен“, коментира за Investor.bg Марин Костурски от ИП БенчМарк Финанс.

През седмицата стана ясно, че компанията е получила комплексно разрешително от Министерството на околната среда и водите за инсталация за производство на акумулаторни батерии. В края на миналия месец бе публикуван междинният неконсолидиран отчет на дружеството за първото деветмесечие, който показа спад на печалбата с 65% на годишна база до 190 хил. лв.

Енергия АД-Търговище е създадено през 1971 година по лиценз на немската фирма Варта, Германия. Първоначално дружеството специализира в производството на оловно-кисели панцерни акумулаторни батерии, с които да задоволява нуждите на карните заводи в България. С извършената по-късно реконструкция с помощта на Хлорайд, Англия, са въведени нови технологии в редовното производство, в резултат на което е повишено качеството на продукцията и се удовлетворяват международните стандарти. Дружеството работи по ISO-9001:2000.

Основният капитал на Енергия е 355 хил. лв., като мажоритарен собственик е Енергия 97 АД с дял от 63,6%, а Енергия Консулт ЕАД притежава други 25,11%.

С над 100% поскъпнаха акциите на Енергоремонт холдинг за последните пет работни дни, като в петък достигнаха исторически максимум от 435 лв. за брой. През седмицата по позицията бяха прехвърлени общо 2 297 лота в 196 сделки.

В петък стана ясно, че Централна енергоремонтна база АД (където холдингът има участие от 35%) ще извърши ремонтна поръчка на стойност 108 хил. лв. с ДДС. Енергоремонт холдинг, в обединение с Риск Инженеринг, ще осъществи и реконструкция на пети парогенератор на пернишкия ТЕЦ Република, като проектът е на обща стойност 6,5 млн. евро.

На отрицателна територия приключиха седмицата книжата на Пловдив БТ, регистрирайки най-силен спад сред представителите на широкия индекс BG40 – 10,64% до 20,83 лв. В петък от КНСБ съобщиха, че е насрочена среща между представители на тютюневия синдикат и управителните органи на Булгартабак холдинг (собственик на 78,18% от Пловдив БТ) във връзка с нарастващото напрежение сред служителите на холдинга. Тютюноработниците настояват за спиране на приватизацията на Булгартабак.

Спад от 5,8% за петте търговски сесии се наблюдаваше по позицията на Топливо, до ниво от 12,67 лв., при изтъргувани общо 25 231 броя. От 7 ноември на борсата се търгуват правата от увеличението на капитала на дружеството до 5,42 млн. лв., като до момента са изтъргувани 404 837 броя на цени между 0,70 лв. и 1,50 лв. Срещу всеки четири права ще може да се запише една акция с номинал от 1 лв. и емисионна цена от 9 лв.

Основният капитал на Топливо към момента е в размер на 4,33 млн. лв., а за записване са предложени 1 083 482 акции. Мажоритарен собственик е Синергон холдинг с дял от 89,25%.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Дитсманн Енергоремонт Холдинг АД(6EG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още