IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Хидравлични елементи и системи АД

За подгласници бяха определени Евроинс, Оргахим и Полимери

15:38 | 21.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Хидравлични елементи и системи АД
Книжата на Хидравлични елементи и системи АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в традиционната рубрика “Акция на седмицата”. За подгласници се класираха Евроинс, Оргахим и Полимери.
Акциите на Хидравлични елементи и системи регистрираха второто най-силно повишение за изминалата седмица сред представителите на широкия индекс BG40.

Ямболското предприятие повиши пазарната си капитализация с 26,33% за петте борсови сесии до ниво от 13,77 лв. за ценна книга, при общо изтъргувано количество от над 10 хил. броя.

Интересът към акциите на индустриалните предприятия на БФБ-София и през изминалата седмица продължи да е на дневен ред. Хидравлични елементи и системи, където основен акционер е Стара Планина Холд с дял от 70,8%, също отбеляза ръст с над 26% за петте дни.

Положително влияние върху цената неминуемо оказа извършеното през юни увеличение на капитала със собствени средства. Именно след него търговията с акциите на ямболското дружество се оживи и то влезе в полезрението на по-голям брой инвеститори.“, коментира за Investor.bg Минчо Минчев от ТБ Инвестбанк.

Продажбите и печалбите бележат ръст, като очакванията на пазара са те да продължават да се подобряват. До излизането на деветмесечния отчет по всяка вероятност поскъпването на акциите на дружеството ще продължи, като именно той ще даде посоката на по-нататъшното движение в краткосрочен план.“, каза още Минчев.

На проведеното на 5 юни тази година Общо събрание на акционерите на компанията, бе гласувано десетократно увеличение на капитала до 2,62 млн. лв. със собствени средства. Новите акции от увеличението се търгуват на борсата от 28 септември. На събранието бе прието и разпределяне на нетен дивидент от 0,93 лв. на акция за 2005 година.

Хидравлични елементи и системи реализира печалба от 1,659 млн. лв. за полугодието, в сравнение с 1,622 млн. лв.към 30 юни 2005.

Нов исторически максимум от 112 лв. достигнаха книжата на русенския производител на бои и лакове Оргахим във вторник, когато бе публикуван междинния финансов отчет на дружеството за деветмесечието. Акциите на компанията поскъпнаха общо с 8,38% на седмична база до 106,1 лв.

Нетната печалба на Оргахим нараства с 40% на годишна база до 3,964 млн. лв. към края на месец септември. Износът заема около 56% от продажбите на компанията, като основните пазари са Турция, Гърция, Румъния, Египет, Централна Европа, Средния Изток и бившите Съветски републики.

Рекордно ниво от 5,10 лв. за брой достигнаха и дяловете на застрахователната компания Евроинс в петък, регистрирайки седмичен ръст от 13,26 на сто при общ обем от близо 20 хил. броя.

Основен акционер в дружеството е Старком Холдинг с дялово участие от 59,04 на сто. В края на септември Евроинс получи разрешение от Комисията за финансов надзор да инвестира до 1 млн. евро, но не повече от 15% от размера на брутните технически резерви, в квалифицирани дългови книжа в чужбина.

Компанията се сдоби и с лиценз за разширяване предмета на дейност с нови видове застраховки - застраховка „Релсови превозни средства“, застраховка „Летателни апарати“, „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на летателни апарати”.

На противоположния полюс бяха книжата на Полимери, които поевтиняха с 3,3 на сто за петте борсови сесии до ниво от 8,51 лв. за брой.

В сряда АКБ Корпорация продаде мажоритарния си дял от 60% в компанията за близо 16 млн. лв. Прехвърлянето бе осъществено в две блокови сделки на цена от 5 лв. за акция, като 36,6% от капитала станаха собственост на регистрираното в Панама Джурискандо Кънсълтънтс АД, а други 23,4% бяха закупени от Финансово Индустриален Концерн АКБ-Форес ХАД.

Неконсолидираната печалба на Полимери за полугодието е 781 хил. лв. спрямо 4,07 млн. лв. за същия период на 2005 г.
 

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

Полимери АД(51P)

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още