IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Софарма АД

За подгласници екипът ни посочи Проучване и добив на нефт и газ, ЗПАД ДЗИ-София и Балкантурист Елит

13:51 | 12.08.06 г.
Акция на седмицата – Софарма АД

Книжата на Софарма АД бяха избрани от екипa на Investor.bg за победител в традиционната ни рубрика Акция на седмицата. За подгласници посочихме Проучване и добив на нефт и газ, ЗПАД ДЗИ-София и Балкантурист Елит АД.

За последните пет борсови сесии по позицията се изтъргуваха 61 249 лота, или средно по 12 249 броя на ден на нива от 9,85 лв. и историческия максимум 10,45 лв. за ценна книга. За седемте месеца от началото на годината по позицията са сключени 2786 сделки, в които бяха прехвърлени 7,947 млн. акции, а оборотът (без блоковите сделки) възлиза на 63,949 млн. лв.

Фармацевтичния сектор, наред с енергетиката, са два от най-перспективните отрасли в българската икономика и именно в тези сектори има повишен интерес от страна на местни и чуждестранни инвеститори. Софарма остана единственият представител на фармацевтичния сектор, чиито акции се търгуват на фондовата борса и представянето им на капиталовия пазар е блестящо,” каза за Investor.bg Минчо Минчев от ТБ Инвестбанк АД.

”Практически всички корекции на борсата подминават акциите на фармацевтичната компания и това ги е превърнало в една от най-стабилните и предпочитаните позиции. Много важен факт за доброто представяне на акциите е доброто корпоративно управление на компанията, като се е доказало нееднократно в позитивна светлина. Смятам че финансовите показатели на компанията, въпреки че отбелязаха значително подобрение през последните две години все още не са достигнали пиковите си стойности,” допълни брокерът.


На 29 септемви ще се състои Общото събрание на акционерите на фармацевтичното дружество, на което ще се гласува за увеличение на капитала на дружеството от 66 млн. лв. до 132 млн. лв. със собствени средства.

По този начин срещу всяка притежавана ценна книга, акционерите ще получат по една безплатна нова акция. Основни акционери в компанията са София АД с дял от 25,53 на сто, Телсо АД с 24,15% и Телекомплект АД, собственик на 21,92% от капитала.


За шестмесечието на 2006 г. Софарма отчете неконсолидирана печалба от 14,177 млн. лв., което е с 23% по-малко спрямо сравнимия период на миналата година. Дружеството притежава 7 дъщерни предприятия в страната и 3 в чужбина.

Нов исторически максимум от 102,00 лв. отбелязаха по време на петъчната търговска сесия книжата на ЗПАД ДЗИ-София. В началото на месеца акциите на застрахователната компания бяха извадени от изчислението на широкия BG40, след осъществяване на шестмесечната му ревизия.

За първите шест месеца на 2006 г. ДЗИ обяви нетна печалба от 2,587 млн. лв., което е с 34,74% повече от същия период на миналата година. По данни от КФН пазарния дял на дружеството е 17,96%.

Акциите на Проучване и добив на нефт и газ ЕАД-Плевен добавиха 25,87% към пазарната си капитализация, до средна цена от 89,54 лв., като сделка бе сключена и на ниво от 90,00 лв. за ценна книга, което е нов рекорд за книжата на дружеството.

На 21 август (понеделник) ще се проведе Общото събрание на дружеството, на което ще се решава за увеличение на капитала на дружеството от 873 хил. лв. на 12,228 млн. лв. със собствени средства.

При приемане на решението акционерите ще получат по 13 нови акции. За първите шест месеца на 2006 г. дружеството обяви печалба в размер на 2,996 млн. лв., или с 8,04% повече спрямо сравнимия период на година по-рано. Химимпорт притежава 51% от дружеството, докато Интер Ръбър Хеми ООД има 21,97 на сто.

Книжата на Балкантурист Елит АД загубиха 7,72% от пазарната си капитализация, до средна цена от 2,63 лв. за брой. За последните пет борсови сесии по позицията се изтъргуваха 777 лота на цени от 2,60 до 2,85 лв. за акция.

Само преди седмица акционерите на холдинговото дружество взеха решение за продажбата на дела на компанията в капитала на Гранд Хотел Велико Търново АД.

За купувач на 1,664 млн. акции от Гранд Хотел Велико Търново, или 93,73% от капитала на дружеството на цена от 4 млн. евро (4,69 лв. на акция) бе избран Генимекс Ойл АД.

* При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.

 

Свързани компании:

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

Проучване и добив на нефт и газ АД(NGAZ)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още