IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - ХД Пътища АД

Акциите на ХД Пътища отбелязаха пет поредни максимума през седмицата, като добавиха общо 58,12% към стойността си до ниво от 2754,14 лв. В петък сделка бе сключена на рекордното ниво от 3000 лв.

13:44 | 15.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - ХД Пътища АД
ХД Пътища АД е поредният победител в традиционната рубрика „Акция на седмицата”. За подгласници екипът на Investor.bg обяви Дуропак-Тракия папир АД, Оргахим АД и Хидравлични елементи и системи АД.

Акциите на ХД Пътища отбелязаха пет поредни максимума през седмицата, като добавиха общо 58,12% към стойността си до ниво от 2 754,14 лв. при изтъргувани 184 броя. В петък сделка бе сключена на рекордното ниво от 3 000 лв. за ценна книга. Оферти за покупка има на 2 750 лв., а предлагане – на 2 925 лв.

Силното поскъпване бе провокирано от сключването на поредния договор за пътно поддържане, но основната причина бе натрупалото се напрежение между няколкото основни купувачи напоследък. От началото на годината това е четвъртият голям контракт и, съвсем естествено, интересът към акциите на холдинга нарастна многократно. Рекордните нива, на които вече се търгува, предполагам, са надминали всички очаквания и вече изкушават част от дребните акционери. От друга страна обаче, 3000 лева за акция оценява цялото дружество на около 52 млн. лева, при положение, че само последният договор е за около 49 млн. лв. с ДДС.“, коментира за Investor.bg Гено Тонев от ИП ЮГ Маркет АД.

Вчера стана ясно , че компанията е сключила договор с Първа Инвестиционна Банка за отпускане на инвестиционен кредит на дружеството и/или негови дъщерни дружества. През юни ХД Пътища сключи договор за финансов заем с швейцарската финансова група UBS AG, както и с с дъщерното си дружество Пътностроителна техника ЕАД за отпускане на заем в размер на 1,5 млн. евро.

В началото на седмицата от БФБ-София съобщиха, че ХД Пътища има сключен договор с Изпълнителна агенция "Пътища" за изпълнение на обект "Текущ ремонт и поддържане и зимно поддържане на 810 км републикански пътища на територията на Областно пътно управление-Плевен“. Това е четвъртият договор на фирмата за по-малко от два месеца, чиято стойност превишава 10% от средните приходи на дружеството за последните 3 години.

Вчера от дружеството съобщиха още, че с решение на Софийски градски съд е заличен старият Съвет на директорите, който бе в състав – Иван Трифонов, Венета Масларова и Десислава Любенова. Вписан е нов състав на Съвета на директорите – Занзи Холдинг БГ ЕАД – София, представлявано от Орлин Хаджиянков, заместник председател – Нео Трейдо ЕООД-София, представлявано от Ралица Кръстева и изпълнителен директор - Вато 2002 ООД - София, представлявано от Веселина Стоянова.

Компанията ще се управлява и представлява заедно от всеки двама от членовете на Съвета на директорите, както и от прокуристите Филип Стоянов и Мирослав Мазнев, заедно или поотделно. Основен акционер в дружеството е Бургаски корабосторителници АД с дялово участие от 45,17 на сто, докато Вабо хит ЕООД има 23,99%.

Книжата на Дуропак-Тракия папир отбелязаха най-силно седмично повишение срeд представителите на широкия индекс BG40. Компанията повиши пазарната си капитализация с 14,5% до исторически максимум от 45,46 лв. за акция, като за петте работни дни по позицията бяха прехвърлени общо 1 666 броя.

В четвъртък от дружеството съобщиха , че финансовият резултат за първите шест месеца на годината е положителен в размер на 4,75 млн. лв. спрямо 707 хил. лв. за съответния период на 2005. Приходите от дейността нарастват с 8,45% на годишна база до 30,56 млн. лв.

В края на миналата година австрийските Duropack AG и Schneider & Schneider Rechtsanwalte OEG придобиха 95,22% от капитала на Тракия папир за общо 81,63 млн. лв.

Рекордни нива през седмицата достигнаха и акциите на русенския производител на бои Оргахим, като отчетоха ръст от 2,42% до 80,54 лв. В четвъртък бе достигнат максимумът от 84,38 лв. за брой, а офертите са на нива от 80,50 лв. „купува“ и 83,98 лв. „продава“.

Консолидираната загуба на компанията за първото тримесечие се понижава до 658 хил. лв. в сравнение с регистрираната за същия период на миналата година загуба в размер на 833 хил. лв. От началото на годината Оргахим откри три свои представителства в Италия, Македония и Сърбия.

На отрицателна територия приключиха седмицата книжата на Хидравлични елементи и системи АД, като загубиха над 6% от стойността си до ниво от 9,91 лв. Общо 415 акции смениха своя собственик за петте работни дни, като след края на петъчната борсова сесия офертите останаха на нива от 9,20 лв. „купува“ и 10 лв. „продава“.

В края на миналия месец с решение на Ямболския окръжен съд капиталът на компанията бе увеличен от 262 хил. лв. до 2,62 млн. лв. Увеличението бе извършено за сметка на печалбата от миналата година и част от резервите на дружеството. На Общото събрание на акционерите на компанията, проведено на 5 юни, бе взето решение за разпределяне на брутен дивидент от 1 лв. на акция за 2005 година.

*Клиенти на ИП Юг Маркет АД притежават акции на ХД Пътища АД.

** При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още