IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Проучване и добив на нефт и газ ЕАД-Плевен

Подгласници за изминаващата седмица са ХД Пътища АД-София, Елма АД-Троян и ИД Златен лев АД-София

13:38 | 08.07.06 г.
Акция на седмицата - Проучване и добив на нефт и газ ЕАД-Плевен
Книжата на Проучване и добив на нефт и газ ЕАД-Плевен са поредният победител в седмичната рубрика на Investor.bg за Акция на седмицата. Подгласници за изминаващата седмица са ХД Пътища АД-София, Елма АД-Троян и ИД Златен лев АД-София.

През изминалата седмица плевенското дружество обяви, че свиква Общо събрание за 21 август, на което акционерите ще вземат решение за увеличение на капитала от 873 433 лв. на 12 228 062 лв. чрез издаване на нови 11 354 629 броя поименни безналични акции с номинална стойност от 1 лв. По този начин акционерите ще получат по 13 нови акции.

Всеизвестно е, че увеличението на капитала чрез издаване на безплатни акции не води до качествени изменения в дейността на дружеството, нито пък на развитите пазари е предпоставка за повишаване на капитализацията. Българският пазар обаче се отличава от това заради чисто психологически причини от времето, когато акциите бяха почти без пари. Очевидно времето на влиянието на тези технически фактори върху цената на акциите съвсем не е отминало. В случая с "Проучване и добив на нефт и газ" цената дълго време се движеше в рамките на 50 лева за акция, при все че цената на петрола се повиши рязко за същия период. Явно обявяването на сплита е подходящо време за "актуализация" на котировките. Друг е въпросът, че позицията е рискова заради съмнителните залежи на нефт и газ на територията на България. Според мен печалбите на дружеството през следващите години могат да се колебаят в доста широки граници в зависимост от добитите количества горива, като не е изключено ново сериозно движение нагоре“, каза за Investor.bg Владислав Панев от Статус Капитал.

За последните пет борсови сесии акциите на Проучване и добив на нефт и газ отчетоха повишение от 27,47% до 63,10 лв. средно, като сделка в петък бе сключена и на историческия максимум от 63,16 лв. за брой. В 72 сделки за седмицата се прехвърлиха 7860 броя, а оборотът по позицията бе 454 хил. лв.



Проучване и добив на нефт и газ АД - Плевен е учредено през 1991 г. с основна дейност търсене, проучване, добив и реализация на суров и преработен нефт, природен газ и нефтени продукти. Дружество притежава концесии върху 12 находища на нефт и газ: Българево, Бърдарски геран, Горни Дъбник, Долни Дъбник, Долни Луковит, Дуранкулак, Долни Луковит-Запад, Селановци, Староселци, Тюленово, Маринов геран и Бутан-юг.

За първото тримесечие на 2006 г. дружеството има консолидирана печалба в размер на 1,519 млн. лв., или 1,74 лв. на акция, спрямо 1,033 млн. лв. за сравнимия период на 2005 г., или 1,18 лв. на акция.

По последните данни от БФБ Химимпорт притежава пряко 51,04% от капитала на дружеството и чрез свързани лица още 11,45%, а Интер рабър хеми има дял от 21,97%.

Изравнена максимална стойност отчетоха през седмицата книжата на ХД Пътища след осъществяване на сделка при цена от 1777,00 лв. за брой. Само през последните два месеца дружеството сключи два договора за над 10% от средните приходи за последните три години.

През юни акционерите на дружеството взеха решение да не разпределят дивидент за 2005 година. Цялата печалба за изминалата година, в размер на 67,5 хил. лв., ще бъде заделена като допълнителни резерви. ХД Пътища и Мостстрой вече имат нов адрес на управление - община Подуяне, ул. Бесарабия №114.

По време на петъчната борсова сесия бяха прехвърлени 6,38 на сто от капитала на Елма АД-Троян. Сделки по позицията бяха сключени на нива от 1,90 и 2,08 лв. за брой, докато седмичното повишение е от 0,53% до 1,90 лв.

Дружеството, чийто предмет на дейност включва производство и търговия със стандартни и специални асинхронни ел.двигатели, шмиргели и инструментална екипировка, обяви тримесечна печалба в размер на 42 хил. лв., спрямо 46 хил. лв. положителен финансов резултат година по-рано.

Елма Електромотори АД притежава 28,35% от капитала, докато АКБ Актив АД и Костенец ХХИ имат съответно по 19,23 и 13,36 на сто. АКБ Секюрити АД и Стефан Стефанов притежават по 6,66 и 6,72%.

По време на търговската сесия от сряда акциите на Златен лев Холдинг АД отчетоха най-ниската си стойност от листването си на БФБ-София – 1,40 лв. Само за една седмица холдинговото дружество загуби 8,48 на сто от пазарната си капитализация.

Преди по-малко от четири месеца Златен лев Холдинг АД осъществи вторично публично предлагане, като още в първия ден бяха изтъргувани 62 689 броя на нива между 2,35 лв. и максималната цена за момента от 3,00 лв.

Златен лев холдинг АД отчита консолидирана загуба за първото тримесечие от 557 хил. лв., в сравнение с печалба от 1,575 млн. лв. за същия период на 2005 година. Основният капитал на холдинга е 6,482 млн. лв., а собственият в края на март достига 17,498 млн. лв.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчитат седмичното изменение в акциите на компанията, изтъргуваните обеми по позицията, корпоративните новини, както и брокерското мнение.

Свързани компании:

Златен лев Холдинг АД(HLEV)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Елма АД(56E)

Проучване и добив на нефт и газ АД(NGAZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още