IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Куриоз на седмицата - Каучук АД

На 13 юни Химимпорт АД придоби 353 284 акции, или 37,5 на сто от капитала на Каучук АД

09:33 | 02.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Куриоз на седмицата - Каучук АД
Екипът на Investor.bg определи Каучук АД - Пазарджик за победител в седмичната ни рубрика Куриоз на седмицата.

На 13 юни Химимпорт АД придоби 353 284 акции, или 37,5 на сто от капитала на Каучук АД. Продавач на пакета бе Каучук България ООД при цена на акция от 7,07 лв. за брой, или общо 2,498 млн. лв.

Последната сделка по позицията преди прехвърлянето бе на ниво от 5,00 лв. за брой, като още на следващия ден, след новината, книжата поскъпнаха с 29,6 на сто. Следващите две седмици цената на акциите на дружеството продължи да се повишава, като най-високата отчетена стойност бе 15,90 лв. за брой.

В сряда миналата седмица, в края на работния ден, на сайта на БФБ - София бе публикувано съобщение от дружеството, че се свиква Общо събрание на акционерите на 1 август 2006 г.
 
Поводът е неприемането на отчета за управлението на дружеството през 2005 г., неприемането на финансовия отчет и баланс, както и доклада на дипломирания експерт-счетоводител на редовното Общо събрание на акционерите на 14 юни.

Съобщението, публикувано на сайта на БФБ-София, продължава:

„Същевременно се оказа, че финансовото и икономическо състояние на дружеството е много по-тежко, отколкото се предполагаше. Данните, изнесени в отчета за управление на дружеството за 2005, не показват истинското състояние на дружеството - в тях никъде не се вижда, че загубите например са за около 20 млн. лв., че задълженията към доставчици растат главоломно, че на практика има несъбираеми вземания“.

„Били са унищожени или изнесени всички видове договори, документация, касаеща нормалното протичане на управленския и производствен процес. Липсват договори за сключени банкови кредити, съответно са изпратени писма с молба за копия от документацията. Също така липсват договори за доставка на основни суровини и материали, както и договори с наши клиенти за експедирана и платена продукция. Натъкнахме се на данни за фиктивна доставка на машини и съоръжения, отчетени по инвестиционната програма за над 2 млн. лв., като полагаме усилия да се свържем със съответните фирми, издали фактурите“, се казва още в съобщението.

Общото събрание на 14 юни бе свикано от предишното ръководство на Каучук АД, като към момента Съветът на директорите е в състав: Иван Славков - изпълнителен директор, Георги Лазаров и Атанас Илиев.

„Продължава работата по пълната ревизия за 2005 г., но до момента няма готовност с пълен доклад, баланс и отчет за доходите“, допълват от дружеството.

На следващия ден книжата на дружеството затвориха на ниво от 10,71 лв. за брой, губейки близо 30% от стойността си. В петък бе сключена сделка само за 1 акция за 9,61 лв., като към момента има само оферти „купува“ на същото ниво.

Свързани компании:

Каучук АД(KAU)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още