IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Албена АД

За подгласници екипът ни определи Слънчев ден АД, Петрол АД и Холдинг Кооп-Юг АД

13:15 | 17.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
За разлика от другите наши курорти, Албена не се сблъска с проблема с презастрояването. Снимка: Корбис
За разлика от другите наши курорти, Албена не се сблъска с проблема с презастрояването. Снимка: Корбис
Книжата на Албена АД бяха избрани за победител в традиционната рубрика на Investor.bg Акция на седмицата. За подгласници екипът ни определи Слънчев ден АД, Петрол АД и Холдинг Кооп-Юг АД.

Общо 13 202 акции бяха изтъргувани по позицията на Албена за последните 5 търговски сесии, от които 10 хил. бяха прехвърлени в единична сделка във сряда на цена от 76,80 лв. за брой. Книжата на дружеството не отчетоха значителни ценови изменения спрямо предходната седмица, като средната цена след края на петъчната сесия остана на ниво от 77 лв. Оферти за покупка има на 77 лв., а предлагане – на 78 лв. за ценна книга.

Предимството на Албена пред останалите ни летни курорти, е че приватизацията бе извършена по модел, който запази единна собственост върху целия курорт и прилежащата му инфраструктура. Това позволи на Албена да не се сблъска с проблема с презастрояването, претоварената инфраструктура и споровете между собствениците, каквито проблеми има например в Златни пясъци и Слънчев бряг.

Това позволява на дружеството да запази потенциал за растеж дори и при очакваната криза в туристическия бранш. Това, с което може би Албена позакъсня, е по-мащабна инвестиционна програма, която да доведе равнището на базата до такова ниво, че да стане атрактивна и за по-платежоспособни туристи, които искат нещо повече от легло и чадър на плажа.

Ако това пренасочване бъде реализирано през следващите няколко години, акционерите на Албена АД могат да очакват добри времена. Засега обаче като че ли мениджърите на курорта залагат на териториална експанзия към Приморско и Балчик. Бъдещето ще покаже дали това ще се окаже достатъчно печелившо”, каза за
Investor.bg Петър Василев от ИП Булброкърс АД.

В края на миналата седмица стана ясно, че мениджърският екип на дружеството обмисля проект за изграждане на ледена пързалка в комплекса. За консултанти при избора на изпълнител ще бъдат поканени световните шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Ставийски.  

В инвестиционната програма на Албена за туристическия сезон през 2007 година са предвидени вложения от над 26 млн. лв. Още тази есен ще започне изграждането на втората част на четиризвездния хотел Фламинго, както и пълната реконструкция на Арабела бийч.

На 10 юни бе проведено Общо събрание на акционерите на дружеството, на което бе взето решение за разпределяне на брутен дивидент от 0,60 лв. на акция. Туристическата компания отчете печалба от 17,17 млн. лева след данъчно облагане за миналата година или с 6% по-голяма от реализираната през предходната 2004 година. Към 31 март 2006 дружеството е на загуба от 5,51 млн. лв. в сравнение с 5,05 млн. лв. за съответния период на 2005.

 

 

Варненското дружество Слънчев ден повиши пазарната си капитализация с близо 11 на сто за последните пет работни дни до ниво от 50 лв. за акция. Общият изтъргуван обем бе в размер на 787 акции, като офертите след приключването на седмичната търговия останаха на нива от 50 лв. „купува” и 55 лв. „продава”. Във вторник (13 юни) бе последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството, даващи право на глас в Общото събрание на акционерите, насрочено за 29 юни.

Компанията обяви консолидирана загуба от 1,31 млн. лв. за първите три месеца на годината или с 26,7% по-ниска от съответния период на миналата година. Слънчев ден притежава 99,59 на сто от капитала на софийския търговски център ЦУМ.

Книжата на Петрол АД поскъпнаха с 4,5% през седмицата, след като в четвъртък бяха прехвърлени 40 хил. броя на средна цена от 3,50 лв. Търсене има на ниво от 3,34 лв., а оферти за продажба – на 3,49 лв.

В началото на седмицата от компанията съобщиха, че предвиждат модернизация на 80 от своите бензиностанции до края на 2008 година. Съоръженията ще се произвеждат по иновативен метод в заводски условия, което ще даде възможност за значително намаляване на инвестиционните разходи и на пусковите срокове за една бензиностанция. В Балчик бе открит първия обект на дружеството, произведен по новата технология.

На Общото събрание на акционерите на Петрол АД, проведено на 5 юни, бе взето решение за разпределяне на дивидент от 0,0066 лв. на акция или общо 726,5 хил. лв. (50 на сто от печалбата на дружеството за миналата година). 10% от финансовия резултат (145,3 хил. лв.) ще бъдат заделени за фонд резервен, а останалите 40% (581,2 хил. лв.) ще останат като неразпределена печалба.  

Акционерите на компанията овластиха управителните органи за сключване на сделки по продажбата на по-голямата част от дъщерните дружества на Петрол на Петрол Холдинг АД. Очаква се след продажбата на дяловете от Вратцата ЕООД, Транслото АД, Еврокапитал България ЕАД, Петрол Карт Сервиз ЕООД, Петролинженеринг АД, Варна Бизнес Сървисиз ООД, БПИ ЕАД и Петрол Трейд ООД в касата на Петрол да постъпят финансови приходи в размер на близо 55 млн. лв. Сделките са част от обявената програма за преструктуриране на дружествата в рамките на холдинга.

Акциите на Холдинг Кооп-Юг регистрираха най-силно седмично понижение сред представителите на широкия индекс BG40. Книжата на дружеството загубиха 7,7% от стойността си до ниво от 2,40 лв.

Консолидираният финансов резултат на холдинга за първото тримесечие на тази година е отрицателен в размер на 50 хил. лв. спрямо печалба от 49 хил. лв. за съответния период на 2005 година.

Свързани компании:

Слънчев ден АД(SDEN)

Холдинг Кооп-Юг АД(HUG)

Албена АД(ALB)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още