IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Неохим АД

Подгласници за седмицата от 5 до 9 юни са Стара Планина Холд, Балкантурист Елит и ЗПАД ДЗИ – София

13:33 | 10.06.06 г.
Акция на седмицата - Неохим АД
Книжата на Неохим са вторият юнски победител в традиционната рубрика на Investor.bg Акция на седмицата. Екипът ни предпочете димитровградското дружество пред Стара Планина Холд, Балкантурист Елит и ЗПАД ДЗИ – София.
 
Само за петте борсови сесии от 5 до 9 юни акциите на Неохим АД-Димитровград добавиха 7,48% към пазарната стойността си до средна цена от 43,41 лв., като в петък сделки по позицията бяха сключени и на максималното ниво от 43,80 лв. за брой. В 32 сделки бяха изтъргувани 2611 лота, или по 522,2 броя средно на сесия.
 
Консолидираният отчет на компанията за първото тримесечие на годината потвърди позитивните очаквания на инвеститорите. Дружеството проведе Общо събрание на акционерите, на което бяха обявени намерения за продължаване на политиката по изкупуване на собствени акции. „Неохим” се възползва от конкурентното си предимство да купува газ на цени, по-ниски от редица свои конкуренти на международните пазари, и съумява да разтвори маржовете си на печалба. Основната заплаха пред компанията е възможността в близко бъдеще да се наложи да плаща по-висока цена за газта, което ще се отрази негативно на крайните финансови резултати и съответно на пазарната капитализация на компанията. На този етап обаче позицията се радва на одобрението от страна на инвеститорите, което се видя ясно през изминалата седмица”, коментира за Investor.bg Константин Абрашев от ИП БенчМарк Финанс АД.
 
В петък се проведе Общото събрание на компанията, на което се взе решение за обратно изкупуване на до 3 на сто от общия брой акции, издадени от дружеството към момента, или до 79 630 броя. Изкупуването ще се извърши на цени от 35 до 40 лв. за брой, а не както бе обявено по-рано между 30 и 35 лв. на акция.
 
Димитровградското дружество е с предмет на дейност производство на органични и неорганични химически продукти и търговия с тях. Общо 35% от продукцията се пласира на вътрешния пазар, а останалите 65 на сто - на външния.
 
За първото тримесечие на 2006 г. консолидираната печалба на Неохим се е повишила с 6.2% до 4.57 млн. лева в сравнение с реализираната за същото тримесечие на миналата година печалба в размер на 4.31 млн. лева.
 
Неохим е с основен капитал от 2,654 млн. лева и собствен към края на първото тримесечие в размер на 79,46 млн. лв. Основни акционери са Евро ферт АД с дял от 49,17%, докато Karifert International, Ливан има 16,07%.
 
Акциите на компанията са включени в изчислението на индексите SOFIX и BG40, като пазарната капитализация по данни от петък възлиза на 115,226 млн. лв. Оферта купува по позицията има на ниво от 43,40 лв., а за продажба - на цена от 44,00 лв. за брой.
 
Книжата на Стара планина Холд отчетоха нов исторически максимум, след като в сряда сделки бяха сключени и на нива от 18,00 лв. за брой. Седмичното повишение за холдинга е от 3,25%, до 17,46 лв.
 
Холдинговото дружество притежава мажоритарно дялово участие в шест дружества: Хидравлични елементи и системи АД, Славяна АД, Фазан АД, Елхим – Искра АД, СПХ Транс ООД (65%) и Хайдушки поляни ООД (100%), както и дялово участие в още 7 дружества, сред които са М+С Хидравлик АД  и Българска роза АД – Карлово.
 
Общите събрания на ХЕС и М+С Хидравлик гласуваха за съответно десетократно и петдесетократно увеличение на капитала плюс дивидент в размер на един и четири лева на акция, докато акционерите на Фазан ще получат по 0,40 лв. дивидент, а тези на Българска роза по 0,43 лв.
 
Самото Общо събрание на холдингово дружество, на което основна точка в дневния ред е гласуването на решение за разпределяне на финансовия резултат от миналата година, бе отложено за 21 юни поради липса на кворум. Офертите купува/продава са на нива от 17,35/17,49 лв.
 
Акциите на Балкантурист Елит добавиха 11,41 на сто по време на петъчната борсова сесия, като към момента липсват продавачи, а интерес за покупка има на ниво от 3,02 лв. Вчера от холдинга обявиха, че свикват извънредно Общо събрание на акционерите на 28 юли 2006 година, на което ще бъде гласувана продажбата на 1 664 144 акции (93,73%) от капитала на Гранд Хотел Велико Търново АД.
 
Предложената цена е 4 млн. евро (7,82 млн. лв.), или 4,70 лв. на акция, а купувач е Генимекс ойл АД.

Холдингът притежава мажоритално дялово участие в капитала на три дружества – Балкантурист АД, Гранд Хотел Велико Търново АД, и Гранд Хотел Варна АД.
 
С едва 26 сделки акциите на ЗПАД ДЗИ заеха последната позиция за май в класацията по ликвидност при компаниите от BG40. За последната седмица книжата се търгуваха единствено във вторник, когато се сключиха седем сделки на цени от 85,00 до 88,20 лв. за брой. За седмицата акциите на дружеството бележат спад от 3,12 на сто до 85,42 лв.
 
Общото събрание на компанията взе решение за разпределение на 1,3837 лв. нетен дивидент на акция, но от 3 юни акциите се търгуват без право на участие. За първото тримесечие на 2006 г. печалбата отчита понижение с хиляда лева до 2,077 млн. лв. Контракт София ООД притежава 70% от капитала на дружеството, докато Bank Austria Creditanstalt AGB и Julius Baer International Equity Fund имат съответно 12,5 и 5,5 на сто.  

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчитат седмичното изменение в акциите на компанията, изтъргуваните обеми по позицията, корпоративните новини, както и брокерското мнение.

Свързани компании:

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

Неохим АД(NEOH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още