IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Куриоз на седмицата - Кремиковци АД

На 8 юни, с повече от 4 месеца закъснение, бяха публикувани годишните резултати на Кремиковци АД, като в същия ден започнаха и предупредителни стачни действия в дружеството

10:18 | 11.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Куриоз на седмицата - Кремиковци АД
Крайният срок за предаване на годишните неодитирани отчети на публично търгуваните дружества на БФБ – София е 31 януари.

В четвъртък (8 юни), с повече от 4 месеца закъснение, бяха публикувани годишните резултати на Кремиковци АД, като в същия ден започнаха и предупредителни стачни действия в дружеството, организирани от синдикатите.

По тeзи причини екипът на на Investor.bg определи за победител в рубрика "Куриоз на седмицата" Кремиковци АД, като ще ви представим избрани моменти от документите на дружеството, без да ги коментираме.

В дългоочакваните данни Кремиковци отчете нетна загуба за 2005 г. в размер на 154 млн. лв., докато през 2004 г. компанията е реализирала положителен финансов резултат от 80,76 млн. лв.
 
Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги намаляват до 804,6 млн. лв., в сравнение с 933,5 млн. лв. за 2004 година. За 2005 г. 775,3 млн. лв. от продажбите са от стоманени продукти, а за 2004 г. те са били 877 млн. лв.
 
Следва цитат от „Доклада на управителния съвет на Кремиковци АД за дейността на дружеството през 2005 г.“:
 
"По-ниската стойност на приходите от реализация на стоманени продукти през 2005 спрямо 2004 година (-102 млн. лв.) се дължи основно на намалената реализация в количествено изражение (ефект: - 95 млн. лв.) и в по-малка степен на по-ниските продажни цени (ефект: -14 млн. лв.), като подобрената продуктова структура е компенсирала в известна степен отчетеното намаление в цените и обема (ефект: +7 млн. лв.). Заложените в плана приходи от стоманени продукти през 2005 г. в размер на 911,6 млн. лв. не бяха достигнати главно поради отчетения по-нисък обем на реализация (1,003 млн. тона) спрямо този, заложен в плана (1,326 млн. тона), независимо от реализираната по-висока средна продажна цена (395 евро/т спрямо 351 евро/т по план)."

През 2005 г. са постигнати средни пазарни цени за вътрешния пазар в размер на 506 евро/тон при средни пазарни цени за 2004 г. в размер на 464 евро/тон.

През 2005 г. продажбите на вътрешния пазар се реализират преди всичко чрез дъщерната му фирма "Кремиковци Трейд" ЕООД, както и около 70% от износа на външните пазари.

Сред посочените в доклада причини за реализирания негативен резултат от дейността на дружеството през отчетния период са:

- "През 2005 г. разходите свързани с обичайната дейност на дружеството са се увеличили с 34,97 млн. лева. В значителна степен това се дължи на увеличените международни цени на коксуващите се въглища, желязорудни суровини, цинка, природния газ и нефтените деривати. Ето и нов цитат от доклада: „Тук следва да подчертаем, че в отчетния период са подписани договори за доставка на определени суровини с цени над пазарните за момента.“

- "В сравнение с 2004 г., през 2005 г. приходите от обичайната дейност на дружеството са намалели с 226,3 млн. лв. Освен намаления обем на стоковата продукция през 2005 г. в сравнение с 2004 г., от голямо значение са постъпленията в резултат на продажби с цени под пазарните за този период."

Също така според управата „продължилата повече от планираното смяна на собствеността, довела до известна несигурност и демотивация в част от персонала на фирмата,“ е попречила за постигане на целите на компанията за периода.

Основният капитал на Кремиковци е 18,52 млн. лв., като основен акционер е Финметалс Холдинг (собственост на Global Steel Holdings Ltd.) със 71% от капитала на дружеството, а държавата държи 25,3%.

"Глобъл Стийл Холдинг Лимитид – България" (GSHL Bulgaria) е дъщерно дружество на "Глобъл Стийл Холдинг Лимитид". По този начин GSHL Bulgaria има индиректен контрол върху управлението на "Кремиковци" АД.

В същото време "Кремиковци" АД ще заплати на GSHL Bulgaria сума в размер на 126 млн. долара като възнаграждение и обезщетение за съгласието на GSHL Bulgaria да преотстъпи на "Кремиковци" АД възможността да встъпи в преки търговски взаимоотношения с двама големи купувачи на стоманените изделия, произвеждани от "Кремиковци" АД - Стемкор и Залцгитър.

Задълженията на дружеството към 31 декември са 625,4 млн. лв., спрямо 588 млн. лв. в края на 2004 г., като Кремиковци плати 112,8 млн. лв. задължения към НОИ, Агенцията за държавни вземания и др. данъчни задължения и такси в началото на май.

В заключение ще добавим снимка от отчета за приходите и разходите, пак без коментар.
 

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 09.06.06 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още