IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Българска телекомуникационна компания АД

На 22 юни ще се проведе Общо събрание на дружеството, на което ще се гласува за разпределение на дивидент от 0,64 лв. на акция

13:11 | 03.06.06 г.
Акция на седмицата - Българска телекомуникационна компания АД

Книжата на Българска телекомуникационна компания АД-София бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в традиционната ни рубрика Акция на седмицата. За подгласници посочихме Златни пясъци, Хидравлични елементи и системи и Индустриален Холдинг България.

Акциите на БТК добавиха 2,78 на сто към пазарната си капитализация, до средна цена от 10,35 лв. за брой. За петте борсови сесии по позицията бяха сключени 182 сделки за общо 19,254 млн. акции на обща стойност 211,375 млн. лв.

Във вторник (30 май) телекомът публикува консолидирания си финансов отчет
за първото тримесечие на 2006 г., според който печалбата на компанията е 44,967 млн. лв. спрямо 66,876 млн. лв. преди година.

Същия ден по позицията се изтъргуваха 19,222 млн. акции, включително два големи пакета –
3,01 и 14,4 млн. броя, а цената на акция достигна 11,00 лв. за брой.

На неофициален пазар и блоков сегмент се прехвърлиха общо 11,64% от компанията, а оборотът по позицията бе 287,863 млн. лв.

”Голямата сделка с акции на БТК бе радост за инвеститорите, тъй като до момента в такъв мащаб на фондовата борса сделки не бяха ставали. В случая два чужди институционални фонда размениха големи пакети, което показва, че нашата борса не е забравена от големите инвеститори. Дни преди сделката търговците по позиците като че ли забравиха за дивидента, който ще раздава БТК и цената се понижи до нива под тези преди излизането на новината за дивидента, каза за
Investor.bg Христо Дженев от ИП Интеркапитал Маркетс АД.

”Цената от 11 лв. за акция, на която бяха сключени големите сделки, не беше достигана от края на септемри. Естествено в нея се включват както дивидентът, така и премията заради големината на пакетите. Затова беше и нормално в дните след сделката цената да се върне на предишните си нива. Въпреки това смятам, че търговията с акциите на телекомуникационната компания трябва да е доста по-активна, тъй като БТК изостава по ликвидност от далеч по–малки компании, допълни брокерът.

На 22 юни Българска телекомуникационна компания ще свика Общо събрание на акционерите, на което ще се гласува за разпределение на дивидент от 0,64 лв. на акция, както и създаването на БТК Имоти. В края на петъчната борсова сесия офертите купува/продава са на нива от 10,31/10,38 лв. за брой.

Книжата на Индустриален Холдинг България бяха най-ликвидните за изминалата седмица със сключените 272 сделки, като минималната цена бе 3,97 лв., а максималната достигна 4,50 лв. за брой.

Нетната консолидирана печалба на холдинговото дружество за първото тримесечие на тази година намалява до 1,591 млн. лв. от 6,626 млн. лв. за същия период на миналата година.

През първото тримесечие на 2006 г. дъщерното дружество на холдинга ЗММ България холдинг учреди Булкари АД с цел приватизация на Балканкар Средец АД. Дъщерното дружество Приват инженеринг АД учреди две свои дъщерни дружества – Емона шипинг Лтд и Марциана шипинг Лтд за строителство на два многоцелеви 9000 тонни кораби.

Индустриален Холдинг България увеличи дела си в Булярд АД, дружество, което притежава 75% от капитала на Булярд Корабостроителна индустрия и продаде дела си в Елпо.

Само два дни преди провеждане на общото си събрание, акциите на Хидравлични елементи и системи отчетоха нов исторически максимум – 96,40 лв. за брой. Седмичното повишение по позицията е
2,19%. В понеделник акционерите на ямболския производител на хидравлични елементи ще гласуват за увеличение на капитала със собствени средства от 261 983 на 2 619 830 лева, чрез издаване на нови 2 357 847 акции.

По този начин на всяка стара акция настоящите акционери ще получат по девет от новите. За първото тримесечие на 2006 г. компанията обяви  печалба от 580 хил. лв. спрямо положителен финансов резултат от 979 хил. лв. за същия период на 2005 г. Офертите купува/продава по позицията са на нива от
96,00/97,00 лв. за брой.

Книжата на Златни пясъци понижиха пазарната си капитализация с 4,64 на сто за последната седмица, до 13,14 лв. за брой. По позицията се изтъргуваха 1393 лота, а акциите бяха най-губещата позиция в широкия индекс.

В началото на седмицата на сайта на БФБ – София бе публикуван консолидираният отчет на компанията за първите три месеца на годината, според който загубата намалява до 2,13 млн. лв. спрямо 3,37 млн. лв. към 31 март 2005 г.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

БТК АД (отписана)(5BT)

Златни пясъци АД(ZLP)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още