IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Пловдив Юрий Гагарин БТ

Книжата на Пловдив Юрий Гагарин БТ са победител в юбилейния 30-ти брой на ежеседмичната рубрика на Investor.bg "Акция на седмицата". Подгласници са М+С Хидравлик, ФНИ България и Северкооп Гъмза

10:21 | 20.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Пловдив Юрий Гагарин БТ

Книжата на Пловдив Юрий Гагарин БТ са победител в юбилейния 30-ти брой на ежеседмичната рубрика на Investor.bg Акция на седмицата. За подгласници екипът ни избра М+С Хидравлик, Фонд за недвижими имоти България и Северкооп Гъмза холдинг.  

Акциите на Юрий Гагарин БТ поскъпнаха с 13,25% през седмицата до ниво от 37,94 лв., като по позицията бяха прехвърлени 26 949 броя на обща стойност 982 хил. лв. Офертите след края на петъчната сесия останаха на нива от 37 лв. “купува” и 39 лв. “продава”. За последните 12 месеца пазарната капитализация на дружеството бележи ръст от 38,92 на сто.

Приватизационната стратегия на “Булгартабак холдинг” АД, в която се предвижда продажба на притежаваното от холдинга акционерно участие в дружеството Пловдив Юрий Гагарин БТ, както и предвидената дивидентна политика за тази година, ще държат цената на акциите и за в бъдеще въпреки отчетената загуба за първото тримесечие на настоящата година”, каза за Investor.bg Нели Петрова от ИП КД Секюритис.

Общото събрание на акционерите на дружеството е насрочено за 26 юни, когато ще се гласува изплащане на дивиденти в размер на 1,26 млн. лв. (1,25 лв. на акция) за сметка на финансовия резултат от 2005 година, който възлиза на 2,79 млн. лв. Дивидентът за предходната година бе 0,21 лв. на акция.

Юрий Гагарин БТ обяви загуба от 673 хил. лв. за първото тримесечие в сравнение с печалба от 938 хил. лв. към 31 март 2005. Предметът на дейност включва производство на цигарени филтри и печатни материали, както и на резервни части и нестандартно оборудване за тютюневата промишленост.

Мажоритарен собственик с дялово участие от 80,57% е Булгартабак холдинг. В първоначалната приватизационна стратегия на холдинга се предвиждаше преструктуриране на Юрий Гагарин БТ чрез продажба на завода за резервни части като обособен актив чрез публично оповестен конкурс и продажба на филтровите машини на Благоевград БТ или Пловдив БТ. В последвствие този вариант отпадна, като бе взето решение дружеството да се продава “на цяло”. Предстои да бъде определен конкретният метод, по който холдингът ще се освободи от участието си в компанията.  

 

 

 

 

 

Акциите на М+С хидравлик АД-Казанлък добавиха 15,16 на сто на седмична база, до 207,17 лв. средно. В петък сделка с книжата на казанлъшкото дружество бе осъществена и на историческия максимум от 220,00 лв. за брой.

Същия ден бе проведено и Общото събрание на дружеството, на което бе взето решение за увеличение на капитала от 260 хил. лв. на 13,018 млн. лв., за сметка на част от печалбата за 2005 г., печалбата от изминали години и резерви на дружеството.

По този начин за всяка притежавана акция акционерите ще получат по 49 нови от увеличението на капитала без да заплащат тяхната стойност. Основни акционери в дружеството са Стара планина холдинг АД с 30.91%, М+С - 97 АД с 24.10% и Индустриален капитал холдинг АД с 22.37%.

За 2005 година дружеството е инвестирало 4,5 млн. лв. в сгради, машини и съоръжения, а в бизнес програмата за 2006 е планирано внедряване на 5 нови високопроизводителни машини, като въвеждането в експлоатация се предвижда до края на годината. С тях производствената мощност ще се увеличи с около 5%.

На 18 май (четвъртък) се проведе аукцион за неизползваните в срока права от увеличението на капитала на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. Предложените над 46 хил. броя бяха закупени на цени между 0,12 лв. и 0,20 лв. за брой. Последната дата за заплащане на акциите от увеличението на капитала на фонда е 5 юни 2006, като успешното записване на всичките 40,35 млн. акции ще донесе в касите на фонда 50,375 млн. лв., които ще се използват за инвестиционната програма през 2006.

С настоящото си увеличение на капитала Фонд за недвижими имоти България ще има възможност да се превърне в най-голямото акционерно дружеството със специална инвестиционна цел в страната, чиито портфейл е насочен както към покупки, строеж и продажби на имоти, така и към земеделска земя.

През 2006 година ръководството на фонда планира реализацията на вилно селище от затворен тип със самостоятелни вилни къщи на Южното Черноморие, както и на търговски център и жилищна сграда. Предвижда се и закупуването на 40 хил. дка земеделска земя до края на тази година.

За последните пет работни дни книжата на компанията добавиха 1,5% към стойността си до ниво от 1,35 лв. за брой. Търсене има на ниво от 1,34 лв., а оферти за продажба – на 1,36 лв.

В сряда бе публикуван консолидираният отчет на Северкооп Гъмза холдинг за първото тримесечие, според който финансовият резултат за периода е отрицателен в размер на 131 хил. лв. спрямо печалба от 83 хил. лв. преди година. Холдингът притежава дялово участие в капитала на общо 26 дружества, от които 10 дъщерни. Общото събрание на акционерите на компанията ще се проведе на 23 май (вторник).

Въпреки по-слабия резултат книжата на Северкооп Гъмза холдинг запазиха нивото от 3 лв. за брой като за последните пет търговски сесии по позицията бяха прехвърлени общо 11 972 акции. На годишна база акциите на холдинга бележат спад от близо 26%.

 

 

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Северкооп Гъмза Холдинг АД(GAMZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 20.05.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още