IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Алкомет АД

За подгласници екипът ни определи Дуропак-Тракия папир, Кремиковци и Пампорово

13:38 | 06.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Алкомет е водещ български производител на алуминиеви пресови и валцови продукти. Снимка: Корбис
Алкомет е водещ български производител на алуминиеви пресови и валцови продукти. Снимка: Корбис

Книжата на Алкомет са поредният победител в рубриката на Investor.bg Акция на седмицата. За подгласници екипът ни определи Дуропак-Тракия папир, Кремиковци и Пампорово.

В началото на седмицата бе публикуван междинният неконсолидиран отчет на компанията за първото тримесечие, който показва положителен финансов резултат в размер на 1,24 млн. лв. спрямо загуба от 1,53 млн. лв. за същия период на миналата година.

Алкомет е основана през 1981 година и е водещ български производител на алуминиеви пресови и валцови продукти. Около 84% от продукцията е предназначена за износ. В началото на януари дружеството увеличи капитала си от 4,49 млн. лв. до 17,95 млн. лв., чрез издаване на нови 13 464 477 акции.

Мажоритарен собственик с дял от 76,23% е Алуметал АД, а FAF Metal Sanayj Ve Ticaret AS, Турция притежава други 17,24%.

„Добрите резултати, публикувани в тримесечния отчет на компанията, отново привлякоха интереса на инвеститорите. Печалбата на шуменския производител на алуминиеви изделия и сплави достигна 1,24 млн. лв, приходите от продажби бележат ръст от близо 40%. До известна степен високите резултати се дължат на покачването на цените на цветните метали, но не трябва да пренебрегваме и факта, че дружеството подобри показателите си за ликвидност с намаляване на задълженията си към банки и небанкови институции с 34% до 26,44 млн лв. Всичко това, съчетано с оттеглянето на основния продавач по позицията, дава предпоставка за ново покачване на цените на акциите и при добри резултати на шестмесечието, нива от 5.50-6.00 лв. за акция няма да бъдат изненада за мен”, каза за Investor.bg Северин Въртигов от ИП БенчМарк Финанс АД.

За последните четири търговски сесии книжата на Алкомет добавиха 4% към стойността си до ниво от 5,15 лв., като в сряда бе достигната най-високата стойност след увеличението на капитала при 5,24 лв. През седмицата по позицията бяха прехвърлени общо 7 142 акции, като офертите след края на петъчната търговия останаха на нива от 5,11 лв. „купува” и 5,24 лв. „продава”.

Книжата на Дуропак-Тракия папир регистрираха ръст от малко над 14 на сто през седмицата до исторически максимум от 35,21 лв. за брой, при общ изтъргуван обем от 590 броя. Търсене има на ниво от 35,10 лв., а оферти за продажба – на 39,40 лв.

В края на миналата седмица на сайта на БФБ – София бе публикуван междинният отчет на дружеството за първите три месеца на 2006 г., който показа ръст на печалбата до 2,82 млн. лв. в сравнение с 452 хил. лв. преди година. Приходите от продажби бележат повишение от 11,2% до 14,26 млн. лв.

Общото събрание на акционерите на компанията е насрочено за 10 юни, когато ще се гласува печалбата от 2005 година и неразпределената печалба от минали години да бъдат разпределени във фонд „Резервен”. Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в Общото събрание, е 23 май.

Вчера стана ясно, че металургичният комбинат Кремиковци е погасил задължения към държавата в размер на 112,8 млн. лв., като за целта е използвана част от облигационен заем на обща стойност 325 млн. евро.

На общото събрание на акционерите на дружеството, проведено на 30 април тази година, е взето и решение за изплащане на сума в размер на не повече от 126 млн. долара на GSHL Bulgaria като възнаграждение и обезщетение за съгласието на GSHL Bulgaria да преотстъпи на Кремиковци възможността да встъпи в преки търговски взаимоотношения с двама големи купувачи на стоманени изделия - Stemcor UK Limited и Salzgitter Mannesmann International GmbH.

За изминалата седмица акциите на Кремиковци отчетоха минимално понижение от 0,4% до 18,07 лв. при изтъргувано количество от 1 360 акции за четирите сесии. Оферти за покупка по позицията има на 18,30 лв., а предлагане – на 18,83 лв.

Пампорово понижи пазарната си капитализация с 6,3% на седмична база до ниво от 22,81 лв. за акция при изтъргувани общо за периода 1 738 броя.

Във вторник бе публикуван отчетът на дружеството за първото тримесечие, според който печалбата възлиза на 7,39 млн. лв. спрямо 4,06 млн. лв. за съответния период на 2005 година. Повишението в голяма степен се дължи на продадените в края на тримесечието акции и права от увеличението на капитала на Стопанска и инвестиционна банка. След края на петъчната търговска сесия офертите по позицията останаха на нива от 22,21 лв. „купува” и 23,20 лв. „продава”.

Свързани компании:

Пампорово АД(4PV)

Алкомет АД(ALCM)

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 06.05.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още