IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - ЕМКА АД

Подгласници според екипa ни за седмицата от 17 до 21 април са Софарма, КРЗ Одесос и Доверие Обединен Холдинг

14:28 | 22.04.06 г.
Акция на седмицата - ЕМКА АД

Книжата на ЕМКА АД Севлиево бяха предпочетени пред Софарма АД, КРЗ Одесос и Доверие Обединен Холдинг за победител в традиционната рубрика на Investor.bg Акция на седмицата.

Само за петте борсови сесии от 17 до 21 април акциите на производителя на кабели и проводници поскъпнаха с 15,81 на сто до средна цена от 34,58 лв., като вчера сделки по позицията бяха сключени и на максималното ниво от 35,00 лв. за брой. За седмицата бяха прехвълени 808 броя, или средно по 161,6 на сесия.


”Акциите на ЕМКА са сред тези, които отчетоха значително поскъпване през последните сесии, като причините са натрупване на новини около компанията.
Основният фактор за поскъпването според мен е обявеното намерение на предприятието да увеличи капитала си за сметка на натрупаните фондове. Относно отчетената печалба за първото тримесечие не бива да се пропуска, че в рамките на последната година цените на цветните метали, които са в основата на производството на ЕМКА, се повишиха близо два пъти. Компанията успява да „прехвърли” поскъпването на клиентите си и отчита значителен ръст на приходите, което по-скоро се дължи на високите цени, а не толкова на увеличени поръчки,” каза за Investor.bg Константин Абрашев от ИП БенчМарк Финанс АД.

ЕМКА АД – Севлиево е създадена през 1936 г., като е специализирана в производство и продажба на кабели и проводници, инженерингова дейност в областта на кабелното производство. Компанията е единствен производител на територията на България на емайлирани медни проводници, кръгли и правоъгълни медни и алуминиеви проводници с хартиена, стъкловлакнеста и фолийно–влакнеста изолация.

Само преди два дни дружеството обяви резултатите си за първото тримесечие на 2006 г. Нетната печалба за първите три месеца на 2006 г. нарасна с 83% спрямо тримесечието на 2005 г. и достигна 757 хил. лв.

Към момента капиталът на ЕМКА е 448 хил. лв., но на предстоящото Общо събрание на акционерите от 18 май ще се гласува за увеличението му до 1,792 млн. лв. със собствени средства на дружеството, чрез превръщане на печалбата за 2005 г. в капитал, като новите акции се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала до увеличението му.

 

По този начин акционерите ще получат още 3 акции, за всяка притежавана от тях. Индустриален капитал холдинг е собственик на 33,42% от капитала, а КЕМП АД и Бисер Иванов притежават съответно 38,73 и 6,33 на сто.

Над две трети от продукцията на компанията е за износ, като основни партньори на ЕМКА са ЕС, Румъния, Македония, Албания и Kипър. През 2006 г. продължава рамковият договор с ЛАПП Кабел Германия, приходите от който са над 10% от средните приходи на дружеството за последните три години. ЕМКА притежава и 10,22 на сто от капитала на “Индустриален капитал холдинг” АД.

При среднопретеглена цена на акция от 34,58 лв. пазарната капитализация на компанията възлиза на 15,493 млн. лв. Офертите купува/продава по позицията в края на петъчната борсова сесия останаха на цени от 33,00/35,75 лв.

Само в разстояние на една седмица бяха прехвърлени 57,103 на сто от капитала на Софарма. И докато за сделките, включващи 48,77%, осъществени чрез три блокови сделки на 17 април вече има яснота, че купувачите са София АД (16,24%), Телсо АД(16,77%) и Телекомплект АД с 15,76%, то все още не са ясни страните по сделката от изтъргуваните 8,333 на сто от капитала по време на търговската сесия от четвъртък.

При положение, че продавач отново е мажоритарният собственик Елфарма АД, той би намалил дела си до 19,287%. София АД
, Телсо и Телекомплект са основни акционери в новоучредения Софарма Имоти АДСИЦ.

Само преди 10 дни изпълнителният директор на фармацевтичната компания Огнян Донев откри представителство на дружеството в Белград, Сърбия и Черна гора. Компанията планира да разпредели 17,82 млн. лв. от нетната си печалба за 2005 г. като дивидент, или 0,27 лв. на акция. За седмицата акциите на компанията загубиха 1,7 на сто до 9,24 лв.

Нова максимална стойност в последната търговска сесия отчете и КРЗ Одесос - 113 лв. За седмицата по позицията бяха изтъргувани 2465 броя на нива между 106 и 113 лв. за брой.

Инвеститорите приеха положително новината за насроченото Oбщо събрание на компанията, на което ще се вземе решение за обратно изкупуване на до 3% от акциите. Само в разстояние на две седмици КРЗ Одесос продаде дяловото си участие от 11,7% в Холдинг Варна А на Абас ЕООД и прехвърли 10-те си процента от Булярд на Индустриален Холдинг България.

С понижение от 4,24 на сто до средна цена от 3,39 лв. акциите на Доверие Обединен Холдинг се наредиха сред трите най-понижаващи се позиции за седмицата в широкия индикатор BG40.

Книжата на холдинговото дружество са сред най-ликвидните на пазара. За изминалата седмица по позицията са сключени 114 сделки, а за последния месеца - 739 броя на нива от 3,17 до 3,70 лв. Само преди десет дни БФБ-София регистрира втората облигационна емисия на Доверие Обединен Холдинг за търговия на „Неофициален пазар на облигации“.

Набраните средства ще се използват за инвестиции в производствени сгради на новото дъщерно дружество “Ритон-П” АД, от което Доверие притежава 51%, както и създаване на винарска изба и откриване и построяване на жилищен компекс и старчески дом и хоспис.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчитат седмичното изменение в акциите на компанията, изтъргуваните обеми по позицията, корпоративните новини, както и брокерското мнение. 

Свързани компании:

КРЗ Одесос АД(ODES)

ЕМКА АД(EMKA)

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още