IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Българска роза-Севтополис АД

За подгласници в седмичното подреждане са обявени книжата на Слънчев бряг, Алкомет и Холдинг Варна А

19:40 | 11.02.06 г.
Акция на седмицата - Българска роза-Севтополис АД

Книжата на Българска роза-Севтополис АД-Казанлък са поредният победител в седмичната класация на Investor.bg за акция на седмицата. За подгласници екипът ни определи Слънчев бряг, Алкомет и Холдинг Варна А.

Предметът на дейност на "Българска роза Севтополис" е производство и продажби на лекарствени форми и субстанции, парфюмерия и козметика, натурално-ароматични продукти. За изминалата седмицата акциите на победителя добавиха 12,03% до средна цена от 6,33 лв., при което ниво пазарната капитализация на компанията е 19,093 млн. лв. Максималната стойност по позицията е постигната на 20 април 2005 г. при цена от 9,00 лв.

В последния ден от работната седмица очакванията на част от инвеститорите, че след стремителното поскъпване на акциите на Българска роза- Севтополис би трябвало да очакваме известна консолидация, се отразиха в посока на не толкова агресивни покупки и по-умерен обем в сравнене с предходните борсови сесии. Акцията продължава да усеща благотворното влияние на решението да бъде включена в широкия борсов индекс.То изигра своята положителна рола и Българска роза-Севтополис продължава да е в полезрението на инвеститорите(включително институционални), които се опитват да набавят за портфейлите си една от многообещаващите компании на БФБ. Пазарът сьвсем адекватно реагира на добрите фундаментални данни и положителни новини около компанията, което се отрази и в големия обеми изтъргуван през седмица. Всичко това, съчетано със стабилната перспектива пред компанията, дава предпоставка да очакваме още по-сериозно раздвижване по позицията", каза за Investor.bg Северин Въртигов от ИП БенчМарк Финанс АД.”

Неконсолидираният отчет на дружеството показа, че нетната печалба за 2005 г. възлезе на 1,81 млн. лв. или 0,60 лв. на акция, спрямо 676 хил. лв., или 0,22 лв. на акция за края на 2004 г. В края на януари компанията е погасила задълженията си по преоформените в държавен дълг кредити по ЗУНК в размер на 8 013 793.84 лв.

Основният капитал на дружеството в момента е 3,016 млн. лв., след като през април 2005 г. общото събрание на акционерите гласува за увеличение на същия от 754 хил. лв. Софарма АД притежава 49 на сто. Основен купувач на продуктите, произвеждани от Българска роза-Севтополис е именно фармацевтичната компания, съгласно сключен договор.

През последните пет търгорски сесии бяха прехвърлени 71 541 акции от дружеството, или средно по 14 308 на ден. Офертите при затварянето на петъчната сесия останаха на нива от 6,30 лв. купува и 6,39 лв. продава.

Книжата на Слънчев бряг АД добавиха 8,05 на сто на седмична база до средна цена от 19,46 лв. За петте търговски сесии бяха сключени общо 65 сделки за общо 7614 акции на цени между 17,94 и 20,50 лв., далеч от историческия максимум от 32,00 лв.

В средата на седмицата стана ясно, че продажбата на електроразпределителната мрежа на дружеството ще се гласува на извънредното общо събрание, което е насрочено за 24 март. Новата окончателна цена на мрежата, която ще се гласува на събранието, е 36,860 млн. лв. без ДДС, платими към момента на прехвърляне на собствеността. Държавата, в лицето на Министерството на финансите притежава 75% от дружеството, докато Холдинг Слънчев бряг има 10,529 на сто.

Със 7,71 на сто за петте работни дни поскъпнаха акциите на Алкомет АД до средна цена от 4,61 лв. Повишен интерес към книжата на шуменския производител на алуминий и алуминиеви сплави се забеляза в последните два дни, като в момента офертите са на нива от 4,60 лв. купува и 4,75 лв. продава.

С решение на Шуменски окръжен съд от 12 януари 2006 г. увеличението на капитала на дружеството до 17,953 млн. лв. бе вписано, но акциите все още не се търгуват на БФБ-София. Дружеството обяви загуба от 5,39 млн. лв. за 2005 г., спрямо печалба от 2,58 млн. лв. за година по-рано.

През текущата финансова година Алкомет предвижда да осъществи финансова стабилизация, като се погасят голяма част от дългосрочните лихвоносни задължения, с което ще се облекчи управлението на финансовите потоци на дружеството и освободеният паричен ресурс ще бъде насочен към увеличаването на обемите на производство. В процес на завършване е мащабната инвестиционна програма  за над 30 млн. евро, осъществена през последните 2 - 3 години.

След като поскъпна с 12,13 на сто преди седмица, акциите на Холдинг Варна А се оказаха най-понижаваща се акция в BG40 през седмицата, губейки 24,73% от пазарната си капитализация до 9,95 лв.

Бившият приватизационен фонд ще участва с 10% в новото акционерно дружество за вложения в имоти "Премиер фонд". През седмицата Централен депозитар обяви, че Инвестиционна компания АД-Варна е придобила 104 531 броя от капитала на Холдинг Варна А AД-Варна, с което увеличи дяловото си участие на 16,59%.

Неконсолидираната печалбата на холдинговото дружество за 2005 г. възлиза на 2,377 млн. лв., като се повишава от 127 хил. лв. от края на 2004 г.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.

 

 

 

 

 

 

 

 

Свързани компании:

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Алкомет АД(ALCM)

Слънчев бряг АД(SLB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още