IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Неохим АД

За последните пет борсови сесии книжата на Неохим поскъпнаха с 5,09% до средна цена от 37,80 лв. за брой, като във вторник бе сключена и сделка на историческия максимум по позицията от 38,89 лв.

10:07 | 04.02.06 г.
Акция на седмицата – Неохим АД
Екипът на Investor.bg посочи книжата на Неохим АД за победител в седмичната си рубрика за акция на седмицата, което е втората подобна награда за димитровградското дружество. За подгласници бяха обявени Холдинг Варна А, Пампорово и Пловдив БТ.
 
За последните пет борсови сесии книжата на Неохим поскъпнаха с 5,09% до средна цена от 37,80 лв. за брой, като във вторник бе сключена и сделка на историческия максимум по позицията от 38,89 лв.
 
„В последните няколко месеца Неохим неизменно е във фокуса на инвеститорите, като показа завидна устойчивост дори в периоди на спад на пазара през четвъртото тримесечие на 2005 г. Силните консолидирани резултати за деветте месеца на 2005 г. в края на ноември дадоха силен импулс и цената на акциите на производителя на торове проби ключовото равнище от 30 лв. за акция, а за по-малко от два месеца достигна рекордните нива около и над 38 лв. за акция. Ентусиазмът на инвеститорите беше подкрепен от силния ръст на продажбите през последната година, дължащ се основно на увеличените продажби на амониев нитрат на външни пазари, както и от положителното отражение на това върху финансовия резултат,” каза за Investor.bg Венера Нешева от ИП Елана Трейдинг АД.
 
”Предварителните неконсолидирани данни за цялата 2005 г. също зарадваха инвеститорите. Неохим отчете почти четири пъти по-висока нетна печалба - 12.57 млн. лв. спрямо 3.3 млн. лв. за 2004 г., а показателят P/E се понижи до 8.02 при цена от 38 лв. за акция. Въпреки това темповете на ръст на печалбата едва ли ще се запазят толкова високи и през 2006 г., предвид очакваното поскъпване на природния газ, който формира повече от 75% от производствените разходи на дружеството. Не е изключено да наблюдаваме и прибиране на печалби на високите ценови нива и последващ период на консолидация,” допълни анализаторката.
 
За изминалата година димитровградският производител на неорганични и органични химически продукти отчете 12,57 млн. лв. нетна печалба, докато през предходната 2004 г. тя възлезе на 3,3 млн. лв. По последни данни в дружеството работят 1373 души.
 
На българския пазар продуктите на Неохим АД се разпространяват от търговското дружество Евро Ферт АД. За последните 12 месеца 65,6 на сто от приходите от продажби бяха формирани от износ, като продуктите на дружеството се пласират в Англия, Франция, Италия, Саудитска арабия, Йордания, Израел, Сирия, Гърция, Турция, Македония, Полша, Югославия, Румъния и др.
 
Евро ферт АД, гр.Димитровград притежава 49,17 на сто от капитала на компанията, докато Karifert International, Ливан има 16,07 процента. Дяловото участие на Agrofer International Establishment, Лихтенщайн и Албена инвест холдинг АД е съответно 7,68 и 6,38 на сто.
 
През последните пет дни на пода на борсата се изтъргуваха общо 4571 броя от книжата на Неохим, като в края на петъчната борсова сесия офертите по позицията останаха на нива от 37,40 лв. купува и 37,79 лв. продава.
 
Вчера (3 февруари) бяха изтъргувани 105 906 броя от Холдинг Варна А – Варна, представляващи 10,59 на сто от капитала на дружеството. Сделки бяха сключени на нива от 11,16 до 13,40 лв., а средната цена отчете ръст до 13,22 лв.
 
Според решение на Общото събрание от 14 юни 2005 г. Холдинг “Варна А”АД може да увеличи капитала на дружеството до 5 млн. лв. чрез издаване на нови акции, без да е необходимо последващо решение на Общото събрание на акционерите в този смисъл. Промените в устава позволяват и издаването на облигации до 5 млн. лв., като видът, номиналната  и емисионната стойност на издаваните облигации , редът за прехвърлянето им , падежа им, схемата за погасяване , лихвените плащания по тях, условията и реда за записването им и всички други съществени условия относно облигационния заем се решават от Управителния съвет без да е необходимо последващо решение на Общото събрание на акционерите.
 
Холдинговото дружество отчете нетна неконсолидирана печалба за изминалата година в размер на 2,377 млн. лв., в сравнение с печалба от 127 хил. лв. за година по-рано. Холдинг Варна А притежава мажоритарните пакети в четири дружества - "Камчия" АД, "Орел Разград" АД, "Маяк КМ" АД и "Електротерм" АД и други 17,14 на сто от КРЗ Одесос, оценени на 1,169 млн. лв.
 
Пловдив БТ бе едно от публичните дружества обявила най-добър финансов резултат за изминалата година. Нетната печалба бе в размер на 14,071 млн. лв., спрямо 2,282 млн. лв. за година по-рано. Разделен на броя на акциите, това би означавало печалба на акция от 13,04 лв.
 
За последната седмица акциите на дружеството поскъпнаха с 27,00 на сто, за да затворят на ниво от 22,25 лв. за брой. Булгартабак-холдинг притежава 78,182 на сто от капитала на дружеството, докато Финансконсулт има 12,886%.
 
Книжата на Пампорово АД са един от седемте нови емисии в BG40. Независимо от това седмицата не бе благоприятна за тях и те загубиха 8,46 на сто от пазарната си капитализация, до средна цена от 24,66 лв.
 
В четвъртък стана известно, че УПФ Доверие е придобил 5 на сто от капитала на дружеството, като продавачи са ДПФ Доверие и ППФ Доверие. За 2005 г. Пампорово отчете загуба от 441 хил. лв., спрямо положителен финансов резултат от 4,33 млн. лв. за година по-рано.

Свързани компании:

Пампорово АД(4PV)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още