IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Софарма АД

Във вторник се разбра, че “Софарма” АД е подала оферта до Комисията за ценни книжа на Република Сърбия за закупуване на 50% от капитала на “Сърболек” АД (Срболек), а в петък стана ясно, че публичното търгово предложение е било прието от комисията

12:29 | 12.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Софарма АД

Акциите на "Софарма" са поредният водач в организираната от Investor.bg рубрика Акция на седмицата. За седмицата от 7 до 11 ноември те не направиха някакъв забележителен ръст в цената, но за сметка на това корпоративните новини, които дойдоха от дружеството, показаха, че там се работи сериозно. Подгласниците за изминалата седмица са "Алкомет", БТК и "Неохим".

Във вторник се разбра, че “Софарма” АД е подала оферта до Комисията за ценни книжа на Република Сърбия за закупуване на 50% от капитала на “Сърболек” АД (Срболек), а в петък стана ясно, че публичното търгово предложение е било прието от комисията. След закупуването на пакета акции "Софарма" ще има възможност да оперира на територията на република Сърбия чрез търговската мрежа на своя партньор.

"Софарма" е едно от петте най-добри дружества на българския капиталов пазар и водеща фармацевтична компания у нас. Акциите на дружеството са добри както да инвестиции от страна на консервативните инвеститорите, така и за спекулативните играчи, които при кризи винаги търсят убежище в стабилни дружества," каза за Investor.bg Динко Геров от Аксепт Инвест.

"Веднага след приватизацията на "Софарма" както аз, така и други участници на пазара имахме съмнения относно отношението на мажоритарния собственик на дружеството към миноритарите, но в предходните няколко години той с нищо не показа, че ще ги пренебрегва и това засили доверието към дружеството," допълни Геров.

Акциите на дружеството се търгуваха на средна цена 7,70 лв. в петък, 4 ноември, а последната средна цена от 11 ноември е 7,65 лв. Според брокери пазарът не е калкулирал новината за офертата на фармацевтичната компания в Сърбия, защото се чака окончателното приключване на тази сделка.

Книжата на "Алкомет" бяха в полезрението на участниците на пазара в последната седмица заради предстоящото увеличение на капитала на дружеството. Средната цена на акциите в края на предходната седмица бе 15,93 лв., като тя се задължа в тесни граници до сряда, 9 ноември, когато бе последният ден за търговия с акции с право на участие в увеличението на капитала.
 
След това цената се понижи до около 5 лв. на акция, но това всъщност представлява поскъпване. Ако една акция преди увеличението е струвала около 16 лв., нейният притежател ще има право да запише три нови акции по емисионна стойност един лев и ще има общо четири акции на обща стойност 19 лв., което е равно на цена 4,75 лв. за акция.
 
БТК може да се похвали с пускането на третия GSM оператор в България - vivatel в края на предходната седмица. Тази новина, която би раздвижила цените на акциите на по-голяма част от подобните компании в други страни, не можа да накара инвеститорите на нашия пазар да засилят покупките на акции на БТК.
 
Дори и стартът на оператора, който се управлява от "БТК Мобайл" (100% собственост на БТК), не можа да компенсира негативните настроения от спада на продажбите и печалбата на телекома, обявени в края на миналия месец. Все пак средната цена на акциите се повиши леко от 10,30 лв. към 4 ноември до 10,42 лв. на 11 ноември.
 
Стабилните резултати на "Неохим" и очакванията за добро четвърто тримесечие на тази година поддържат добри нива на търсене при тази компания. Средната цена на акциите на дружеството се повиши от 29,88 лв. в края на предходната седмица до 30,20 лв. към 11 ноември. 

Според брокери обаче по-сериозно раздвижване може да се очаква след излизането на консолидираните резултати, които се очакват в края на ноември, а при още по-добри резултати за тази година, търсенето може да се засили в началото на следващата година.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчитат седмичното изменение в акциите на компанията, изтъргуваните обеми по позицията, корпоративните новини, както и брокерското мнение.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Алкомет АД(ALCM)

Неохим АД(NEOH)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още