IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът, Стийв Джобс, Google и Oracle сред “победителите” за 2004 г.

17:07 | 20.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът, Стийв Джобс, Google и Oracle сред “победителите” за 2004 г.
Инвеститорите ще запомнят изтичащата година с няколко големи събития, като според CBS.MarketWatch.com сред тях са цените на петрола, първичното публично предлагане на Google, сливането на Oracle и People Soft, както и Sirius Sattellite.

Цените на петрола се повишиха до рекордните 55 долара за барел през тази година, след като в края на 90-те години достигнаха най-ниските си равнища. Също като златото петролът е стока с широко приложение, чиито ограничени запаси всяват страх и напрежение.

Истинската “победа” на петрола според класацията на CBS.MarketWatch не бе в печалбите на най-големите производители, а в готовността на американците да приемат цени от два долара за галон бензин (един галон е равен 3,78 литра).

Според изданието друг голям победител тази година е основателят на Oracle Лари Елисън. PeopleSoft отхвърли първоначалната оферта на конкурента Oracle от преди 18 месеца. Само преди седмица обаче Бордът на директорите на PeopleSoft прие последната оферта за 10,3 млрд. долара, или цена на акция от 26,5 долара. Oбединението на двете компании ще създаде вторият най-голям софтуерен производител след германския SAP AG.

Според най-големите критици на първичното публично предлагане (IPO) на Google инвестирането в книжата на интернет гиганта е равностойно на инвестирането в развитието на Марс. Все пак доста инвеститори последваха правилото на Уорън Бъфет за вложение в познати и използвани продукти. Фактът, че милиони потребители са поставили Google като началната си страница е красноречив за огромния интерес към компанията.

Акциите на Google бяха оценени на 85 долара, но достигнаха 113 долара само след третия си ден на търговия. Десет седмици по-късно книжата преминаха границата от 200 долара.

В началото на 2004 г. перспективите за платено радио в САЩ бяха доста слаби. Двата основни конкурента в момента са Sirius Satellite Radio и XM Satellite Radio. От следващата година книжата им ще бъдат добавени в Nasdaq 100 Index. Инвеститорите са песимистично настроени към двете компании и това се вижда от цените на книжата им.

Акциите на Sirius достигнаха 9,43 долара на 3 декември от 12-месечния си минимум през август - 2,01 долара, преди да се понижат до 7 долара след понижена рейтингова оценка на компанията през предходната седмица. Книжата на XM Satellite Radio достигнаха 40 долара през миналата седмица, след като през май стойността им бе едва 25 долара.

Щатските търговски вериги за продажба на дребно Kmart Holding Corp. и Sears, Roebuck & Co се обединиха през тази година след сделка на обща стойност 11 млрд. долара. Акциите на Kmart водят по поскъпване всички позиции от Nasdaq-100 с ръст от 333% до 9 декември. Победителят в случая е новият изпълнителен директор на нововъзникналата компания Sears Holdings Corp. Едуард Лампент, който ще управлява третата по големина търговска верига в САЩ с близо 3 500 магазина.

Съоснователят на Apple през 1976 г. и на Pixar през 1986 г. Стийв Джобс е един от най-добрите в областта си. За тримесечието, приключващо на 25 септември, Apple обяви продажби на 2 млн. плейъра iPod, докато продадените песни чрез услугата за сваляне на музика iTunes надхвърлиха 200 млн. броя. Акциите на Apple утроиха стойността си за годината, докато книжата на Pixar поскъпнаха с 22% за периода.

Вижте всички статии от категория Обучение
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още