IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С. Малкочев: Може да стартираме арендаторска дейност в няколко района

Планира се продажба на проекта в Камбаните на части, които обаче да са обвързани от общ план за застрояване

08:06 | 10.02.10 г.
Стоян Малкочев Снимка: Личен архив
Стоян Малкочев Снимка: Личен архив

Стоян Малкочев е изпълнителен директор на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ от юли 2008 г. Преди да заеме тази позиция, той е главен счетоводител и директор Бизнес развитие в „Петрол Холдинг” АД. Започва кариерата си като счетоводител-консултант във варненския офис на Deloitte & Touche, където впоследствие заема позициите одитор и супервайзер.  Стоян Малкочев е магистър по счетоводство и контрол, дипломиран експерт-счетоводител.

Във връзка със започването на арендаторска дейност на един от най-големите фондове за земеделска земя у нас и включването в регулация на парцела му в Камбаните в София потърсихме за коментар изпълнителния директор на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ Стоян Малкочев.

- Г-н Малкочев, колко от земите (в Ямболско) са ваши и каква рента ще си плащате?

Наетата от ЕЛАРГ Агро земя в района на гр. Ямбол е 28 хил. дка. Досега са засети 14,8 хил. от тях.
Земите, които са собственост на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ, са около 15 хил. дка. Останалите са наети от други дружества. Средната рента е около 20 лв./ дка.

- Каква площ с пролетници планирате да засеете?

Към момента има около 5 хил. дка, подготвени да бъдат засети с пролетни култури. Те са с необходимите качества на земята от гледна точка на категория, големина на комасираните физически масиви и достъпност. Към момента се анализират допълнителни 5 хил. дка относно възможността им за засяване с пролетни култури от гледна точка на качествата на земята и вида пролетна култура, която може да бъде засята.

- Кой обработва площите, със собствена техника ли го правите или плащате на външни изпълнители? Кое ще е по-изгодно в следващите години - покупка на техника или ползването на външни услуги?

За момента за обработката на площите се работи с подизпълнители. Евентуалната покупка на техника е свързана и с частично финансиране по програмите на Европейския съюз, което за момента е спряно. В бъдеще имаме намерение да използваме както собствена техника, така и външни услуги, в зависимост от конкретните икономически условия.

- Kой ще получи субсидиите на площ?

ЕЛАРГ Агро, което е 100% дъщерно дружество на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ.

- В кой друг район планирате да започнате арендаторски бизнес?

ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ разглежда и анализира възможностите за започване на арендаторски бизнес в няколко региона на България, където имаме концентрация на земя, но сравнително слаби резултати при отдаването й на арендатори.

- Какви площи възнамерявате да обработвате в Ямболско в следващите години?

Това решение ще бъде взето през лятото на 2010 г. след анализ на резултатите от първата ни стопанска година.

- Какви са перспективите пред парцела в Камбаните в светлината на влизането му в регулация?

Предстои преосмисляне на концепцията за развитие на проекта и неговата реализация, както и на разходите за инфраструктура. Смятаме, че бихме постигнали оптимални ценови нива чрез предлагането на парцела на обособени части на отделни потенциални купувачи, които обаче да бъдат обвързани при реализацията им от общия план за застрояване и ограничения за предназначението на обектите.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още