IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БГ Агро: Имаме монополни и олигополни позиции в землищата, където работим

Арендаторът очаква ръстът при субсидиите на площ да изпреварва този на рентата, с което ножицата между двете да се отвори още

11:52 | 23.11.09 г.
Ненко Ненков. Снимка: Личен архив
Ненко Ненков. Снимка: Личен архив

Ненко Ненков е роден през 1962 г. Завършил е Висшето военно–морско училище Никола Й. Вапцаров в гр. Варна, специалност „Корабоводене за гражданския флот”. След 1995 г. създава, изгражда и ръководи структура компании, работеща на пазара на земеделска продукция – компании Булагро, Гифта и др. От 2001 г. е мажоритарен акционер и председател на Съвета на диракторите на „Гифта” АД. През юни 2007 г. учредява „БГ Агро” АД и извършва преструктуриране на “Гифта” АД и обособяване на агробизнеса в БГ Агро АД и дъщерните му дружества. Г-н Ненков е носител на приза „Агробизнесмен на годината” за 2003 г. и на Наградата за принос в морския бизнес за 2003 г. Член е на Сдружение на фамилния бизнес – България.

Във връзка със стартиралото днес първо IPO за 2009 г., това на БГ Агро, в което поръчки се приемат до 26 ноември 2009 г., потърсихме отговори за стратегията и перспективите на арендаторския бизнес и БГ Агро.

- Г-н Ненков, какви приходи и печалби очаквате през настоящата и в следващите години?

Въпреки по-ниските цени през настоящата година, очакваме приходите да запазят равнището от предходната, а печалбата да нарасне. През следващите години предвиждаме увеличение на приходите и печалбите на база на увеличението на обработваемата земя (с 80 хил. дка, до 160 хил. дка, бел. ред.) и очакваната продукция, както и търговските обеми. Дъното на цените в нашия бранш вече бе достигнато и се установи трайна тенденция на плавното им покачване. Ръстът в продажбите и печалбата от последните години очакваме да се запази и в бъдеще, имайки предвид факта, че кризата в сектора вече преминава и това допълнително подкрепя бизнеса.

- В следващите години рентните плащания ще се увеличават с около 15-20%, как това ще се отрази на приходите и печалбите ви?

Нашите наблюдения показват, че пазарът на ренти е успокоен, дори с връщане на цените назад и не очакваме голям скок в бъдеще. За предходната стопанска година средната рента, която сме изплащали е около 16,8 лева на дка (при над 20 лв. субсидии на дка, бел. ред.). По-скоро предвиждаме плавна промяна в по-дългосрочен план, а увеличението на субсидиите до 2016 година до нивата в Европейския съюз ще компенсират това увеличение и ще даде допълнителни плюсове за намаляване на себестойността на продукцията.

- Какво ще стане след 2013 г. по отношение на субсидиите и как ще се отрази върху дейността ви?

Очаква се нивата на изплащаните субсидии да се изравнят с тези в ЕС не по-късно от 2016г., а дори още през 2013 г. Видно е, че подкрепата на бранша на ниво ЕС е съществена и е част от дългосрочната стратегия за развитие на съюза.

- Как ще осъществите плановете си за увеличаването на обработваемата земя с по 20 000 дка годишно до 160 000 дка, от сегашните 80 000 дка? Имате ли идея кои ще са тези земи или ще се борите за разширение с другите арендатори, което не е лесно, предвид дългосрочните арендни договори?

Възможностите за увеличаване на обработваемите площи имат два аспекта, като единият е арендоване на земи във вече обработвани землища, което е непрекъснат процес, а вторият е навлизане в нови такива. Възможностите за арендоване в нови райони се учеличават, предвид и факта, че много от малките стопанства с влошено финансово състояние и пазарно поведение не успяха да се адаптират към настоящите пазарни условия и в момента има увеличено предлагане на земя. БГ Агро работи по арендуването на няколко нови землища, както и текат и преговори за придобиване на малки по размер компании с финансови затруднения и добър обем обработваема земя.

- Имате ли амбицията да разорете необработваеми, пустеещи почви, които искат повече обработки и носят по-малка реколта, при повече разходи за препарати и на практика са на загуба в първата година?

Специалистите в бранша знаят, че подготвянето за влизане в сеитбооборот на подобни земи би отнело доста повече време от една година. На настоящия етап не се налагат подобни действия.

- Как ще се отразят на бизнеса ви промените в Закона за ползването на земеделските земи и в частност правилата за пропорционално разпределяне на земите без сключени договори за обработка, както и правилото за внасяне в общинска сметка на рента за тези земи?

По-скоро тези промени ще имат положителен ефект върху бизнеса.

- Как оценявате позицията си в землищата, в които работите, от гледна точка конкуренцията с други арендатори, като монополни, олигополни и в условията на свободна конкуренция?

По-скоро БГ Агро е в монополно и олигополно положение в землищата, които обработва, тъй като следва политика на окрупняване на земята при арендоването й.

- Каква част от финансиранията от правителството за 1,85 млн. лв. през деветмесечието на 2009 г. са субсидии за обработка на площ в консолидирания отчет?

Субсидиите за обработка на площ са 1,35 млн. лв., възстановения акциз е 255 хил. лв., по ПРСР (Проекти за развитие на селските райони) са 247 хил. лв. (частта по ПРСР изписвана за годината от общо възстановени 1,46 млн. лв.).

БГ Агро усвоява субсидии от фондовете на ЕС и националния бюджет за пълния декараж на обработваната от нея земя. Това се дължи на високите стандарти и покриването на нормите за получаване на субсидиите. БГ Агро има дълъг и успешен опит с усвояването на средства по програма САПАРД и новата програма за развитие на селските райони, с редица вече изцяло усвоени и платени проекти

Очакваните субсидии на дка (директни плащания) за 2008/2009 г. са 2,25 млн. лв. и 312 хил. лв, възстановен акциз - общо 2,5 млн лева, които могат да бъдат изплатени дори до края на календарната 2009 г.

- Каква е историята на компанията?

Компанията е наследник на водещите и познати на българския пазар агробизнес компании Булагро и Гифта. Своята дейност на пазара на зърнени култури започна още през 1992 година като търговска компания, като през годините постепенно добавихме земеделието, увеличавайки обработваемите площи, а паралелно с това включихме и спомагателните дейности, за да достигнем до днешния изцяло интегриран бизнес модел на модерно земеделие и търговия.

- Какъв е настоящият ви бизнес модел?

БГ Агро оперира в 7 направления. Основните две са модерното земеделско производство и експортно ориентираната търговия със зърно и маслодайни култури. Спомагателните направления са търговия с торове и дистрибуция на препарати за растителна защита, съхранение на готова продукция, спедиция и корабно агентиране, качествен контрол и пристанищна дейност съвместно с пристанище Варна Изток.

- Разкажете ни нещо повече за земеделието и методи, които прилагате?

Понастоящем БГ Агро е сред десетте най-големи земеделски производители като обработва над 80 000 дка в най-плодородната североизточна част на България в Добруджа, основно в района на Варна, Шумен, Вълчи Дол и Разград. Прилагаме авангардно земеделие с изцяло съвременна техника и ноу-хау, което сме натрупали през годините и сме базирали на най-съвременни технологии от чужбина, които сме адаптирали за местните специфики на почвите и климата. Това ни дава възможност да постигаме по-високи добиви от средните, с влагането на значително по-малко средства за енергоносители и труд. Възнамеряваме да увеличаваме постепенно обработваемите площи в землищата, в които имаме изградена инфраструктура и където можем да го правим с разумни разходи.

- Какво дава конкурентни предимства на БГ Агро на експортния пазар?

На първо място това е дългогодишният опит и изградените и защитавани през годините безупречна репутация и партньорство с водещите световни компании като Cargill, Glencore, Alfred Toepfer, Louis Dreyfus, Nidera, Bunge, Noble и др. Голяма част от тях са и наши конкуренти, но също така и партньори, за които БГ Агро е предпочитан местен контрагент. Конкурентно предимство са и изградените съвременни складови мощности с високи норми на товарене и разтоварване, които осигуряват изключителна гъвкавост по време на кампанията. Не на последно място предимство е комбинацията с производството, което носи големи синергии с търговията.

- Как ще коментирате спада на приходите за третото тримесечие на 2009 спрямо същия период на миналата година?

Всяка година търговската конюнктура е специфична и това се отнася с пълна степен и за пазара на зърнени култури. През 2008 най-активното тримесечие за търговията беше третото, а в четвъртото поради започването на световната криза и несигурността, изтъргувани обеми почти нямаше. През 2009, най-активно тримесечие е четвъртото, което обуславя изместване на оборотите към него. Вече сключените договори на БГ Агро, по които предстои износ за четвъртото тримесечие са за над 100 000 тона. Това ще се отрази в отчета за края на годината.

- Как планирате да постигнете увеличение на обемите в търговията?

Обемите като абсолютна стойност никога не са били самоцел за нас. Водещо винаги е било постигането на оптимален и разумен марж. Възнамеряваме да увеличаваме обемите както сме го правили до сега – консервативно с максимално ефективно използване на възможностите на изградената съвременна логистична инфраструктура.

- Кажете ни нещо повече за спомагателните дейности в рамките на групата?

Спомагателните дейности сами по себе си носят големи синергии и добавена стойност в основните дейности, въпеки че някои от тях имат по-малък дял в печалбата. Търговията и дистрибуцията на торове например ни дава възможност за пълен цикъл на партньорство с фермерите, който продължава след това при износа на готовата продукция. Спедицията и агентирането ни помага да постигаме ефективност при корабния износ. Съвременната пристанищната установка за товарене, осигурява запазване на качеството на продукцията и я пази от разтрошаване, съчетано с пъти по-висока бързина на товарене. БГ Агро също така има една от трите акредитирани лаборатории за контрол на качеството на зърнените култури.

- Защо решихте да се насочите към фондовата борса и какви са бъдещите планове за развитие на компанията вече като борсово дружество?

Смятаме, че БГ Агро е модерна компания с безупречна репутация, оперираща в стратегически за страната ни отрасъл, който се радва на подкрепа както на европейско, така и на национално равнище. Вярваме също така, че мястото на качествените компании е на борсата, където положителното им развитие може да бъде наблюдавано от всички и респективно инвеститорите могат да бъдат партньори в развитието на утвърдените бизнес модели. Знаем, че състоянието на местния пазар в момента е белязано от трудности, но също така имаме увереността, че той е достатъчно зрял да оцени именно качествените компании. Предлагането не предвижда реализацията на някакъв условен проект, на който да очакваме инвеститорите да повярват и да включват в цената. Продаваме изцяло изграден и структуриран бизнес. Рейнджът, който фиксирахме ни се струва нисък, но се спряхме на него като компромис в интерес на сделката. Смятаме, че ще бъдем приети добре като „свежа кръв” и че ще бъдем част от положителното възстановяване на пазара и борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още