IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДСИЦ: Пак ще плащаме дивидент, но е хубаво да има възможност за гъвкавост

Публичните фондове за имоти определят антикризисната мярка на КФН като "позитивна инициатива"

08:30 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
АДСИЦ: Пак ще плащаме дивидент, но е хубаво да има възможност за гъвкавост

Като антикризисна мярка Комисията за финансов надзор (КФН) прие промени на първо обсъждане в Закона за дружествата със специална инвестиционна цел (ЗДСИЦ), една от които предвижда възможността изплащането на дивидент, дължим за 2008-2011 г., да бъде отлагано за срок от две години. Тази евентуална опция събуди недоволство сред пазарните наблюдатели, опасяващи се от това, че ще бъде масово прилагана и инвеститорите може да бъдат ощетени.

Дали обаче фондовете за имоти, листнати за търговия на БФБ-София, ще се възползват от новите промени, потърсихме коментари с представители на някои от тях:

Калоян Нинов, управител на обслужващото дружество на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ

В зависимост от икономическата обстановка е хубаво да има възможност за гъвкавост. Ние имаме желание да изплащаме дивидент, като самото естество на АДСИЦ е да се плаща дивидент.

Маню Моравенов, изпълнителен директор на Феърплей Пропъртис АДСИЦ

Това ще бъде решено от Общото събрание и то само, ако законът се промени в разумен срок. Засега не сме обмисляли такава възможност.

Стоян Малкочев, изпълнителен директор, ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ

Решението как да се разпределя дивидентът е в правомощията на акционерите на едно дружество. Акционерите на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ ще имат възможност да вземат решение по въпроса, след като промените в Закона бъдат окончателно приети.

Радослав Манолов, изпълнителен директор, Адванс Терафонд АДСИЦ

Решението за разпределението на дивиденат е на Oбщото събрание на акционерите и те ще решат какво да правят с него. Ние сме длъжни да имаме готовност за разпределение, когато пожелаят.

Александър Пеев, анализатор в Прайм Пропърти БГ АДСИЦ

Сама по себе си антикризисната мярка от страна на КФН за отлагане изплащането на дивидент е позитивна инициатива, тъй като това, разбира се, ще е добре за укрепване финансовото състояние на фондовете за недвижими имоти, докато цените на имотите се стабилизират. Обаче това дали даден АДСИЦ в крайна сметка ще разпредели дивидент зависи от решение на Общото събрание на акционерите. Този вариант на мярката ще засили по-скоро напрежението между мениджъри и акционери. Очевидно е, че мениджърите ще искат да задържат средствата, а акционерите ще искат кеш, чиято цена в условията на криза е доста висока.

В същото време този задържан кеш от страна на АДСИЦ може да се инвестира  в депозитни средства, а резултатът ще бъде постигане на по-висока доходност от тази на инвестиционните схеми към момента, при условие че от продажбата на имот се наливат големи средства като положителен паричен поток. При тази продажба обаче не може мениджърите да получат възнаграждение за сделката, а акционерите да бъдат ощетени с отложен дивидент. Ако инвестират тези получени дивиденти, акционерите ще получат допълнителна доходност – или това за тях ще е алтернативен разход в размер на лихвите. Мерките в САЩ и в Европа са взети отдавна и практиката показва, че по-добрият вариант е заменянето на дивидента с акции с дискаунт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още