IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Н. Бъчваров: Строителните материали ще запазят цените си на нивата от 2008

Финансовата криза само ускори очакваното спукване на „строителния балон”, казва управителят на Баумит България

13:10 | 11.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Николай Бъчваров. Снимка: Личен архив
Николай Бъчваров. Снимка: Личен архив

Николай Бъчваров е управител на Баумит България ЕООД, която предлага фасадни топлоизолационни системи и пастообразни мазилки. Компанията, която има завод в Елин Пелин, е дъщерна фирма на Wopfinger Stein-und Kalkwerke Schmid & Co KG, част от Шмид Индустри Холдинг – Австрия.

Преди да стане управител на Баумит, Николай Бъчваров е работил като консултант в Ernst & Yang AFA, главен счетоводител в ЗПД „България“, бил е на ръководни позиции в „България Холдинг” и Приватизационен фонд „България”.

С него разговаряме за отражението на кризата в строителния сектор и пазара на строителни материали у нас.

- Напоследък все повече компании замразяват проекти, говори се за спиране на 60% от проектите за жилищно строителство в страната. По Ваши наблюдения каква е ситуацията и какво очаквате от строителния пазар до края на годината?

Финансовата криза само ускори очакваното спукване на „строителния балон”. Въпреки, че допреди 7-8 месеца все още се говореше за ръст на строителството през следващите три години в размер на 12%, всеки си задаваше въпроса: „Докога ще продължава това?“.

Сега ситуацията е коренно променена. Очаквам строителният пазар да обръща все по-голямо внимание на качеството на цялостния строителен продукт. Изменя се типологията на крайния потребител. Досега клиентът купуваше квадратни метри, на които цената се вдигаше всяка година с 20-30%. Не го интересуваше какви материали се влагат, какво е качеството им. Важното беше да се предаде обектът по БДС.

Моите предвиждания са, че крайният клиент ще става все по-взискателен и ще търси качество на оптимални цени. Например – хотелиерите. Те ще търсят подобряване на туристическите услуги и оптимизиране в дългосрочен план на разходите. А това може да бъде постигнато с качествени, енергоспестяващи материали и прецизно изпълнение. Очакванията ми са за доста по-малко, но по-качествени обекти.

- На каква сума се равняват продажбите на Баумит в България за 2008 г.? Какви са очакванията Ви за 2009 г.?

През 2008 г. сме реализирали 38% ръст спрямо 2007 г. За 2009 очакваме запазване на нивата от 2008 с незначителен ръст.

- В каква посока очаквате да се движат цените на строителните материали тази година? Вашата прогноза за средно процентно изменение?

Цените на строителните материали ще запазят нивата от 2008 с леки колебания в зависимост от ценообразуващите фактори – електроенергия, горива, газ и др.

- Има ли износ на продукция от завода ви в Елин Пелин? За кои страни и какъв дял от продукцията е за износ и какъв за вътрешния пазар?

Продукцията ни е ориентирана главно към българския пазар. Имаме незначителен износ за Македония.

- Планирате ли намаляване на производството в Елин Пелин поради понижено търсене или очаквания за такова?

Не планираме намаляване на производството. Целите и плановете ни за настоящата година остават непроменени. Развиваме нови продукти и продуктови гами, стремим се към оптимизация на разходите.

- Намалихте ли или смятате ли да намалите броя на служителите си във връзка с кризата? Колко са те в момента?

Не предвиждаме намаляване на служителите. В момента в Баумит България работят около 100 човека на постоянен трудов договор.

- Какви инвестиции предвиждате да направите през тази година и към какво ще бъдат насочени те?

Към оптимизация на производството. Ще вложим още около половин милион евро за повишаване ефективността на производството.

- В България при общо саниране на кооперации държавата помага с до 20% от стойността на проекта и е нужно да се включат всички собственици. При тези условия какви са прогнозите ви за реализирането на такива проекти през 2009 г.?

Смятам, че много важно за строителната индустрия е през 2009 г. да се приеме съответният закон за етажната собственост. Това ще бъде особено важно за топлоизолирането на сградите и за по-бързо придобиване на съвременен европейски облик на нашите населени места. Защото топлоизолирането на сградите например има и социален аспект. Масовото топлоизолиране на остарелия жилищен фонд в България, освен че ще пести в дългосрочен план енергия, ще създаде нови работни места. Едновременно с това инвеститорите в лицето на живеещите в съответната кооперация и държавата ще доказват, че са отговорни към околната среда (по-малко енергопотребление, съответно по-малко вредни емисии и внимателно използване на природните ресурси). Да не говорим, че един качествен ремонт и саниране ще облекчат чувствително разходите на населението в бъдеще време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още