IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ч. Лемир: Пазарът на имоти в Западна Европа ще се възстанови след 2 години

Според оперативния директор на Re/max Европа пазарът на имоти в Източна Европа ще поддържа стабилен ръст в следващите 24 месеца

09:45 | 25.11.08 г.
Чарлз Лемир. Снимка: Личен архив
Чарлз Лемир. Снимка: Личен архив

Случващото се на пазара на имоти в Западна Европа предизвиква нарастващо безпокойство в страните от източната част на континента от това, което ги очаква и дали то няма да е в известен смисъл копие на западноевропейския модел.

Поглед върху западния и източния фланг на пазара на имоти в Европа потърсихме от оперативния директор на Re/max Европа, Чарлз Лемир. Лемир има 20-годишна практика в сферата на недвижимите имоти и е отговорен за дейността на компанията за 56 региона в 36 европейски страни.

Попитахме го каква е съдбата на бизнеса с недвижими имоти и в частност франчайз бизнеса в този сектор по време на криза и какво е нужно на компаниите за имоти да оцелеят при такива условия.

- Кои европейски страни са най-сериозно засегнати от кризата на пазара на имоти?

Досега най-засегнатата страна от глобалната криза е Исландия заради проблемите с валутата. Трудно е да се отдели финансовата криза от кризата в сектора на имотите. В Исландия нещата са финансови, но имат ефект върху недвижимия пазар, защото хора не могат да си продават имотите.

Ако говорим в частност за понижение в стойността в сектора на имотите, най-засегнати са Ирландия, Испания и Великобритания. В Ирландия спадът е от повече от 17%, в Испания – 12%, а във Великобритания от 12-13%. Има сегменти от пазара, които обаче не търпят понижения в такава степен. Това е доста широка средна стойност. Всяка от тези страни има голяма площ и е трудно да се направи обобщения за целите им територии.

- В кои европейски страни има най-голяма интерес за покупка на франчайз?

Чехия и Словакия. Продадохме повече от 50 франчайза в Чехия и още 30 в Словакия. Това са двете страни с най-голям растеж в Европа.

- В кои европейски страни тази форма на стартиране на бизнес е най-популярна?

Не бих могъл да отговоря на въпроса. Във всяка една страна хората се вълнуват от това да стартират бизнес. Не мога да определя точно в коя страна тази форма на бизнес е най-популярна, защото във всяка страна хората имат мечтата да започнат свой собствен бизнес и да имат нещо, което да е успешно. Що се отнася обаче до това в коя страна най-много се вълнуват от започване на такъв бизнес, мога да кажа, че това са страните от Източна Европа.

- Има ли вече случаи на затваряне на офиси на Re/max в Европа?

Затворихме много офиси в Испания заради бързия крах на пазара там. В последните 24 месеца затворихме десетки офиси, но и подписахме десетки договори за франчайз. Пазарът се променя, тази промяна е като промяната в сезоните. Когато започва да захладнява, хората отиват в Гърция. Понякога обаче, когато пазарът започне да загрубява и хората, които са се появили на пазара, когато нещата са били добре, сега не искат да се срещат със „студа“ и напускат. Но това е добре, ние искаме те да си тръгнат. Има хора, които искат да се присъединят към нашата компания и да просперират дори и при трудни пазари, защото когато са на дъното и работят много усилено, за да се установят, те ще се справят много по-добре, когато пазарът се стабилизира.

- А каква е ситуацията при конкурентите ви? Знаете ли за случаи на затваряне на техни офиси?

Да, даже в някои от случаите наши конкурентни не само закриват офиси, а и напълно излизат от бизнеса. Всички наши хора са на местно ниво. Това са силни независими собственици на бизнес. В миналото Re/max се е справяла по-добре в трудни времена, отколкото при добри пазари, защото когато нещата стават трудни, само тези, които са най-добри, остават. Имаме над 100 хил. агенти по целия свят. Обикновено привличаме хора, които биха искали да останат.

Има два типа хора на трудните пазара – тези, които напускат, защото не са достатъчно добри, за да оцелеят и хора, които си дават сметка, че трябва да оцелеят и затова се нуждаят от фирма като Re/max, чиято марка предлага по-голяма сигурност.

Във всеки един момент е трудно да се определи ситуацията. Недвижимите имоти не са финанси. В този бизнес става дума за хора, които решават къде биха искали да живеят. Хората си мислят, че недвижимите имоти се занимават с финанси.

Със сигурност в Западна Европа имаме спадове. В някои страни като например Ирландия имаме 15% спад. Това е само за тази година. Не може да се каже, че така ще е и следващата година. Хората, които не са взели решение за това дали да се преместят тази година, може следващата година да решат да сменят местоживеенето си. В бизнеса с недвижими имоти всеки трябва в определен момент да се движи нанякъде. Няма значение какво се случва в икономиката или финансовия сектор, хората винаги ще се нуждаят от жилище.

- Това означава ли, че според Вас финансовата криза няма толкова голяма тежест в решението на хората дали да купят жилище, или да изчакат по-добри времена?

Не, тя има огромна тежест. Ако икономиката не е в толкова добро състояние и хората останат без работа, няма да имат пари да си купят жилище. Това обаче, което в най-голяма степен влияе на тяхното решение, е страхът.

- Предвид твърдението Ви, че водещ фактор на пазара е страхът, в коя европейска страна според Вас хората се страхуват най-много?

В западните страни, където нещата са доста трудни човек би помислил, че там са най-изплашени. В Централна Европа не са изплашени. Швейцарците не се плашат. Никога не съм виждал и изплашен германец. Но дали хората в Източна Европа са изплашени? Доколкото знам икономистите в България предвижда ръст от 3% в БВП, но въпреки това хората тук са разтревожени.

- Очаквате ли влошаване на пазара на имоти в ЦИЕ?

Смятам, че в следващите две години, ще има продължаваща стабилност и лек растеж. Има много българи и румънци, които се връщат обратно в страните си, индустрията е стабилна, икономиката изглежда се развива добре. Очаквам в следващите две години да имаме устойчив пазар. След това вече не знам.

- Какви са очакванията Ви за пазара на имоти в Европа като цяло?

Очаквам пазарът да е по-добър отколкото през последните 24 месеца. Докато имахме увеличение в Източна Европа, сривът в Западна Европа беше още по-голям.

Източноевропейските страни ще поддържат стабилен ръст, а западноевропейските ще се възстановят в следващите 24 месеца. Като цяло европейският пазар ще е в добро състояние. Тези финансови сътресения ни накараха да разберем възможностите за недвижимите имоти по целия свят. В момента хората не искат да живеят в САЩ, много хора искат да напуснат страни в Африка и Азия. Европа, от друга страна, е съставена от една от най-културните, образованите и безопасни среди на тази планета. В следващите десет години, когато хората запитат къде биха искали да живеят, няма по-добра възможност от Европа. Тук ще имаме всичко, от което се нуждаем освен общ език.

Ако ме питате за моята прогноза за нещото, което ще направи пазарът на недвижими имоти безупречен, според мен това ще е общият език. Способността да говорим на един език значително ще подобри стойността на услугите, които компаниите за недвижими имоти предлагат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още