IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор АД ще строи на 6,3 дка във Варна и 2,1 дка в Поморие

Предимствата и добрите ефекти от това Явор АД да остане публично дружество са безспорни, заявява Павлин Николов, председател на СД на компанията

13:20 | 29.05.08 г.
Павлин Николов. Снимка: Личен архив
Павлин Николов. Снимка: Личен архив

Инж. Павлин Николов е председател на Съвета на директорите на Явор АД - Варна и управител на Интерком груп ООД - Варна, който е мажоритарен акционер с 89,68% участие в капитала на Явор АД.

Той е роден на 2 декември 1965 г. в град Силистра. Завършил е Лвовския политехнически университет, специалност "Микроелектроника". През 1990 г. стартира в частния бизнес с предприятие за производство на безалкохолни напитки "Лемон", малко по-късно се насочва към търговията с метали и създава фирма "Интерком Груп" ООД. През 1998 г. започва внос, преработка и дистрибуция на стъкло, последвани от производство на профили и аксесоари за сухо строителство.

Собственик е на "Пътно Поддържане - Интерком Роуд", Бургас, "'Завод за Автоматика и Телемеханика", София и "Водно Стопанство", София.

Явор АД е едно от дружествата с най-голям ръст в цената на акциите на БФБ-София за последните 12 месеца с повишение от 436% въпреки сериозното отстъпление (с 50%) от рекордните нива, достигнати в началото на 2008 г.

С инж. Павлин Николов разговаряхме за перспективите пред компанията и нейния нов предмет на дейност, насочен към бизнеса с недвижими имоти.

Сделките с имоти ли ще са основната дейност на дружеството?

Поради развитието на пазара на недвижими имоти и добрите перспективи пред сектора, Явор АД се ориентира към възможностите, свързани с придобиване и изграждане на недвижими имоти с цел последващата им продажба или отдаване под наем.

Дружеството ще се стреми да реализира печалба както от покупко-продажба на недвижими имоти с цел постигане на първоначална по-висока възвръщаемост, така и от отдаване на недвижими имоти под наем с цел осигуряване на текущи приходи и текущ доход за акционерите. През март 2008 г. Общото събрание на дружеството измени предмета на дейност в съответствие с посоченото изменение в търговската дейност. Промяната на дейността на дружеството като цяло се подкрепя от неговите акционери.

Какви са недвижимите имоти, които притежавате в момента, къде се намират и при каква цена са осчетоводени?

Явор АД притежава недвижим имот в гр. Варна, местност „Манастирски рид”, на пътя Варна – Златни пясъци, върху който ще бъде изграден малък жилищен комплекс, разположен върху парцел с площ 2,5 дка.

Дружеството притежава и 25 дка земя в землището на кв. „Виница”, гр. Варна. На 27 март 2008 г. Явор АД придоби недвижим имот, находящ се в гр. Варна, ж.к. “Младост”, с площ от 3 846 кв. м, на обща цена 3 496 400 лв. без ДДС, отреден за изграждане на търговски комплекс.

Продажните цени на търговски площи във Варна се движат между 1 300 и 3 000 евро/кв.м. В големите градове средните наемни цени на търговски площи в централната градска част се движат между 10-32 евро/кв.м, като ръстът на наемите на търговски площи през последната година е между 10% и 15%.

Строителството на търговския център ще бъде извършено със собствени средства, без да се ползват банкови кредити и други заемни средства с цел ниска себестойност на застроената площ. Цените на отдаваните под наем недвижими имоти за бизнес площи и на продажбите им в района, в който ще се извършва строителството, са с перспектива за растеж в близките две до три години. Дружеството ще си осигури кратък срок за възвръщаемост на инвестицията. В случай на продажба на построените търговски площи пазарната им цена ще е между 1 100 – 1 500 евро, отнесено към един квадратен метър разгъната застроена площ, което ще осигури на дружеството печалба в краткосрочен аспект.

На 21 май 2008 г. Явор АД придоби недвижим имот в гр. Поморие, с площ от 2 100 кв. м, на обща цена 1,439 млн. лв. без включен в нея ДДС, отреден за жилищно застрояване. Местоположението на недвижимия имот е изключително атрактивно, тъй като гр. Поморие е един от най-бързо развиващите се черноморски курортни градове. Поради големия интерес от страна на българските и чуждестранни инвеститори, недвижимите имоти в Поморие поддържат високи цени – това се отнася както за земята (между 300 евро/кв.м и 450 евро/кв.м), така и за застроените площи (между 900 евро/кв.м и 1200 евро/ кв.м).

Голямо предимство на недвижимия имот, предмет на сделката, е, че се намира в непосредствена близост до пясъчната ивица, което ще даде възможност да се построят жилища с високи продажни цени. От своя страна те бързо ще се реализират поради големия интерес и активност на участниците в пазара на недвижими имоти.
Безспорно сключването на тази сделка ще осигури на Явор АД възможност за печеливша и високодоходна инвестиция.

Сделката се извършва в полза на публичното дружество Явор АД. Дружеството ще придобие недвижимия имот при изгодна за Поморие единична цена – 350 евро за един кв. м земя при пазарна цена между 300 евро – 450 евро за един кв. м земя. Строителството ще бъде извършено със собствени средства.

Недвижимите имоти, собственост на дружеството, са осчетоводени по цени на придобиване.

Защо Явор АД купува имоти от мажоритарния си собственик?

Мажоритарният акционер „Интерком Груп” ООД не извършва строителна дейност, но е собственик на незастроени недвижими имоти с възможност за застрояване съгласно предвижданията на съответните устройствени планове. Продажбата на тези имоти е в интерес и за двете дружества, тъй като Явор АД придобива атрактивни имоти на цени малко под пазарните, а Интерком Груп ООД реализира приход от собствените си незастроени имоти.

При каква лихва е отпуснат кредитът с кредитополучател мажоритарния собственик на „Явор” АД Варна?

На 27 март 2008 г. Явор АД сключи договор за заем в размер на 5 млн. евро, предоставен на “Интерком груп” ООД, със седалище гр. Варна, със срок за връщане на заема една година от предоставяне на паричните средства и възнаградителна лихва от 8% годишно.

Свободните парични средства на Явор АД са депозирани в банка при лихва до 5,25% годишно. Договореният лихвен процент по заема от 8% е значително по-изгоден за Явор АД, което показва, че отпускането на кредит при тези условия е целесъобразно и ще донесе икономическа полза за дружеството.

Планирате ли разпределяне на дивидент от дружеството?

На редовното годишно общо събрание на акционерите на Явор АД, град Варна, проведено на 18 март 2008 г., не се прие предложението на Съвета на директорите на дружеството за изплащане на дивидент за 2007 г., в съответствие целите и намеренията ни средствата да останат в дружеството, за да се развива. Това означава изпълнение на инвестиционните ни проекти, които да умножат тези средства и донесат печалба, в интерес на всички негови акционери.

Каква е целта на запазването на статута на публично дружество? Защо мажоритарният акционер не пожела отписването на Явор АД от публичния регистър?

Предимствата и добрите ефекти „Явор” АД да остане публично дружество са безспорни. Някои от тях са:

- Получаване на пазарна оценка за стойността на дружеството и неговото управление;  
- Подобрени условия за бъдещо външно финансиране от страна на капиталовия пазар и банковите институции;
- Инвестиции в имиджа и репутацията на дружеството;
- Увеличаването на възможностите за разширяване на пазарния дял, улеснява достъпа до чужди пазари и отношенията с чуждестранни контрагенти;
- Нарастване на интереса към дружеството от страна на обществеността.

Мисля, че който оценява предимствата на публичните компании, той съвсем съзнателно се стреми да присъства на борсата и да набира свеж ресурс от пазара. Когато мениджмънтът на една компания е убеден в ползите от публичността и следва политика на прозрачност, откритост, достъпност и присъствие в публичното пространство, тогава реалните резултати са налице.

Свързани компании:

Явор АД Варна - отписано(3YR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още