IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GE: Пазарът на качествени жилища в България не е пренаситен

Продължаваме да търсим проекти за разширяване на портфолиото си в региона, казва за Investor.bg мениджърът Бизнес развитие за ЦИЕ

16:31 | 22.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кристофър Цюнер. Снимка: Личен архив
Кристофър Цюнер. Снимка: Личен архив

Кристофър Цюнер е мениджър Бизнес развитие в GE Real Estate за Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Той се присъединява към GE през 2004 г., първоначално към екипа във Варшава. Работата му е включвала главно разрастването на офиса в Полша, както и осъществяването на различни сделки в ЦИЕ. През декември 2006 г. той се премества в Прага и оглавява екипа на компанията, който се фокусира върху бизнес развитието в региона, включително и Турция. От присъединяването си към GE активно е работил по сделки на стойност 1,5 млрд. евро. Преди GE е работил в Cushman & Wakefield. С него разговаряме за плановете на GE Real Estate на пазарите в България и Румъния.

- В края на миналата година GE се присъедини към проекта на Tishman International в София. Означава ли това, че в момента за вас логистичните и офис проектите са по-атрактивни (особено предвид големия брой проекти, обявени на пазара на търговски площи) или става дума просто за идентифицирането на най-подходящата възможност за сделка?

В случая просто намерихме най-подходящата сделка – интересуваме се от сектора на офис, жилищни, складови и търговски площи.

- Какви са плановете ви за пазарите в България и Румъния през 2008 г.?

Искаме да продължим да разрастваме бизнеса си и на двата пазара чрез качествени сделки и развитие на проекти с добри партньори.

- Какво очаквате от тези пазари – относно бизнес и жилищни площи? Очаквате ли някакви съществени промени в нивата на доходност?

Може да има някои промени. Времето ще покаже.

- Бяхте обявили планове за отварянето на офис в София или Букурещ. Какво би ви накарало да предпочетете един от двата града и при какви условия бихте отворили такъв офис?

Зависи от това доколко се разраства нашият бизнес в съответния пазар. Това ще бъде движещата сила за евентуалното отваряне на офис. Въпреки това нямаме такива планове през 2008 г.

- Съществува ли вероятност да предприемете проекти на жилищния пазар в България? Смятате ли, че пазарът е пренаситен?

Бихме искали да навлезем на този сектор и не смятаме, че пазарът е пренаситен що се отнася до достъпни и качествени апартаменти.

- Относно сегмента на търговски площи, смятате ли, че ще има търсене за всички проекти, които са обявени в момента в София?

Търсене има, но всеки проект трябва да се разглежда поотделно, за да се прецени дали ще функционира успешно в дългосрочен план.

- Пазарът на имоти в България отблъсква някои инвеститори, особено онези, които планират проекти в по-високия ценови сегмент, заради високите цени на земята и особено в София. Какви са вашите наблюдения в това отношение?

Няма много за наблюдение, твърдението е вярно.

- Към какви проекти проявявате интерес по отношение обем на инвестиция, размер и доходност?

Фокусът ни е върху проекти за развитие на различни имоти в партньорство с други компании, на стойност над 50 млн. евро.

- Интересувате ли се от развитие на проекти или предпочитате активи, които генерират приходи?

Фокусът ни е върху развитие на проекти.

- ...или от такива в напреднала фаза на развитие, или и от двете?

В ранен етап на развитие.

- Какви са главните критерии, на които трябва да отговарят потенциалните ви партньори?

Добра репутация, структурирани, професионални, етични.

- Имате ли предвиждания за обема на инвестициите си в България и в региона за тази година или зависи от конкретните проекти?

Зависи от проектите.

- Имате ли планове за други общи проекти с Quinlan (компанията, съвместно с която GE притежава Mall Sofia, бел. ред.)?

Ще решим това за всеки проект поотделно, но наистина имаме добри бизнес отношения с Quinlan.

- Какъв е главният източник за финансиране на проектите ви?

Балансът на GE.

- Бихте ли обмислили да използвате финансиране през борсата в даден момент?

Засега това не влиза в плановете ни за проектите ни в Румъния или България.

- Какви са целите/прогнозите ви за портфолиото на GE в Централна и Източна Европа за следващите три до пет години по отношение структура и обем?

Много просто – то ще расте като обем и географски мащаб, както от момента, когато започнахме да инвестираме в региона. Ние сме в ЦИЕ дългосрочно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още