IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лирон Ор: Проекти за имоти извън София не оправдават усилията

Стойността на строителството е еднаква в цяла България, а продажните цени извън столицата са все още ниски, смята изп. директор на Engel East Europe-Bulgaria

17:02 | 27.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лирон Ор. Снимка: Личен архив
Лирон Ор. Снимка: Личен архив

Лирон Ор е изпълнителен директор на Engel East Europe - Bulgaria, част от инвестиционната компания Engel East Europe, която на свой ред е част от израелската строителна и инвестиционна компания Engel Group, листвана на борсите в Тел Авив, Ню Йорк и Лондон.

Ор оглавява българското представителство на групата от 2006 г. насам. Преди това е заемал ръководни позиции в различни израелски компании като Amot Investments Limited, Mivnei Ta’asiya Limited и др. Има бакалавърска степен по право и магистърска степен по бизнес администрация.

Той ще вземе участие в един от панелите на конференцията за недвижими имоти Balrec, която ще се проведе на 15 и 16 април в София, с медийното партньорство на Investor.bg.

С Лирон Ор разговаряме за гледната точка на компанията относно развитието на пазара в България и в региона, бъдещите й планове и стратегия.

- Какво се промени на пазара на имоти в България от началото на годината?

Не смятаме, че има някаква особена промяна по отношение на продажбите и цените. Въпреки това предвиждаме, че тази година цените ще останат стабилни и няма да се повишат с повече от 5-10%.

- По какво е различен българският пазар от останалите в Европа (в юридически аспект, по отношение на продажби, пазарни стандарти и т.н.)?

Мисля, че не можем да говорим за Европа като цяло. Има големи разлики между отделните държави. Като цяло българското законодателство затруднява чужденците при купуването на имоти в България. Цените в страната, особено тези на парцелите, се увеличиха прекалено много и заемат голям дял от крайния продукт. Говорим за 35-50% от крайната продажна цена, което е много в сравнение с 25-40% в повечето европейски държави. В оперативно отношение няма голяма разлика, но е трудно да се намерят служители като инженери.

- Виждате ли някакво отражение на кредитната криза върху българския пазар?

В краткосрочен аспект ефектът е сравнително малък, тъй като пазарът е в процес на растеж, но очакваме банките да са по-внимателни при отпускането на заеми, чуждите инвеститори да имат по-малко средства за инвестиция и като цяло атмосфера на изчакване на "по-добри" времена.

- Как може да се тълкува смяната на инвестиционната стратегия на Engel в региона? Вие решихте да продадете някои от второстепенните си активи.

Поради промените на пазара в Източна Европа като цяло и в частност в България, решихме да се съсредоточим върху продукти от високия ценови сегмент, които ще ни дадат възможност да демонстрираме предимствата си във финансово отношение, както и от гледна точка модернистичен дизайн.

- Тази стратегия за продажба ще включва ли и други проекти в България?

В момента водим преговори за закупуването на няколко парцела в първокачествени локации в София.

- Върху какви видове проекти ще се концентрирате за напред? Какъв ценови сегмент?

Както споменах, те ще бъдат в горния ценови сегмент на пазара с цени от и над 2 хил. евро на кв. м.

- Защо дейността ви в България е ограничена главно до жилищния сегмент? Бихте ли развивали и проекти извън него?

Правим това, което знаем, и това, в което сме най-добри. И това не важи само за България, а за всички страни, в които развиваме дейност.

- Бихте ли развивали проекти извън София?

Наблюдаваме Пловдив и Стара Загора, но смятаме, че на този етап продажните цени не оправдават усилията, защото стойността на строителството е еднаква в цяла България, цената на парцела не е за пренебрегване, а продажните цени са все още ниски.

- Смятате ли да се разширите в някоя от съседните страни?

Наблюдаваме пазара в Македония, но той е много малък и има много юридически и политически проблеми

- Каква е продажната стойност на проектите ви в България в момента?

Над 20 млн. евро.

- Какъв е размерът на инвестициите на проектите, които планирате в страната ни през следващите две-три години?

Поне пет нови проекта с обща площ от 100 хил. кв. м.

- Относно вашето партньорство с Heitman в България - смятате ли да го разширите, какво ви дава то и планирате ли проекти и без тях?

Водим преговори с тях относно бъдещото си сътрудничество, но все още няма нещо установено.

- Планирате ли партньорство в България и с Lehman Brothers?

Те са наши партньори в други страни. Не зная какви са бъдещите им планове за Engel или за България.

- Бихте ли обмислили листване и на някоя от регионалните борси в ЦИЕ в даден момент?

Доколкото знам, този въпрос не е бил обсъждан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още