IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Комисията за защита на потребителите започна проверки на Хилд България

До края на месец ноември ще стане ясно дали КЗП вижда нередности в дейността на компанията

17:51 | 02.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Дамян Лазаров. Снимка: КЗП
Дамян Лазаров. Снимка: КЗП
По повод информацията от Комисията за финансов надзор за това, че Хилд България няма нужния лиценз да извършва дейността си у нас, а именно да предлага рента срещу недвижим имот на пенсионери, разговаряме с председателя на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.
 
- Известна ли е на Комисията за защита на потребителите компанията “Хилд Асет България ЕАД”?

За нас е известна от рекламата и от продукта, който рекламира. Това беше основание да започнем една сериозна проверка. Като казвам, че е започнала проверка, не казвам какви са резултатите, защото тя не е завършила. Има върху какво да работим, но не бих могъл предварително да кажа какви са нашите прогнози и очаквания, тъй като това обхваща голяма група потребители. Затова в момента експертите събират необходимата информация, за да може КЗП да се произнесе.

- Това означава, че комисията все пак следи дейността на компанията, така ли?

Да – следи, разсъждава, набира информация, анализира, за да можем да се произнесем дали има или няма нарушаване на нормативната база, по която ние имаме компетенция.

- Има ли вече подадени сигнали и жалби срещу “Хилд”?

Не, засега няма такива.

- Как КЗП може да защити собствеността на хората, в случай че се появят проблеми с тази фирма?

Тук първо ние трябва да констатираме, че има нормативно нарушение и ако има нарушаване на нормативната база, тогава вече вследствие на това нарушение ние можем да разсъждаваме какви последствия са се породили за потребителя като проблеми и тогава вече можем да търсим формата на защита. Но е много рано да се каже предварително в чисто хипотетичен вариант, тъй като хипотезите са изключително много.

- Кога очаквате да имате резултати?

До края на месец ноември ще имаме изцяло готово становище.

- А Вие как мислите от наблюденията си до момента какви проблеми биха могли да възникнат, какви проблеми биха имали гражданите със сключването на договор с тази компания?

Аз не бих могъл да кажа все още. Бих искал само да знам дали се спазва нормативната база и оттам – ако се спазва, всяка една компания може да работи. А работейки, дори спазвайки законодателството – могат да се появят проблеми. А тези проблеми могат да са на база не защото законът не се спазва, а защото има пренебрежително отношение към информацията от страна на потреблението и оттам – извършване на сделки, които впоследствие се оказват, че не са най-подходящите за потребителите. Така че дори да имаме 100% спазване на нормативната база, самият потребител ако не се възползва достатъчно добре от информацията, която му се предоставя предварително, действително има риск той да не направи най-правилния избор.

- А какъв точно е текстът в договора, знаете ли го?

Аз Ви казах – текстовете са въпрос, който се анализира в момента. Сега не мога да ви дам конкретен и точен отговор, защото в момента тече процедура по наблюдение и анализ на информацията. На мен ми е интересно например дали тeзи над 30 сключени договора (за които компанията съобщи, заявявайки още, че за да извършва дейност, не й е нужен лиценз, тъй като не е застраховател, бел. ред.) до момента са с граждани само от София и Варна, има ли и от други, по-малки населени места. Защото ако тази компания иска да подпомага българските пенсионери, както афишира, дали ще прави наистина това, или има интерес само към големите градове.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още