IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в големите градове у нас все по-популярни сред британските купувачи

Това са главно хора, които преди години биха се насочили към имот в Испания, но сега търсят по-евтини възможности, коментира британският консултант Пол Колинс

16:37 | 05.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Пол Колинс. Снимка: Личен архив
Пол Колинс. Снимка: Личен архив
Пол Колинс работи в областта на имотите от 2003 г. насам. Той предоставя коментари, анализи и интервюта за различни британски телевизии, вестници, списания и интернет издания. През декември 2006 г. се присъединява към екипа на интернет сайта BuyAssociation, който предоставя информация и консултантски услуги в сферата на имотите.

Пред Investor.bg той представи вижданията си относно ситуацията на българския пазар на жилищни и ваканционни имоти в момента, нагласата и очакванията на британските купувачи и за това как двете се променят с развитието на пазара.

Все повече британски купувачи на имоти, мнозинството от които досега се насочваха главно към Черноморието, търсят възможност за закупуване на имот в ски курортите и в големите градове на България, коментира Колинс.

По думите му пазарът в планинските курорти у нас в момента има по-голям потенциал за устойчиво развитие. Въпреки че на някои места като в Банско има признаци на свръхзастрояване, имотите в ски курортите понастоящем са по-предпочитани за индивидуалните инвеститори, защото те предоставят повече възможности за ползване и съответно отдаване под наем в сравнение с тези по крайбрежието, каза Колинс, който предоставя консултантски услуги и проучвания главно върху пазарите извън Великобритания.

Освен това планинските имоти са разпределени в повече курорти, докато много голям брой от тези на Черно море са концентрирани в големи курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци. Пък и се оказа, че по Черноморието няма толкова много британски туристи, колкото някои очакваха”, коментира той.

Според него купувачите се стремят по-скоро да покриват разноските по имота със средствата от наема, отколкото да очакват висока доходност от наем.

Наред с това се увеличава броят на британските купувачи, които имат интерес към имоти в големите градове и най-вече София. Главните фактори за това са все повечето евтини полети до големите български градове и увеличаващият се брой мултинационални компании, които повишават търсенето на качествени имоти под наем.

Според Колинс не може да се каже с категоричност все още какъв ще е ефектът от кредитната криза върху пазарите в Източна Европа и България.Все още изчакваме да видим развитието и резултата от кризата и във Великобритания”, каза той, като добави, че хората, купуващи имоти извън Великобритания, са „по-гъвкави”. Той е на мнение, че повечето от тези, които са ползвали високорискови ипотеки (subprime), са купували главно основно жилище и в този смисъл проблемите може да се отнасят повече към пазара във Великобритания.

По думите му в момента България е трета или четвърта по популярност дестинация за британските купувачи.

Разбира се, ситуацията се променя всеки месец, но има значителен брой британци, които се интересуват от възможностите за закупуване на имот в България”, каза той. Според него това са главно хора, които преди години биха се насочили към имот в Испания, но сега търсят по-евтини възможности, тъй като имотите в Испания са поскъпнали неимоверно много. Въпреки това Колинс коментира, че Испания и Франция все още са двете топ дестинации за британците. Наред с тях голям интерес има и към Португалия, Италия и Кипър.

Пазарът в Кипър е изключително популярен от няколко месеца насам, за което не виждам конкретна причина”, допълни той.

На въпроса устойчив ли е ръстът на пазара на жилищни и ваканционни имоти у нас, Колинс отговори, че обикновено, когато купувачите имат реални очаквания за пазара и своя имот, развитието е устойчиво.

Когато хората станат нетърпеливи, нямат достатъчно информация за пазара, очакват годишна доходност от 30-40% или да осъществят продажба в рамките на пет дни, това може да разклати стабилността на пазара и да доведе до прегряване”, каза той.

Колинс даде за пример случай, в който купувач, направил покупка на зелено, иска да продаде апартамента, преди той да е довършен и съответно преди купувачът да го е изплатил, и се надява с парите от продажбата да покрие последната си вноска. Когато на пазара има голям брой подобни купувачи, които се опитват да надхвърлят възможностите си, искат да реализират сделка прекалено бързо или не са запознати с условията, при които функционира пазарът, може да се стигне до прегряване и нестабилен пазар.

Все още има много хора, които не се допитват до професионалисти, преди да направят покупка, плащат депозит преди да има договор, които мислят, че са намерили перфектната сделка и искат да купят прекалено бързо, за да не изпуснат възможността.”

Подобно на българския пазар, на този в балтийските страни също се наблюдава ситуация, при която ръстът на имотите изпреварва значително покачването на доходите на населението и ще отнеме време, преди да бъде достигнат някакъв баланс.

Наред с това на пазара в България идват все повече нови купувачи, като в момента руснаците, които може да доведат дори до още по-голямо увеличение на цените”, каза Пол Колинс.

Такива процеси обаче има на много места в Европа, дори в Лондон. И аз не мога да купя имот в районите, в които искам, защото има много руски купувачи, заради които на места цените са се увеличили прекалено много”, допълни той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още