IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завод за стоманобетонни конструкции Боруй АД проучва борсата

Може да излезем на борсата през 2009 г., казва председателят на НС на старозагорското дружество

17:49 | 20.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Иван Иванов. Снимка: Личен архив
Иван Иванов. Снимка: Личен архив
Иван Иванов е председател на Надзорния съвет на Завод за стоманобетонни конструкции (ЗСК) Боруй АД – Стара Загора. Представители на дружеството бяха сред присъстващите на проведена през юни кръгла маса в Пловдив, организирана от БФБ-София с цел популяризиране на възможностите, които дава капиталовият пазар. Разговаряме с г-н Иванов по повод проявения интерес към борсата, плановете на дружеството в тази насока и целите за развитие, които то си поставя. Иван Иванов работи в ЗСК Боруй АД от 1995 г. Преди да поеме поста председател на Надзорния съвет, е бил председател на Съвета на директорите, а по-рано – изпълнителен директор. Освен това е общински съветник и член на Постоянната комисия по финанси и бюджет на Общински съвет в гр. Стара Загора. Бакалавър е по философия от Софийския университет и магистър по философия и социология от Московския държавен университет.

- Кога планирате да излезете на борсата?

През 2008 г. планираме проучвания и анализи в това направление, следователно такова събитие би било на дневен ред най-рано през 2009 г. На първо време смятаме да изследваме по-задълбочено стратегическите партнъори. Не сме решили все още кое е по-добро за развитието на компанията.

- Какво мислите за възможностите, които предоставя капиталовият пазар? Какви са очакванията Ви за неговото развитие?

Убедени сме, че възможностите, които предоставя капиталовият пазар, са големи и биха имали благоприятно въздействие върху нас. Борсата е още твърде крехка. Съществено влияние оказват няколко големи играча. Искаме да видим повече средни компании на борсата, обемът на сделките на средните компании да е най-голям и тогава да излезем на борсата.

- Разкажете ни накратко за дейността на ЗСК Боруй АД – Стара Загора.

„ЗСК Боруй” е АД, основано през 1959 г. с основен предмет на дейност проектиране, производство и монтаж на сглобяеми стоманобетонни конструкции от обикновен и предварително напрегнат стоманобетон. Дружеството предлага пълен инженеринг на индустриални обекти, производство и монтаж на стоманобетонни, метални и смесени конструкции, както и заварени мрежи, всички видове арматурни заготовки за строителството, всички класове бетонови смеси и разтвори, приспособления за предварително напрягане на строителни конструкции, услуги със строителна механизация и специализиран транспорт.

Обновената технологична и производствена база на предприятието направи възможно непрекъснатото внедряване на нови продукти и услуги – процес, който ще продължи и през 2008 г.

- Наскоро увеличихте капитала си чрез издаването на нови 25 000 обикновени поименни акции с право на глас. За какво ще използвате средствата от увеличаването на капитала?

Да, след увеличението капиталът ни достигна 475 хил. лв. Важен раздел на Програмата ни за развитие е Програмата за инвестиции, която е обезпечена със собствени средства и банкови кредити. Това символично увеличение имаше характера на проучване на интереса на нашите акционери и тези средства, които представляват малка част от привлечения инвестиционен ресурс, ще използваме целево по раздела на Програмата за развитие на човешките ресурси, като увеличим нейния обхват и дълбочина, което е ясен знак за ценностната система на компанията.

- Как е разпределен капиталът на дружеството? Кои са основните собственици?

Капиталът на дружеството е разпределен в 475 000 броя поименни акции с право на глас, а общият брой на акционерите е 997. Основните собственици са „Строймат” ООД, „Иванов 59” ЕООД, Кольо Колев, Татяна Минчева и Светлана Иванова. През тази година издадохме нова емисия от 25 000 акции с емисионна стойност от 15 лв./1 акция. Акциите бяха изкупени от акционерите в дружеството. Общото събрание на „ЗСК Боруй” АД разпредели дивиденти за 2006 г. в размер на 360 000 лв, което е два пъти повече в сравнение с 2005 г.

- Колко и какви дъщерни предприятия имате?

В стратегията на мениджмънта на „ЗСК Боруй“ е залегнало изискването всяка икономически значима дейност, излизаща извън основния предмет на дейност на акционерното дружество, да бъде обособена като самостоятелен търговец. Практически това означава или създаване на конкурентноспособни структури или приключване на дейността като неуспешен проект, без допълнителни рискове за акционерите.

До този момент мениджмънтът на „ЗСК Боруй“ има само успешни проекти: „Д-р Цауфт България“ ЕООД, създадена през 2000 г. като смесено предприятие с утвърдена немска проектантска организация с предмет на дейност проектиране на сгради за промишлени, търговски и складови нужди, „ЗСК Имоти“ ЕООД – компания за инвестиции в недвижими имоти, създадена през 2003 г. с устойчив ръст на приходите и печалбата, и „ЗСК Строителна компания“ АД - строителна компания, създадена през 2006 г. от строителни фирми и предприемачи с опит в отделните фази на строителния процес за комплексно изграждане на неиндустриални обекти (извън основния предмет на „ЗСК Боруй“ АД).

- Бележите значителен ръст в някои основни показатели. Приходите ви за 2006 г. възлизат на 9,8 млн. лв., което е със 144% повече от тези през 2005 г. Активите ви през изминалата година са 6,78 млн. лв. (130% ръст спрямо 2005), а печалбата е 965 000 лв. (126% ръст спрямо 2005). Очаквате ли тази тенденция да се запази и през 2007 година?

Планиран е 50% ръст годишно за следващите три години. Плановете ни за 2007 година са обемът на приходите от продажби да надхвърли 25 млн. лв. Тази цифра се отнася за ЗСК Боруй АД – Стара Загора заедно с дъщерните му предприятия.

- Какви са посоките на развитие на ЗСК Боруй АД – Стара Загора?

Посоките ни за развитие са дефинирани в приетата през 2006 г. 7-годишна Програма за развитие, основана на задълбочени пазарни проучвания, ясни стратегически цели и подходи към тях. В средносрочен и дългосрочен план за нас е важно да увеличим дела на дейностите с по-висока придадена стойност, което е в интерес на нашите акционери (тези дни успешно приключи записването на права по нова емисия акции, което е ясен знак за доверието на нашите акционери).

Следвайки Програмата за развитие, ние разширихме предлагането на комплексни услуги в строителството на промишлени халета, инженерни съоръжения, търговски и други обществено-обслужващи обекти до пълен инженеринг. Едновременно с това увеличихме инвестициите в научно-технически разработки с практическа насоченост, обучение и развитие на кадрите.

- Какви са предимствата на дружеството пред конкурентните заводи?

Срок, Качество и Цена – това са трите „кита”, на които стъпва всеки бизнес. . Освен това ние произвеждаме и уникални сглобяеми стоманобетонни елементи за големи инженерни съоръжения, защото имаме опит, инженерен потенциал и производствен капацитет. Главното ни конкурентно предимство са хората – колективният опит, квалификацията и уменията, създавани и поддържани 5 десетилетия.

- Бихте ли посочили някои от големите поръчки, които сте изпълнили през 2006 година и кои са големите клиенти на ЗСК Боруй АД – Стара Загора?

Не делим клиентите на малки и големи – малкият клиент днес или утре може да порасне, а големият - да стане по-малък. Ние не продаваме масово изделие, а комплексна услуга, следователно партньорство, което продължава и след формалното приключване на договорните отношения. Сред знаковите обекти в които взехме участие през 2006 г. ще посоча: хипермаркети „Кауфланд” – гр. Ямбол и Сливен; търговски комплекс Практис – гр. Стара Загора; склад за готова продукция „Конекстива” – с. Оризово; хипермаркет „Технополис” – гр. Стара Загора. През тази година „ЗСК Боруй” АД има участие в: хипермаркет „Баумакс” – гр. Стара Загора; хипермаркети „Кауфланд” – гр. Пазарджик и Добрич; производство на сглобяеми стоманобетонни елементи за „ТЕЦ 1”, хипермаркет „Билла” – гр. Димитровград и „Винпром Пещера”.

- Как според Вас ще се развива строителният сектор у нас в близките години? Не смятате ли, че строителният бум вече е достигнат или все още има потенциал за силен растеж?

Растежът в сектора ще продължи. Данните за развитие на икономиката сочат, че тя е във възход, чуждестранните и българските инвестиции се увеличават и според очакванията това ще продължи още няколко години. Разбира се, динамиката в икономиката винаги може да поднесе изненади, но засега такива не се очертават.

- Имате ли собствени инвестиции в недвижими имоти? Кой сегмент е най-перспективният според вас? В кои райони на страната?

Инвестициите ни в недвижими имоти се осъществяват изключително в област Стара Загора чрез дъщерното дружество „ЗСК Имоти” ЕООД. Поддържаме определени обеми недвижими имоти, на които гледаме като проекти за развитие, планирани за реализация през следващите три години, които непрекъснато се развиват и обновяват. Такива проекти са например жилищен квартал „Атюрен” (на площ от 146 000 кв.м.), индустриална зона ЗСК (с площ от 130 000 кв. м), друг голям жилищен комплекс, затворен тип, в чертите на град Стара Загора, предвиден за реализация през 2009 г. (с площ около 40 000 кв.м.), многофукционална складова база (19 000 кв.м на фаза идеен проект в непосредствена близост до Митническо бюро Стара Загора), други производствени и складови площи, които са в процес на развитие.

Жилищното строителство от класически предприемачески тип – изграждане на кооперации и продажба на отделни апартаменти, направени по един и същ начин и без необходимата взискателност към качеството, вече навлезе в своя залез. Ето защо ние предлагаме качествена комплексна среда, по-високо качество на живот и обитаване, което е възможно при различен подход и мащаб.

Все още в региона са подценени търговските, складовите и офис площите. За нас те са много перспективни в близките 3-5 години.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още