IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алек Петров: Голям ипотечен кредит се взима, като се плащат само лихвите

Сделката за БТК и недвижимите имоти са българските теми в Лондонското Сити

12:39 | 17.04.07 г.
Александър Петров. Снимка: Investor.bg
Александър Петров. Снимка: Investor.bg

Александър Петров е на 30 години. В момента е вицепрезидент на Структурни финанси дилинг в Lehman Brothers в Лондон. Петров е един от основателите на Инвестор.БГ АД и все още притежава дял в компанията. По-рано Петров е работил като корпоративен анализатор във Виена Капитал Партнерс, Австрия, както и в отдел Частно банкиране към Мерил Линч, Виена. Завършил е балакавърска степен в Софийски университет, магистърска в Централно-европейски университет в Унгария и докторска в Университета във Виена. Защитил е CFA сертификат.

- Как на Запад хората си купуват жилище за 1 млн. долара, като само лихвите по него са 40-60 хил. долара на година?

Голяма част от жилищата с цена над 1 млн. долара се купуват с ипотеки, по които се плащат само лихви, без главница. Това означава, че месечните вноски са по-ниски, но също така след 20 години кредитът изобщо не е изплатен, ами стои в целия си размер за плащане. Например ако кредитът е за 1 млн. долара при 5% лихва, само лихвата по кредита е около 4 хил. долара на месец, докато пълната анюитетна вноска (с главницата) би била около 6,5 хил. долара/месец, тоест с почти 60% повече. Причината хората да взимат такива кредити е очакваното повишение на цените и продажба на имота, с която да се изплати първоначалният кредит и да остане печалба. Съвсем естествено, ако цените на имотите не се вдигат или даже падат, тази схема не функционира.

- Какво мислите за цените на имотите в САЩ и Великобритания?

Цените на имотите в САЩ вече падат. Ситуацията е най-тежка при така наречените длъжници с лоша кредитна история. При тази група потребители условията по ипотечните кредити са по-тежки от нормалните и поради това тези длъжници е най-вероятно да изпаднат в затруднения, когато икономиката забави своето темпо. Например облигации с рейтинг BB, гаранатирани от подобни вземания, се издаваха през миналата година с доходност от около 7,5%, а в момента могат да се купят на много ниски цени, с доходност от над 18%.

В Англия ситуацията е доста по-стабилна, защото има много солидно търсене и ограничено предлагане. Нашите прогнози за ръст на имотите на Острова са за около 3-5% за тази година. Това разбира се е доста по-ниско от високите темпове (над 10% годишно за последните няколко години), но не е причина за голяма тревога.

- Какво работите в момента?

Работя в Lehman Brothers в Лондон от 2001 г., като в момента съм дилър в отдела за структурирани финанси. Това са облигации, гарантирани от секюритизацията на различни портфейли от ипотеки, лизинг на автомобили, лични заеми, кредитни карти и други подобни вземания.

- По колко часа работите на ден?

Работният ми ден продължва средно по 11-12 часа, като нямам обедна почивка. Започвам рано сутрин, което все пак ми позволява да излизам често след работа на различни вечери, културни и социални прояви. За мен активната почивка и постигането на баланс между работата и личния живот е най-важното изискване, за да може едно такова темпо да се поддържа дълго време. В Лондонското Сити има много случаи, когато млади специалисти започват работния си стаж в някоя банка, и след 2-3 години напускат тотално изтощени. Аз спортувам при всеки възможен случай и редовно през уикендите пътувам навсякъде на ски, туризъм, планинско колоездене, плуване, друг вид спорт или посещение на някой град, в който не съм бил.

- С какво точно се занимавате?

Аз съм маркет мейкър и отговарям за търговията на най-рисковите облигации – тези с неинвестиционен рейтинг (по нисък от BBB-) или изобщо без рейтинг. Най-голямата част от трейдинг портфейла ми са ипотечните облигации, гарантирани от заеми из цяла Европа. През последната година се засилва интересът към секюритизации от Източна европа и бившите Съветски републики. Също така търгувам различни деривативни придукти в областта на структурираните финанси, а също и деривативи, базирани на различни индекси за недвижими имоти. Голяма част от работата ми включва срещи с клиенти и затова често пътувам из Европа. Комбинирането на полезното с приятното при тези пътувания е основна част от моята работа.

- Какво можете да разкажете за живота на българската общност в Лондон?

България се споменава все по-често в Лондон като място, подходящо за инвестиции. Голяма роля за това имаха предлаганите ваканционни апартаменти по морето и в зимните курорти, но все по-често се говори и за друг тип инвестиции и проекти. Няколко фонда за недвижими имоти са листвани в Лондон и успешно набират капитал. Продажбата на БТК също се обсъжда много. Секюритизацията на Бизнес Парк София, водена от Дойче Банк, пък повиши интереса към България и в областта, в която аз работя.

Аз съм един от координаторите на BG City Club. Клубът започна дейността си преди 10 години и в момента е в отлична форма, играейки активна роля като представител на българската общност в Лондон. Ние сме строго професионална организация без политически интереси и организираме дискусии с различни български гости в Лондон, благотворителни балове, месечни събирания и разбира се редовни големи партита.

- Презентират ли се българските фирми в Лондон?

Има презентация на български фирми в Лондон, но също има и какво повече да се направи в тази посока. Обикновено идват различни делегации от министерства, което е добре, но това, от което инвеститорите в Лондон имат нужда, е да се виждат повече с хората, които реално управляват бизнеса – изпълнителни и финансови директори на предприятия и техните топ мениджъри.

- Как поддържате връзка с България и в какво се изразява тя?

Връзката ми с България са моето семейство, многото приятели и партньори и затова аз редовно идвам в София, почти всеки месец. Като цяло съм оптимистично настроен към пазара на недвижими имоти в България, а също така виждам голям потенциал за развитието на интернет индустрията у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още