IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лорд Антъни Сейнт Джон е оптимист за пазара на имоти у нас

Преди да станем свидетели на следващия ръст обаче, е нужно да се увеличат инвестициите в инфраструктура, смята лордът

10:09 | 28.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Според лорда България има голям прогрес през последните две години, но трябват още промени. Снимка: Investor.bg
Според лорда България има голям прогрес през последните две години, но трябват още промени. Снимка: Investor.bg
Лорд Антъни Сейнт Джон е адвокат по образование, като притежава и магистърска степен по военноморско право. Освен член на Камарата на лордовете във Великобритания, той е член и на Камарата на лордовете на подкомисията по търговски финанси и международни отношения към ЕС, както и председател на Управителния съвет на международната сертификационна организация Certification International.

В момента той е консултант по връзките с парламента и възникващите пазари към Merrill Lynch и консултант на компанията доставчик на интернет услуги Globix UK.

Вчера Лорд Антъни Сейнт Джон преряза лентата при откриването на първия проект на Immofinance у нас Embassy Suites. Immofinance е част от групата на инвестиционния фонд Equest, като лордът е председател на инвестиционния комитет на фонда.

С него разговаряхме* за пазара на недвижими имоти в България и Румъния, както и за плановете за развитие на Equest у нас.

- Във вторник ЕК обяви 1 януари 2007 г. като дата, на която България и Румъния ще се присъединят към ЕС. Как виждате развитието на пазара на имоти в двете страни и в цяла Източна Европа след интеграцията им?

Миналата седмица посетих Прага за първи път от 12 години и разликата е поразяваща. От моето първо посещение в България преди две години също виждам огромни промени. Мисля, че след период от 10 години, след като всички средства от ЕС бъдат инвестирани, София изцяло ще се преобрази. Всички нови проекти като новото летище, инфраструктура и т.н. ще допринесат за това. Специално цените на имотите изминаха дълъг път.

- Да, има някои опасения в това отношение.

Така е, има опасения, до голяма степен в британските медии, които съобщават за британски туристи, които купуват имоти, без дори да са ги видели. Това се отнася най-вече за Черноморието. В София няма много спекулативни инвеститори. Мисля, че занапред ще има все повече големи международни компании от величината на Майкрософт и Оракъл, които ще влизат тук. И когато това стане, ще има още по-голямо търсене на проекти от затворен тип като този тук (Embassy Suites, бел. ред.).

- Какви проекти планирате на пазара на търговски площи?

Ние започваме повечето си проекти от България и имаме редица проекти в страната. Тук притежаваме мола в столицата, както и хотел „Сердика“. След това продължаваме към други части от Балканите, най-вече Румъния, наскоро в Сърбия, като сме в процес на проучване на различни възможности и в други части на полуострова.

- Имате ли някакви проекти, свързани със складови и логистични площи?

Това е големият пазар. С навлизането на големи индустриални компании, производители на електроника, представители на ИТ сектора, софтуерни компании, големи производители и дистрибутори необходимостта от складови помещения в покрайнините на града ще се увеличава. Разбира се, от значение е и критичната маса. Населението на София е сравнително по-малко в сравнение с други европейски градове, затова мисля, че демографските показатели ще имат решаващо значение за броя на големите хипермаркети и дистрибутори, които навлизат на пазара.

Разбира се това, върху което Equest Balkan Property се фокусира, са инвестиции с висока доходност като големи търговски центрове с дългосрочни инвеститори и наематели, които осигуряват сигурни приходи.

- Имате ли някакви нови конкретни проекти на този пазар?

Имаме огромен портфейл от нови проекти. Първоначално набрахме 220 млн. евро от институционални инвеститори. Решихме да инвестираме тази сума в рамките на една година, което успяхме да осъществим. Сега продължаваме процеса, като целим да рефинансираме средствата и да наберем нов капитал и се надяваме скоро капиталът ни да надвишава половин милиард евро.

Това се отнася за Equest Balkan Property (EBP), което е публично дружество. Equest Investment Bulgaria пък е създадена специално за инвестиции в България и е дружество от затворен тип, чийто проект е Embassy Suites.

Мисля, че главният фактор, от който се интересуват инвеститорите, е сигурна доходност и ръст в дългосрочен план. Мисля, че точно това можем да им предложим в България – имаме ръст на стойността на имотите, както и нарастващо търсене от страна на чуждия и местния бизнес на дългосрочни наеми. Доходността обаче спада в много части от Източна Европа.

- Ще инвестирате ли в проекта на Immofinance в с. Баня?

Да, лично се интересувам от проекта в Баня. Харесва ми разположението, това, че около парцела има няколко планини, а също и това, че е близо до София. Също комбинацията от възможност да се карат ски, но и да се ползват спа съоръженията ще привлекат голям интерес от Западна Европа, но също и от Гърция, например от Солун.
Традиционно туристите досега посещаваха Варна. Но с навлизането на нискотарифни авиокомпании и с новопостроените летища мисля, че броят на туристите ще се увеличи както по Черноморието, така и в други райони на страната. Наред с това ще нарасне и броят на по-платежоспособните туристи, което също е от значение.

Надявам се, че инвестициите в ски лифтове и ски писти ще се увеличат, защото потенциалът на София и ски курортите е огромен.

- Имате ли планове за проекти в българските зимни курорти?

Проучваме такива възможности, но преди да предприемем по-мащабни инвестиции, бихме искали да се уверим, че ще бъдат взети мерки за подобряване на инфраструктурата на тези курорти. Бихме искали първо да бъде изградена основната инфраструктура и след нея можем да изградим допълнително необходимата. Това е една от сферите, в които ще бъдат насочвани еврофондовете. В момента има повече фондове, отколкото проекти и е важно да се изпълнят всички условия, за да бъдат привлечени тези фондове. Но определено наред с пазара на търговски площи, проектите в развлекателния сегмент също имат голямо бъдеще, защото България е фантастична дестинация за този пазар.

Очаквам с нетърпение да бъде открито новото летище, но мисля, че много от сградите на влизане в София трябва да бъдат спрени от експлоатация, разрушени и на тяхно място да бъдат построени нови. Може би това е спорно мнение, но мисля, че не подхожда на София при влизане в града първото нещо, което вижда човек, да са тези грозни сгради.

Но в сравнение с преди две години забелязвам огромен прогрес в развитието на страната и занапред очаквам интересът на финансовите институции да нараства още повече.

- Предвиждате ли инвестиции и в други търговски центрове?

Мисля, че в момента в София има достатъчно търговски центрове. Според мен големият проблем е паркирането. Но пазарът е много наситен и едва ли има място за изграждане на нови търговски центрове в София.

- А извън София?

Може би. Но отново от съществено значение са демографските показатели и изчисленията. Мисля, че има повече място за строежа на големи търговски паркове и ще се концентрираме в тази област.

- А офис сгради?

Да, разбира се. В момента някои от нашите строителни фирми реализират проекти, чрез които ще осигурят офис площи за международни компании, които искат да навлязат в България. Доходността на този пазар също е по-сигурна.

- Това само за София ли важи или и за други по-големи градове?

Не, за цялата страна. Разбира се, рискът от мащабни инвестиции във Варна е по-висок, тъй като там пазарът е зависим от туристическия сезон. Но ние проучваме и възможности в други райони. Това е част от нашата програма. В момента обсъждаме два проекта извън София, но засега не мога да предоставя повече подробности.

- Как виждате развитието на пазара на имоти в дългосрочен план?

Мисля, че инвестициите в инфраструктура трябва да се увеличат, преди да станем свидетели на следващия ръст. Специално в София мисля, че има място за многократно увеличение на цените. Мисля, че има директна връзка между ръста и строежа на нови летища, навлизане на авиопревозвачи и нискотарифни авиокомпании като EasyJet и Rynair.

Винаги, когато посещавам страна от нововъзникващите пазари, наблюдавам хората на летището. Тук забелязвам много повече японци, американци, които не можеха да се видят преди година-две. Въпреки че няма директна връзка между туристите и цените на имотите, все пак може да се разбере от къде идва повишеният интерес.

Ще кажа нещо, с което не всеки може да се съгласи: за съжаление в международните медии имаше негативни публикации за организираната престъпност и за съдебната система. Но мисля, че е важно от гледна точка на международно възприятие изпълнителната и съдебната власти да бъдат по-безкомпромисни и да направят тези промени по-бързо, за да не страда репутацията на страната.

- Бихте ли могли да направите сравнение между пазарите на имоти в Румъния и България и обема инвестиции в тях?

Ако бяхте задали този въпрос преди две години, щях да кажа, че България е значително по-напред от Румъния. Тя беше изпълнила повечето изисквания от предприсъединителните глави. Сега обаче мисля, че Румъния е направила много повече по отношение на предприсъединителния процес, докато България не е направила почти никакъв прогрес, вместо агресивно да се движи напред и да покрие тези критерии. Затова мисля, че има причинно-следствена връзка между политическата, икономическата и социалната роля и ангажираност на всеки. Така ще се стигне до момент, в който цените на имотите се покачват, успоредно с покачването на доверието на инвеститорите. Това значи, че страната се е превърнала в пълноправен член на ЕС. Това обаче ще стане, след като някои други условия се изпълнят.
 
*Използвани са въпроси и на други медии.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още