IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Св. Св. Константин и Елена: Ще разширим дейността си в планинските курорти

Дружеството е в процес на изграждане на петзвезден хотелски комплекс и възнамерява да инвестира в Банско и Троянския Балкан

11:10 | 23.08.06 г.
Хотел “Азалия”. Снимка: “Св. Св. Константин и Елена Холдинг”
Хотел “Азалия”. Снимка: “Св. Св. Константин и Елена Холдинг”
Таня Парушева е изпълнителен директор на Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна. Избрана е на длъжността на Общото събрание на акционерите през 2001 г., като година преди това е изпълнявала длъжността прокурист. Завършила е икономика, а в момента е пред завършване на юридическото си образование.

- Госпожо Парушева, с колко хотела разполага Св. Св. Константин и Елена Холдинг и каква е заетостта на комплекса към момента?

Структурирането на хотелската база в “Св. Св. Константин и Елена Холдинг” АД е по следния начин: имаме два нови хотела - ”Астера” и “Азалия”, които са четиризвездна категория и са отделени в 100% дъщерни дружества на холдинга, и заварената хотелска база при приватизация на дружеството, 3 тризвездни хотела - Глория, Бор и Росица, двузвездните Русалка и Геолог, нискокатегорийните Емона и Нарцис, както и вилно селище. За сезона може да се похвалим с една много добра заетост, като в четири- и тризвездната хотелска част имаме 100% заетост. През май и началото на юни отчетохме 90-92%, а към 31 юли са реализирани над 100 000 нощувки. Очакваме този брой да се покачи до над 200 000 с приключване на активния летен сезон към края на септември. Интерес към нискокатегорийните хотели имаме за ученически настанявания, което също ни осигурява една добра заетост. С радост можем да се похвалим за включването на четиризвездните ни хотели в каталозите Quality partners на групата Туи. Това са единствените в България хотели, от тези с които туроператорът работи, включени в каталога.

- Предвиждате ли ремонт на съществуващата вече хотелска база?

Да, “Св. Св. Константин и Елена Холдинг” изпълнява инвестиционна програма, която е насочена към подобряване на условията за настаняване и категорията на съществуващата хотелска база, тъй като част от нея е остаряла. Тази година реализирахме към един от хотелите открит басейн, спа център и детски кът. Предвиждаме и повишаване на категорията на двузвездните в тризвездната част и адаптирането на заварената тризвездна база до категорията на три плюс звезди, което ще ни даде възможност за експлоатация на база all inclusive. Предвиждаме реновиране на стаите и общите части, климатизация и саниране на сградите за постигане на енергийна ефективност на тази част от сградния фонд. Стартиралата инвестиционна програма за тази година е на стойност 500 хил. лв., докато през 2007 г. възнамеряваме да вложим нови 1 млн. евро.

В момента сме в процес на проектиране на нов петзвезден хотелски комплекс на територията на “Св. Св. Константин и Елена”. Компексът ще бъде с голямо игрално казино, спа център, ресторанти, тенис кортове, зони за отдих и всичко необходимо за гостите му. Хотелът, заедно с парковата зона, ще е на обща площ от 45 дка, като по проект архитектурата му цели изключително да защити дървесните видове на територията му. Този проект ще бъде реализиран под името “Албиция” като част от веригата А-хотели.

- Дружеството емитира две облигационни емисии на обща стойност 10 млн. евро. Какво ще е предназначението на тези средства?

Да, дружеството емитира две облигационни емисии от по 5 млн. евро, които са в посока увеличаване на активите и реализиране на нови инвестиционни проекти. “Св. Св. Константин и Елена Холдинг” АД възнамерява да разшири инвестиционната си дейност в планински курорти, като отново приоритетно значение се отдава на терени, близки до източник на минерални води. Закупихме терени на територията на град Банско, като идеята е за реализирането на хотелски комплекс с РЗП от 6000 кв. м, който ще се намира в изключителна близост до ски влековете. На този етап община Банско реализира устройствен план за територията, който ще бъде внесен за обсъждане тази година, след което ще започне изграждането на хотела. Също така сме сключили предварителен договор за покупка на терени в Троянския Балкан. За този район предвиждаме инвестиционна програма за строителство на хотелски комплекс със спа център и малка част жилищно строителство, което ще бъде менажирано. В посока на морските ни инвестиции на територията на курортния комплекс бяха закупени терени, находящи се непосредствено зад хотел Рубин, на отстояние 200 м от плажа, като намеренията ни са да реализираме луксозен жилищен комплекс от затворен тип с голям спа център и богата микросреда. Проектът е в процес на проектиране, площта му е 16000 кв. м, а реализацията му ще стартира през 2007 г.

- Дружеството има намерение за реализация и на други два жилищни комплекса затворен тип. Бихте ли ни разказали накратко и за тях?

Да, реализацията на комплексите “Хармония” и “Есенсия” стартира през 2005 година, като две от сградите, всяка от които е с РЗП 5800 кв. м, ще получат разрешение за ползване тази година. Това, на което изключително държим при изграждането на тези комплекси, е качеството на строителния продукт и степента на лукс, която се стремим да въведем в довършителните работи. Tова ще е критерият, който ще те накара да избереш да живееш в “Св. Св. Константин и Елена”. Промотирането на тези комплекси е в посока на това, че сме в курортна зона, отстояща само на 7 минути от Варна, с добра комуникация с града, която наистина ти дава възможността да живееш в правилната обкръжаваща среда, с басейни с минерална вода и прекрасни паркове и в непосредствена близост до плажа. Нашата концепция при реализирането на тези комплекси е създаването на градска среда с множество услуги. Сградите са почти реализирани като продажби. Продажбите от над 70% преди да е завършило строителството показват, че оценките за проектите са много добри.

- Какви са плановете Ви за базата "Геолог"?

Теренът на хотел "Геолог" се намира в непосредствена близост до Ботаническата градина във Варна. Също така на територията му има и минерален сондаж. Идеята ни е да се реализира комплекс от затворен тип с РЗП 21 000 кв. м, заобиколен от невероятен парк и с прекрасна гледка към морето. Много от комплексите, които реализираме на територията на курорта, са предмет на инвестиционни намерения на физически лица, сключващи договори с нас за менажиране с цел получаване на доходи. Считаме, че този комплекс ще може да се експлоатира като клубен хотел.

- Има ли опасност от презастрояване на Св. Св. Константин и Елена и какви мерки взимате за опазване на околната среда?


Отчитайки бума на презастрояване, който се забелязва в Златни пясъци и особено в Слънчев бряг, и проблемите, с които тези зони се сблъскват впоследствие с липсата на достатъчно инфраструктура за реализацията на цялото това строителство, ние изключително предпазливо работим по устройствения план на територията на к.к. ”Св. Св. Константин и Елена”. Политиката на дружеството е в запазване на парковата зона и адаптиране на сградите, съобразно с всеки един терен, с наличието на дървесни видове, с ландшафта на територията и реализирането на сгради в хармония с цялата среда на комплекса. Ние не държим да постигнем максималната плътност на застрояване, която ни дава закона, стремим се към изключително умерено и предпазливо застрояване.

Като териториално разпределение целта ни е цялата първа линия да бъде застроена в хотелски компекси само висок клас, а парковете да дават възможност за едно луксозно жилищно строителство до три етажа, фамилни къщи и др. В посока на решаване на екологичните проблеми факт е, че всички наши морски и планински курорти се сблъскват с липсата на достатъчно инфраструктура в посока на пречистването на канални води и отвеждането им до пречиствателните станции към градовете. В момента “Св. Св. Константин и Елена Холдинг” съвместно с община Варна е в напреднал етап за реализация на проект за три канално-помпени станции, които биха решили проблема с отвеждането на фекалните води в пречиствателните станции на град Варна. Проектът е одобрен като инвестиционно решение от МОСВ и е определен като приоритетен за района. Смятаме, че той ще бъде осъществен до 2-3 години, като с реализацията му ще бъдат решени проблемите с отходните води на Слънчев ден, Св. Св. Константин и Елена и Евксиноград.

Свързани компании:

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна - втора емисия(3NJB)

Свети Свети Константин и Елена Холдинг АД - облигации(3NJA)

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД(SKEH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още