IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гари Плеър: България има потенциал за 100 голф игрища

Според световния шампион по голф най-красивото игрище в света се намира в Калифорния, а някои от тези, които се изграждат в момента в България, успешно го конкурират

17:34 | 01.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Гари Плеър е проектирал 225 голф игрища.  Снимка: Investor.bg
Гари Плеър е проектирал 225 голф игрища. Снимка: Investor.bg

България има потенциал за изграждане и обслужване на 100 голф игрища в дългосрочен план, което ще я превърне в истинска голф дестинация.

Това каза световният шампион по голф и проектант на голф игрища Гари Плеър по време на конференцията по повод посещението му у нас.

В малка страна като Шотландия например, се инвестират стотици милиони долари, а България има всички необходими предпоставки за да се превърне в световен център за този спорт“, каза Плеър.

Роденият в Йоханесбур Гари Плеър е професионален състезател по голф от 1953 г. Има участия в 163 шампионата и парични призове от международни първенства на стойност над 12 млн. долара. Той е един от петимата състезатели за всички времена, носители на Големия шлем в голфа, единствен носител на Големия шлем в редовния турнир и в Турнира на шампионатите (старша възраст), единствен състезател, печелил Британския открит шампионат през три различни десетилетия, класиран в челната десятка на „най-добрите състезатели за всички времена“ от списанията „Голф дайджест“, „Голф“ и „Ейшън голф“.

Той е известен като „Черния рицар“ и „Международен пратеник на голфа“ и е собственик на консорциума Black Knight International, който развива лицензионна и издателска дейност, произвежда видеоматериали, спортна екипировка и сувенири. Наред с това той има и ферма за чистокръвни коне и е основател и директор на фондацията „Плеър“, която подпомага достъпа до образование в международен план.

По думите на Плеър най-красивото игрище в света се намира в Пебъл Бийч, Калифорния, а някои от тези, които се изграждат в момента в България, успешно го конкурират.

Гари Плеър е дизайнер на две голф игрища у нас. Едното от тях е BlackSeaRama, което се строи край Балчик. Инвестицията в проекта възлиза на 103 млн. евро и първите девет дупки от игрището са вече изградени и предстои тяхното затревяване. Инвеститори са Българската голф асоциация, както и инвестиционната компания Landmark Properties.

На въпрос на Investor.bg кое е най-важното, което една страна трябва да притежава, за да се превърне в голф дестинация, Плеър каза, че това е благоприятният климат и природа.

Наред с това обаче вие имате и ски курорти, където целогодишно може да се практикува ски и планински туризъм, хубави хора, хубава храна. Всичко това може да доведе милиони туристи в страната. Голф играчите разполагат с много пари, които харчат и инвестират в съответните страни. Нашата компания е проектирала 225 голф игрища във всички точки по света, включително 10 в Китай, 40 в САЩ, в Индия и Африка. Голфът е оказал огромно влияние върху икономиката на всички тези страни. Той създава много работни места и носи големи инвестиции“, допълни Плеър.

По думите му в момента в различни части на света има голямо количество отпадни води, които се оттичат в морето. Проектите на неговата компания предвиждат изграждането на пречиствателни станции в близост до игрището и използват тези води за напояване.

Той добави, че в момента голфът става все по-популярен в цяла Източна Европа. Той е убеден, че занапред играта ще се радва на интерес и у нас.

Голфът е като болест. Играчите са готови да пропътуват 10 хил. км, за да играят на ново голф игрище, а България с близостта си до Западна Европа и с планираните проекти за подобряване на инфраструктурата може да се превърне в много атрактивна страна за голф играчите.“

Той отбеляза, че едно от предимствата на голфа е, че за разлика от други спортове той няма горна възрастова граница, след която не може да се практикува.

По време на посещението на Плеър беше поставено и началото на Клуба на журналистите, пишещи за голф, на който той беше поканен да стане патрон. Целите на дейността на клуба включват популяризиране на играта у нас, утвърждаване на добър имидж на страната като голф дестинация и повишаване на квалификацията на журналистите, които отразяват събития, свързани с играта, с различни семинари и обучения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още