IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФеърПлей Резиденшъл Пропъртис: Публичността значи много за нас

Проекти в Панчарево и нови инвестиции в курортния комплекс Санта Марина планират две от най-новите дружества на борсата

15:09 | 14.07.06 г.
Анна Захариева и Маню Моравенов. Снимки: Investor.bg
Анна Захариева и Маню Моравенов. Снимки: Investor.bg
Стартирането на борсовата сесия в сряда се отличаваше от останалите. С камбанен звън бе отпразнувано листването на ФеърПлей Резиденшъл Пропъртис АД на Българска фондова борса.

За новите проекти, за публичността на ФеърПлей Резиденшъл Пропъртис и ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ се допитахме до техните изпълнителни директори – съответно Анна Захариева и Маню Моравенов.

- Какво означава за Вас фактът, че вече сте публична компания?

Анна Захариева: Това, че вече сме публична компания означава много за нас, тъй като самата компания е структурирана по такъв начин, че да бъде интересна за инвеститорите като едно дружество в областта на недвижимите имоти и то специализирано в инвестирането на конкретен тип имоти – основно в жилищни имоти. Надяваме се тази компания да бъде интересна независимо от факта, че не е дружество със специална инвестиционна цел, а е публично дружество, което инвестира в имоти и управлява тези имоти. Към настоящия момент например активите на компанията по текущи пазарни цени на жилищните имоти са на близо двойно по-голяма стойност от основния й капитал.

Вторичното публично предлагане на дружеството е свързано с нашето желание да представим компанията на публиката, т.е. регистрираме акциите на една вече работеща и структурирана компания с цел инвеститорите да се запознаят с тази компания и да я следят. Един от основните акционери предвижда да пусне пакет към публичното пространство и вероятно това ще се случи чрез закрит аукцион. Първоначално този пакет ще е по-малък, но с тенденцията да се увеличава за в бъдеще.

Към настоящия момент се надяваме да привлечем интереса на инвеститорите, като доходността, която формира компанията, е ориентирана към ниско или среднорисково настроени инвеститори, тъй като доходността на дружеството се реализира от отдаване под наем на собствените имоти. В малко по-средносрочен период разчитаме доброто управление на тези имоти да доведе до повишаване на тяхната стойност и нарастване на пазарната капитализация на дружеството. Т.е. инвеститорите ще имат възможност да спечелят в бъдеще не само от доходността на имотите, но и нарастване на тяхната пазарна стойност.

- Какви нови проекти имате освен Панчарево, за който вече е ставало на въпрос?

Анна Захариева: Засега няма официално нови имоти. Този проект е достатъчно нов и е един сериозен проект. Разбира се, че предвиждаме възможност за инвестиция в нови проекти и това се доказва и от съвсем наскоро сключения договор за кредит със Пощенска банка за 6 млн. евро. Тези средства ще бъдат изразходвани както за проекта в Панчарево, така и евентуално за нови проекти, но на този етап нямаме възможност да оповестим нищо официално. При всички положения, когато тези проекти станат факт, публиката ще бъде информирана своевременно.

- Наскоро ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ стартира увеличение на капитала си 38 пъти. Общото събрание на акционерите овласти Съвета на директорите за строеж на четиризвезден хотел в комплекс Св. Ив. Рилски - Банско. Как се развиват останалите проекти на дружеството?

Маню Моравенов: Надяваме се, че ще увеличим успешно капитала, тъй като на 17 юли официално приключва записването и внасянето на парите по набирателната сметка на дружеството. Междувременно сключихме договор за кредит със Стопанска инвестиционна банка за 3 млн. евро, с който покрихме частично настоящите си задължения, свързани с инвестициите в курортния комплекс Санта Марина. Към настоящия момент дружеството вече притежава над 130 апартамента в етап 1 на Санта Марина, като над 40 от тях ще бъдат довършени още това лято.

Очакваме средствата от увеличението на капитала и те частично ще бъдат инвестирани в проекта, за който бяхме овластени от Общото събрание. В най-скоро време се надяваме да сключим договор за покупката и строителството на хотела в Банско и в момента, в който това стане, ще го обявим публично.

Останалите средства от увеличението на капитала ще бъдат приоритетно инвестирани в комплексите Санта Марина и Иван Рилски. Предвиждаме да станем и основни инвеститори във втория етап от строителството на Санта Марина. Курортният комплекс ще се изгражда на три етапа, а към момента приключва първият етап. В най-скоро време се очаква да стартира строителството на втория етап. Разбира се, ако има нови идеи и проекти, дружеството има вероятност да инвестира и в тях.

Анна Захариева е магистър по Международни икономически отношения към УННС. От 1993 г. до момента е основател и изпълнителен директор на “ФеърПлей Интернешънъл” АД. Анна Захариева е член на управителните органи или представляващ на редица компании от структурата на “ФеърПлей Интернешънъл” АД, в т.ч. е изпълнителен директор на новорегистрираната публична компания „ФеърПлей Резиденшъл Пропъртис”АД.

Маню Моравенов е завършил магистратура по “Икономическа информатика” в УНСС през 1995 г. Към момента успешно е защитил дисертационен труд за научна и образователна степен „Доктор” по специалност “Финанси, кредит и застраховка” към СУ “Климент Охридски”. Целият професионален опит на Моравенов е преминал в областта на капиталовите пазари. В периода 1996-1998 г. той е бил експерт и впоследствие ръководител сектор в тогавашната Комисия по ценните книжа и фондовите борси. От 1998 г. до август 2005 г. Маню Моравенов е директор “Търговия и надзор” в Българска фондова борса – София АД, където също е и председател на Комисията по индексите и председател на Изпитната комисия за допускане на борсови посредници на БФБ-София. От август 2005 г. до момента Маню Моравенов е изпълнителен директор на „ФеърПлей Пропъртис” АДСИЦ.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още