IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИД Адванс Инвест: Залагаме на регионалния инвестиционен подход

Считам, че това е правилният подход с оглед диверсификация на портфейла и оттам ограничаване на индивидуалния риск, казва Даниел Ганев, портфейлен мениджър на УД Карол Капитал Мениджмънт

14:23 | 05.12.05 г.
Даниел Ганев; снимка: личен архив
Даниел Ганев; снимка: личен архив
Даниел Ганев е портфейлен мениджър на УД Карол Капитал Мениджмънт. Компанията управлява активите на Адванс Инвест – инвестиционно дружество от отворен тип, лицензирано на 22 декември 2003 г. С Даниел Ганев разговаря Кристиян Костов.

- Каква е нетната стойността на активите на Адванс Инвест и на какъв период се изчислява тя?

Актуалната нетната стойност на активите е вече над 19 млн. лв. (или близо четвърт от пазара), а стойността на една акция е 1.83 лв. Тези стойности се изчисляват два пъти седмично – в понеделник и четвъртък - и се публикуват в два централни ежедневника – в. Пари и в. Дневник, на сайта на БФБ, както и на нашия сайт.

- Каква доходност реализира Адванс Инвест от началото на публичното си предлагане и от началото на 2005 г.?

Миналата година, както и началото на тази бяха изключително силни за БФБ и съответно доходността на фонда за този период бе отлична. Въпреки забавянето на темповете на растеж през последните месеци, доходността от началото на публичното предлагане (10 май 2004 г.) до момента е 74.3% Само за тази година до момента доходността е 32.6%, което означава, че отново сме победили индекса SOFIX за същия период.

- Забелязва се, че цената на фонда остава непроменена за продължителен период. На какво се дължи този факт?

Пролетният спад на БФБ почти не се отрази негативно на Адванс Инвест – SOFIX падна с 30%, а Адванс Инвест само с около процент. Сега се повтаря същата ситуация – през последните два месеца пазарът се понижи с почти 10%, докато фондът на Карол се задържа изключително стабилно. И в двата случая това се дължи на адекватното разпределение на активите към съответния момент – т.е. подборът на акции, които не губят от стойността си на фона на падащ пазар, както и увеличаването на дела на облигациите и АДСИЦ в недвижими имоти в портфейла.

Не трябва да се забравя, че хоризонтът на инвестициите ни – както сме обявили в проспекта – е дългосрочен, така че едно моментно забавяне, особено при пазарен спад, по скоро трябва да се тълкува позитивно.

- Какво е разпределението на активите в момента?

Делът на акциите в момента е около 60%, от които приблизително 15% в АДСИЦ в недвижими имоти, които смятам, че са със сериозен потенциал за капиталова печалба и доходи под формата на дивиденти. Към момента в облигации сме инвестирали около 25% от активите, но в процеса на разгръщане към другите регионални пазари този дял ще намалява. Останалите активи са под формата на депозити и оборотен кеш.

- Вие сте първият инвестиционен фонд, който инвестира извън пределите на България. Какви са намеренията ви за следващата година?

Румънските акции са малко над 3%, но до края на годината делът им ще нарасне осезаемо. В момента анализираме няколко кандидати за покупка, както и очакваме няколко атрактивни борсови приватизационни сделки. На финалната права сме относно инвестиране в Русия, като до края на годината вероятно ще стъпим и там. От останалите пазари в региона за перспективни смятаме особено Сърбия, Хърватска и Македония, но за съжаление към момента все още не сме получили одобрението на КФН за излаз на тези пазари. Това ще е един от приоритетите ни за идната година. Нашият фонд е с регионална насоченост, а не само за български книжа. Считам, че това е правилният подход с оглед диверсификация на портфейла и оттам ограничаване на индивидуалния риск, както и търсенето на по-висока ликвидност от гледна точка на тесния местен пазар. Това е правилно и от гледна точка на подготовка за евентуална интеграция на балканските борси, макар на всички да е ясно, че това ще се случи в по-отдалечен момент, защото има много политически и технически въпроси за решаване.

- Има ли намерение Карол Капитал Мениджмънт да предложи нови продукти под формата на договорни фондове?

Адванс Инвест може да се разглежда като своеобразен бутиков продукт с фокус в акции, защото силата ни е в управлението на по-агресивни портфейли. Затова считаме, че е правилно засега усилията ни да останат съсредоточени именно в това направление. В момента фокусът ни е в развитието и усъвършенстването на Адванс Инвест, за да се превърне той в еталон за добро управление и постигане на отлични резултати за многобройните акционери. Логично е обаче в по-дългосрочен план – когато естеството на пазара го изисква - да предложим и алтернативи с по-консервативен фокус.

- Забелязва се афинитетът към вашия фонд не само на дребни вложители, но и на институционални инвеститори. Каква е според вас причината?

Колективните инвестиционни схеми са добра алтернатива за институционалните инвеститори поради редица причини. Това, което пенсионните фондове и застрахователните компании търсят и откриват при нас, е добра доходност благодарение на професионалното управление на портфейла, висока ликвидност и лесна преоценка, което ги улеснява счетоводно и технически, сигурност и прозрачност на вложението, гаранция за което е репутацията на Карол Капитал Мениджмънт и надзора на регулаторите. Интерес представлява и фактът, че чрез нашия фонд институционалните инвеститори индиректно получават експозиция и на други атрактивни пазари в региона.

- Какви са очакванията ви за развитието на фондовата индустрия?

Напълно според очакванията, след промените в ЗППЦК активността в индустрията е много висока - до такава степен, че вече дори на мен ми е трудно да се поддържам информиран кога биват лицензирани нови фондове и кога стартират с публичното предлагане на дялове и акции. Очаквам развитието да продължи на пълни обороти още дълго време, тъй като индустрията е все още в зародиш и има много да наваксва докато се доближи до европейските стандарти.

Ще изникват нови фондове, активите на настоящите ще нарастват многократно, на пазара ще навлязат още чужди играчи. При всички положения българинът ще има голям избор на инвестиционни продукти, като ще може (т.е. ще трябва да се научи) да ги сравнява и да подбира тези, които отговарят най-пълно на нуждите му.

У нас – колективните инвестиционни схеми – остава ангажиментът да сме коректни и да поднасяме информацията и резултатите от управлението по разбираем и достъпен начин. В тази връзка в момента в БАУД (Българска асоциация на управляващите дружества) сме в процес на изготвяне на етичен кодекс, който да регламентира нормите на поведение на пазарните участници.

Свързани компании:

ИД Адванс инвест АД(5AZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още