IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличението на капитала на BITEX е само етап от развитието на компанията

09:47 | 29.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Увеличението на капитала на BITEX е само етап от развитието на компанията
През ноември на Българска фондова борса – София се наблюдаваше сравнително активна търговия с акциите на BITEX. Юрокапитал Финанс, които са основният акционер в компанията, обявиха намеренията си да увеличат основния капитал на дружеството до 20 млн. лв. и да преструктурират BITEX в дружество за инвестиции в недвижими имоти.

В началото на месеца 43,45% от капитала на BITEX бяха продадени на Доминант Финанс АД, където член на Борда на директорите е Христос Мурутис – изпълнителен директор и основен акционер в Юрокапитал Финанс. До този момент няма обявена дата за Общо събрание, на което да бъде гласувано увеличението на капитала. Investor.bg реши да проведе повторно интервю с г-н Мурутис, за да бъде разяснена обстановката около дружеството. С него разговаря Иван Нончев.

- Г-н Мурутис, в последните си интервюта, споделихте своите намерения за увеличение на капитала на BITEX с 6 нови акции за 1 стара, както и плановете за промяна на дейността на дружеството. Засега няма информация относно увеличението. Какви са причините са забавянето на процедурата?

Както съм споменавал и преди, увеличението на капитала на BITEX е само един етап от преструктурирането на компанията. Името на дружеството също ще бъде променено, както и основния предмет на дейност. Няма да се откажем напълно от IT бизнеса, който според последните ни преценки ще заеме около 5-10% от дейността. Дружеството ще се занимава основно с инвестиции в недвижимости, като ще отделяме средства и за високотехнологични проекти с потенциал за сериозен растеж, както и за дялови участия. Очакваме цените на имотите в София да нарастват с около 15-20% годишно след 2008 година, когато ще се проявят и ефектите от финансирането по рамковите споразумения с Европейския съюз. Затова заявяваме и сериозни намерения относно бъдещето на BITEX.

Относно обявяването на дата за Общо събрание на акционерите, към момента с нашите партньори от Доминант Финанс уточняваме точните параметри, по които да протече процедурата по увеличението на капитала. Човекът, който отговаря за увеличението, е г-н Фотис Дзатас, акционер в Доминант Финанс и успешен инвеститор на Атинската фондова борса. Неговото партньорство е съществена предпоставка за приключването на процедурата по най-добрия възможен начин.

- Предвиждате ли подобно развитие и при Доминант Финанс?

Тук ще ви съобщя нещо интересно. Доминант Финанс осъществи сериозни инвестиции в гръцки активи, които се оказаха печеливши. Доминант също следва принципа на създаване на стойност чрез недвижими имоти и планира увеличение на капитала с около 10 млн. лв., което възнамерява да осъществи със собствени средства.

- Как виждате бъдещето на BITEX и връзката му с Юрокапитал и Доминант?

Нашата цел е BITEX да реализира значителен растеж. Именно потенциалът за растеж привлича българските инвеститори, които купуват акциите на дружеството преди увеличението. Евентуалното поскъпване на книжата на компанията ще се отрази благоприятно и на Доминант, които притежават 43,45% от капитала. Юрокапитал се намира в процедура по увеличение на капитала до 5 млн. лв., след което възнамеряваме да предложим част от книжата на дружеството за търговия на БФБ – София. Засега не се предвижда IPO, но сериозният интерес от страна на гръцки инвеститори към компанията. дава възможност за осъществяване на първично публично предлагане на по-късен етап.
 
- С други думи плановете ви са подобни на тези на Интерлоджик?

Не. Акциите на дружествата на Интерлоджик поскъпнаха рязко, което се дължеше както на пазарните настроения, така и на големия интерес от страна на гръцките инвеститори, които са акционери в тези компании. Нашите цели са по-скромни и логични - да създадем печелившо бизнес начинание, което впоследствие да се отрази и на цената на акциите. Интерлоджик първо се превърнаха в борсови „ракети“ и след това инвестираха средства. Ние предпочитаме хората да инвестират в нашия бизнес план и добро управление, отколкото да сме обект на спекулативни очаквания.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още