IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христос Мурутис: Чувствам се като български бизнесмен

Към момента Мурутис се занимава с преструктурирането на BITEX в компания за инвестиции в недвижими имоти, като планира и създаването на фонд за инвестиции в недвижими имоти с партньорството на гръцки инвеститори

09:03 | 04.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Христос Мурутис
Христос Мурутис

41-годишният Христос Мурутис е роден в Атина и присъства на българския пазар от 2000 година. Пристига в България като член на Борда на директорите на Интернет доставчика BITEX, който тогава е закупен от гръцките компании Germanos и LogicDIS.

През 2002 година основава Юрокапитал Финанс АД, където е един от основните акционери. Чрез компанията успява да се наложи като основен консултант и инвестиционен мениджър за гръцките инвеститори в България.

Само за периода 2004 – 2005 година е управлявал инвестиционни проекти за над 100 млн. евро и е осъществил някои от най-успешните сделки на пазара на недвижимо имущество в страната.

Към момента Мурутис се занимава с управлението и преструктурирането на BITEX в компания за инвестиции в недвижими имоти с 20 млн. лв. основен капитал, а също така планира и създаването на фонд за инвестиции в недвижими имоти с партньорството на гръцки инвеститори. Освен това Юрокапитал управлява и собствен портфейл от инвестиции в недвижимости на стойност около 10 млн. евро.

С Христос Мурутис разговаря Иван Нончев.

- Как попаднахте в България? Какво ви накара да инвестирате на този пазар?

В България попаднах случайно, като член на група от инвеститори, които закупиха и развиха BITEX. Преди това натрупах опит като един от основните акционери в e-Globe - компания, която се търгува на NASDAQ.NM. Развитието на пазара обаче бе такова, че плановете ни не се развиха както очаквахме и интересът ми бе привлечен от нови възможности. Случайността ме доведе в България и получих шанса да участвам на нов и интересен пазар с много възможности. Сега, през 2005 г., мога да кажа, че се чувствам като български бизнесмен.

- Можете ли да разкажете на нашите читатели нещо повече за вашата предприемаческа дейност и сделките, които сте сключили досега?

В края на 2002 година основах Юрокапитал Финанс АД. Първият проект, в който участвах бе придобиването на 150 000 кв. м земя в района на летище София чрез компанията Промота България АД. Парцелите бяха закупени от над 1 100 души. Аз поех финансирането на проекта, преструктурирах Промота България в публична компания и организирах регулацията на парцелите. През май 2005 година продадох компанията на „Tishman Lindner“ - дружество със смесено американско и германско участие, които обявиха намеренията си да построят Sofia Airport Center на това място. Възвръщаемостта за моите инвестиционни партньори бе от порядъка на 400% за 26 месеца, като сделката бе в размер на 8,5 млн. евро. Освен нея съм сключвал и други сделки, включително закупуването на земя в Симеоново на стойност 35 млн. евро от 2 500 човека за сметка на гръцки инвеститор.

- Консултирате ли и други инвестиционни проекти, освен свързаните с недвижимо имущество?

Занимаваме се с трансфер на производствени дейности на гръцки компании в България. В Гърция, както и в много други европейски страни, съществува проблем с осигуряването на работна ръка за производствените мощности. Безработните са предимно хора с високо образование, а не общи работници, и фирмите са принудени да назначават емигранти. Тази ситуация кара предприемачите да търсят възможности за аутсорсинг на производствената си дейност. Много от тях сме насочили към Русе, където разполагаме с много добър и квалифициран екип от хора. Този град разполага и с други предимства за привличане на чуждестранни инвеститори. Само през 2005 успяхме да преместим 5 производства в България, в резултат на което ще бъдат създадени над 1000 работни места.

- Какви са вашите намерения относно публичната компания BITEX и фонда за инвестиции в недвижими имоти, който планирате да създадете?

Аз съм крайно предпазлив по отношение на пазара на недвижимо имущество и избирам само ниско рискови проекти. Реших да закупя BITEX и да я превърна в компания за инвестиции в недвижими имоти с 20 млн. лв. капитал. Ще осъществим публично предлагане на акции на стойност 17,1 млн. лв., като правата на мажоритарния собственик ще бъдат записани от гръцки инвеститори.

Фирмата разполага с много амбициозен бизнес план, който включва придобиването на недвижими имоти с висока ефективност, последващата им регулация и предоставяне за ползване на заинтересовани инвеститори. Предвиденият риск е изключително нисък, а очакваната възвръщаемост за период от 3-4 години е около 3 пъти по-голяма от вложения капитал.

Същият подход ще използваме и при създаването на фонда, който ще разполага с капитал от приблизително 50 млн. евро и ще инвестира в София и Варна. Вероятно ще бъдем готови между април и юни 2006 година.

Смятам, че BITEX, като компания с многообещаваща дейност, ще се превърне в печелившо начинание. Увеличението на капитала ще бъде записано предимно от гръцки инвеститори, но се надявам впоследствие да привлечем и интереса на чуждестранни партньори. Предвиждам и стабилно пазарно представяне на акциите на компанията, след като капиталът, набран в резултат на увеличението, бъде инвестиран разумно. Моята лична прогноза е, че в едногодишен хоризонт книжата на BITEX ще се търгуват на нива между 5 и 7 лв. за акция.

- Бихте ли споменал нещо за вашите собствени инвестиции с Юрокапитал в София?

Имаме няколко проекта в процес на развитие, като ще спомена само два от тях. Първият е голям търговски център на булевард Сливница, близо до Западен парк. Притежаваме около 21 000 кв. метра, където могат да бъдат издигнати търговски и офис помещения с разгъната застроена площ от 100 000 кв. метра. Парцелът е на разстояние 3,4 км западно от хотел Шератон. Постигнали сме споразумение с потенциален наемател за предоставяне на 10-15 000 кв. м търговска площ, а също така сме в процес на преговори с втори евентуален партньор. Възнамеряваме да ангажираме архитектурното бюро Chapman Taylor за този проект, съвместно с български архитекти. Инвестицията ще бъде в размер на 35-40 млн. евро.

Освен това работим върху проект за строеж на офис сграда и хотел в близост до Porsche Center в района на летището. Разполагаме с потенциал за изграждане на 30 000 кв. м застроена площ, като възнамеряваме да предложим пъртньорство на Tishman Lindner, докато работят по проекта за Sofia Airport Center.

Свързани компании:

Юрокапитал Битекс АД(5EB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още