IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Ангелов: Цените на луксозните имоти ще се запазят стабилни

Ако през 2008 г. имаше нива от 5 хил. евро на кв.м, днес цените са реални и средно около 1300 евро на кв.м, казва мениджърът в Unique Estates

08:15 | 21.02.14 г. 1
<p>
	Красимир Ангелов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Красимир Ангелов. Снимка: Личен архив

- Луксозните имоти бяха като че ли по-слабо засегнати от кризата. Как протича възстановяването в сравнение с масовия сегмент от пазара?

Лукс имотите са по-устойчиви от масовите и дори в тежките години задържаха цените си сравнително високи. Тези имоти са по-ликвидни, отдават се лесно под наем, имат специфични клиенти, сигурна инвестиция са и един наистина качествен луксозен имот може да бъде винаги продаден, независимо от външната среда. Кризата в този смисъл повлия благотворно на този пазар, тъй като тези имоти стигнаха адекватни за България цени. Ако през 2008 година имаше и нива от около 5 000 евро на квадратен метър, то днес цените са реални и средната стойност към момента е около 1 300 евро на кв.м.

Можем да кажем, че сегментът е вече възстановен, а кризата вразуми продавачите. Тази година нивата ще останат стабилни, като вероятно ще се вдигнат само тези на новите, изключително качествени проекти на топ локации.

- В кои райони на страната е съсредоточено търсенето и кой е средностатистическият купувач на луксозно жилище?

Най-голям е обемът на лукс имоти в София, като се търсят апартаменти в най-елитните квартали, както и къщи във вилните зони. Извън столицата наблюдаваме интерес към Южното Черноморие, особено след изграждането на цялата магистрала „Тракия”. Там търсенето е основно за луксозни къщи на първа линия.

Третият тип интерес е насочен към имения във вътрешността на страната, главно в близост до по-качествените пътни възли. Много хора се интересуват от имения в района около Пловдив, също така Арбанаси и Рибарица. Някои българи, които ценят историческите паметници, купуват във възрожденски градчета като Копривщица, с. Боженци и други.

Клиентите са мениджъри на средни и високи позиции, като около 90% от тях са българи. Чужденците в този сегмент са главно в ролята на наематели.

- Има ли интерес към терени за строителство на луксозни имоти?

Не можем да кажем, че има търсене на терени от страна на хора, възнамеряващи да изградят луксозен проект, тъй като инвеститорите вече разполагат с терени. Те просто изчакват подходящ момент да застроят площите си и наблюдават тенденциите в сегмента, за да вземат решение кога и какъв проект да изградят. 

- Как очаквате да се движат цените във високия сегмент от пазара (и при покупка, и при наем)?

На пазара на покупко-продажби очаквам задържане на нивата от 2013 година, като може да има покачване само за изключително конкурентни, качествени и нови проекти, които предлагат добавена стойност и се отличават по някакъв начин от общото за пазара предлагане. Това обаче ще бъдат ексклузивни имоти и няма да очертаят тенденция на покачване на нивата.

Цените на къщи и апартаменти във високия сегмент в София се движат в широкия диапазон между 900 и 1 600 евро на кв. м.

Същото важи и за пазара на наеми – те ще останат без съществени промени в нивата, като очакваме активността през 2014 година да се повиши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още