IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренцията на пазара на земя ще продължи да подкрепя цените

Заради сравнително добрите ренти много по-малко хора са склонни да продават земята си, заявява управителят на Niva.bg в интервю за Investor.bg

09:25 | 17.02.14 г. 2
<p>
	Антон Андонов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Антон Андонов. Снимка: Личен архив

Кои са най-търсените райони за покупка на земеделска земя и кои са районите с най-голям потенциал за инвеститорите?

Географията на сделките се измени в последните 10 години. В началото на периода най-атрактивни бяха районите в т. нар. Златна Добруджа –  там рентите бяха най-високи и се движеха в диапазона 30-50 лева на дка. През последните години рентите в Добруджа се повишиха до 50-100 лева на дка и цените на дребно първи достигнаха високи стойности и преминаха психологическата граница от 1 000 лева за дка.

През последните няколко години все по-атрактивни започнаха да стават земите в Северозападна България и Югоизточна България. Там конкуренцията между  ползвателите до тогава не беше толкова силна.

На пазара във всеки район има водещи участници. Ползватели, обработващи земя в Добруджа, сега се обръщат към по-слабо конкурентни райони и се опитват да навлизат и да се развиват и в тези територии.

Кои са по-активните купувачи в момента – големите инвеститори (фондове) или ползвателите на земята, земеделските производители?

В определени землища, които са стратегически за даден арендатор или ползвател, те са най-активни и са естествените лидери там. Ползвателите изкупуват почти всяко предложено парче земя на най-високата пазарна цена. Има райони, в които няма изявени лидери сред арендаторите и в тези райони, са по-активни фондовете. Тъй като в България има повече от 3 хил. населени места, в които се търгува активно земеделска земя, е трудно да се посочват конкретни примери.

Как се отрази скандалът с мораториума върху сделките със земя, осъществявани от чужденци, на пазара?

Мораториумът не се отрази никак на пазара. Всеки чужд гражданин, който иска да си купи земя, може да го направи като си регистрира фирма в България. От години почти нямаме реални сделки със земя от чужденци, защото те търсят големи площи, в които да инвестират, да изградят напоителни системи и т. н., а такова предлагане на пазара почти няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
lordrad
преди 10 години
Един хубав годишен данък и пазара на земи ще се раздвижи разбира се с цена надолу.Така трябва да стане и с имотите, здрави данъци и корекции.Въпрос на време е, защото парите останаха единствено и само в имотите.Правителството ще посегне и на тях няма начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още