IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренцията на пазара на земя ще продължи да подкрепя цените

Заради сравнително добрите ренти много по-малко хора са склонни да продават земята си, заявява управителят на Niva.bg в интервю за Investor.bg

09:25 | 17.02.14 г. 2
<p>
	Антон Андонов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Антон Андонов. Снимка: Личен архив

За водещите тенденции на пазара на земеделска земя разговаряме с Антон Андонов, управител на българския портал за е-търговия със земеделска земя Niva.bg

Миналата година доста земеделски производители и инвеститори останаха изненадани от спада на цените на земеделската продукция, заради което някои от участниците на пазара смятат, че темповете на развитие на пазара на земя се забавят осезаемо и вече не са толкова бурни, колкото бяха допреди две-три години. Какви са Вашите наблюдения за тенденциите на пазара?

Това е така и според мен, присъединявам се към тази теза. Това, което бих отличил, е че през предходните три или четири години на съчетание на добри реколти с добри цени на международния пазар бяха последвани от спад на цените през 2013 г. По-опитните участници в този сектор очакваха подобно развитие и не бяха изненадани. Изненадаха се тези, които навлязоха в бранша през последните няколко години.

От друга страна обаче конкуренцията между ползвателите на земя не намалява, напротив, тя се изостря. Това води до продължаващо повишаване на цените на земята. По данни от посредници, на базата на сделките, които сме осъществили 2013 г. извън портала (niva.bg – бел. ред.), средното повишение на цените на дребно в Северна и Североизточна България спрямо 2012 г. е 16%.

Какви са тенденциите при темповете на ръст на цените в сравнение с предходните години?

Графиката на цените на дребно за последните 8 години показва устойчива тенденция в посока към поскъпване средно с близо 18% за година. За последните 10 години имаме понижение на цените с 5% единствено през 2009–та, годината след началото на световната финансова криза.

По принцип очакванията са цените на земеделската продукция да продължат да падат и тази година. Това как би се отразило на пазара?

Ако цените на продукцията продължат да падат, това ще доведе до намаляване на рентните плащания и би трябвало да доведе до намаляване на цените на дребно. За да се случи това обаче, би трябвало да намалее и конкуренцията между купувачите, а ние отчитаме, че тя е много силна. Засега нямаме признаци за падане на цените, още повече рязко.

Да не забравяме също така, че пазарът на дребно се измени значително в последните десетина години. Ако в първата половина на периода имаше много голямо предлагане и липса на алтернатива, липса на добър доход за собствениците на земя, то сега, особено през последните 2-3 години, много по-малко първоначални собственици са склонни да продават земята си, защото получават сравнително добри ренти.

По отношение на продажбата на пакети „на едро“ – нетните продавачи са много по-малко от нетните купувачи, много малка част от собствениците на пакети са склонни да се разделят със земята си все още.

Доколко новата програма за селските райони влияе на пазара заради обвързването на субсидиите с количеството обработваема земя?

Към момента няма яснота каква точно ще бъде новата политика, което категорично води до несигурност у всички участници на пазара. Ползвателите на земята не могат да правят дългосрочни планове и това като цяло забавя темповете на развитие на техния бизнес.

Какви са очакванията Ви за пазара през 2014 г.?

Моята лична прогноза е, че цените на дребно ще се задържат на нива близки до тези от миналата година, възможно е нарастване с около 5% средно за страната, а при цените на едро смятам, че ще станем свидетели на 10-процентен ръст.

Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
lordrad
преди 10 години
Един хубав годишен данък и пазара на земи ще се раздвижи разбира се с цена надолу.Така трябва да стане и с имотите, здрави данъци и корекции.Въпрос на време е, защото парите останаха единствено и само в имотите.Правителството ще посегне и на тях няма начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още