IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Пашова: В определени сегменти от офис пазара равновесието е постигнато

България все още е малък и периферен пазар за инвеститорите в европейски мащаб, коментира новият мениджър “Офис площи” във Forton

08:12 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Станимира Пашова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Станимира Пашова. Снимка: Личен архив

За пазара на офис площи и настроенията на инвеститорите и наемателите разговаряме със Станимира Пашова, мениджър “Офис площи” в консултантската компания Forton International.

Станимира Пашова има опит в управлението на инвестиционни проекти, на офисни и търговски обекти, в пазарните проучвания и инвестиционното консултиране.

Г-жо Пашова, от известно време насам се говори за недостиг на качествени офис площи на пазара. Има ли потенциал за нови проекти и дори нови пазари, към които да се насочат наемателите?

Накратко да. Има потенциал за нови проекти, защото незаетите площи в топ сградите стабилно вървят към повече от 90% заетост. Професионалните наемодатели прекратяват предлагането, когато достигнат 90-95%, за да запазят площи за евентуални разширения на най-големите си клиенти. Така че недостигът на качествени площи е факт. В момента големите заявки могат да бъдат удовлетворени от не повече от четири сгради, които са отворени или предстои да отворят до средата на годината.

През миналата година видяхме по-убедителни стъпки в посока Пловдив и Варна от страна на компаниите в секторите аутсорсинг и информационни технологии. Те ще продължат, но следва да имаме предвид, че тези решения се движат в по-голяма степен от наличието на висококвалифицирани специалисти и заплатите, отколкото от наличностите на свободни офиси или нивата на наемите.

Как очаквате да се развива пазарът в краткосрочен и средносрочен план предвид икономическата и политическа обстановка в страната?

През настоящата година очакваме продължение на тенденцията, която започна още в края на 2012 г.: разширенията на съществуващите и новите компании да имат по-голямо значение за пазара на офиси от преместванията. Поради това, а и заради относително малкия обем ново строителство, ще видим постепенно намаляване на общото ниво на незаетите площи, като водещите проекти ще продължат да се развиват с изпреварващо темпо. При тях вече виждаме първи сигнали за ръст на наемите. Офертните нива в почти всички топ сгради по основните булеварди вече са двуцифрени в евро на квадратен метър на месец. Изключенията са единични обекти, които все още са в началния етап на отдаването под наем.

Напоследък чисто географски се наблюдава разширяване на интереса на чужди инвеститори към Централна и Източна Европа, но България е все още в периферията на пазара и превесът тук е на вътрешните инвеститори. Какъв е потенциалът на страната ни отново да привлича повече чужди инвестиции и „колелото“ да се задвижи?

Исторически чуждите инвеститори са били възпрепятствани от липсата на висококачествени обекти, отдадени под наем на международни компании с дългосрочни договори, както и от ниската ликвидност на пазара. България все още е малък и периферен пазар в европейски мащаб, поради което второто обстоятелство няма да се промени. Но от друга страна виждаме разширяващ се кръг от обекти с инвестиционно качество в офис и търговския сектор. Очакванията на инвеститорите за нивото на доходност са значително по-високи, отколкото в Централна Европа, поради което очаквам интересът им да нарасне в средносрочен план.

Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още