IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Силд: На пазара на имоти в България има дефицит на качество

Държавата да стимулира качественото строителство с регулации и насърчаване на конкуренцията, а не изкуствено да генерира ликвидност за определени групи

08:18 | 26.11.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тармо Силд.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Тармо Силд. Снимка: Личен архив

В последно време бизнесът и политиците говорят за въвеждането на стимули за купувачите на имоти, особено купувачите на първо жилище. Доколко намирате подобни мерки на пазара за оправдани?

Покупката на първия имот трябва да е осъзнат акт на придобиване на качествен актив, чиято стойност няма да се изпари няколко години след сделката. Обществото трудно би се възползвало от изкуствено генериране на ликвидност за определени групи потребители. Това може би е неочаквано изявление точно от човек, който има интерес да продава възможно най-много жилища, но трябва да гледаме на нещата в дългосрочен план.

Държавата трябва преди всичко, чрез регулации и насърчаване на конкуренцията между строителните компании, да работи за стимулиране на качеството на строителството, безопасността, енергийната ефективност. Освен това мисля, че да притежаваш собствено жилище не е просто инвестиция – това поражда и определени задължения. След като сте придобили имот, трябва да го поддържате, да плащате сметки, да се съобразявате със съседите. Така че „лесните“ пари може да станат контрапродуктивни – ако регулациите са слаби, пазарът може да бъде наводнен от неликвидни активи.

Продължават ли да се различават очакванията на купувачите и продавачите за пазара? Какви са наблюденията Ви на пазарите в Балтийските страни и България?

Балтийските страни се различават силно една от друга и има малко точки за сравнение. Това обаче, което е учудващо за българския пазар, е, че има малка разлика в цената на старите и новите апартаменти, включително и жилищата от ерата на социализма. Естествено, има някакво обяснение – новите жилища се продават недовършени и общите части също се калкулират в цената, но разликата все пак е твърде малка. Т. е. - пазарът казва, че старото е също толкова добро, колкото и новото. Пазарът не греши. Пред строителите стои предизвикателството да предлагат нови апартаменти, за които купувачите да са готови да платят повече, отколкото за жилищата, които в момента са на пазара.

През 2012 г. понижихте стойността на активите на компанията в България. Очаквате ли сътресения през тази година?

Не очаквам сътресения за Arco Real Estate Group.

Какъв е обемът на инвестициите на Arco Vara в България и какви са плановете за развитие на компанията в страната?

Активите на компанията към момента надхвърлят 15 млн. евро, но стойността е два пъти по-малка от това, което инвестирахме. Понесохме си загубите, вече имаме опит и ще продължим да развиваме жилищни проекти, както и услуги - посредничество на пазара, оценка и управление на имоти. Виждам потенциал за растеж и печалба, ако работим добре за нашите клиенти.

Как очаквате да продължи възстановяването на пазара на имоти в България в краткосрочен и дългосрочен план?

В краткосрочен план очаквам бавен ръст в големите градове, а в дългосрочен – всичко зависи от икономиката и как тя ще се впише в глобалната икономика. Това е един непрекъснат спектакъл без предварителен сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
Да продължа - пазарът на имоти у нас го спасиха руснаците, украинците и т.н. граждани от бившия СССР, само дето сега те ще започнат да си слагат и техни кметове в някои крайморски общини. У нас загубата на нац. достойнство и суверинитет е нещо нормално. Не виждам за какво качество да говорим - 90 процента от хората са достатъчно бедни и нямат право да са капризни. Това да си беден и капризен си е наистина голяма мъка в живота. Не мога да приема , че качеството ще стане фактор преди реално да се реши проблема с хроничната беднотия на работещите семейства - поне на тези с двама работещи като за начало. Да не говорим за квалификацията на огромната част младежи, потенциални купувачи - та те в реална среда са си точно за минимална заплата или малко отгоре при положение, че масово не могат да пишат и четат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
Аз не съм такъв оптимист, не за цените и продажбите, а главно за окаяната инфраструктура. София и Варна са с най-високи цени, а са с много лоша градска среда - кал , мръсотия, тъмнотия, ***, дупки и т.н..Няма паркоместа, въобще огромен проблем с паркиране дори ако си богаташ и можеш да ръсиш пари за паркинг. Дори и да имаш пари просто ситуацията е изтървана за десетилертия напред от сгъстените имоти. Така че, ако и другите градове ги чака същото като тези дето са уж напред - все по-високи цени и по-мизерна среда, аз не виждам поле за оптимизъм. Много добре обаче е един търговец да признава реалностите - населението намалява с 1 процент годишно, а растежът е също 1 процент - тоза си е жив застой. Младите са малко и бягат по чужбина - кой да купува физически така да се каже, дори и да речем ,че има пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Зависи се има предвид качествен - ако имате предвид, че некачествените могат да паднат. Да така съм съгласен, но ако се говори за имоти предлагащи високо качество на живот - това е съвсем друго. И това, че след 5-10 години можело инфраструктурата да се оправи..да може, но това е игра на покер. Реално човек купува имот иска да живее в съответното качество веднага. Иначе е смешно 5-10 години/а може и много повече, може и по-малко/ супер богаташа да живее в съседство с мизерия. И да трябва да си троши скъпите автомобили по калпави пътища и да паркира по кални градинки и разбити тротоари.И пак е спорно, дали един некачествен имот, купен евтино.. е лоша инвестиция, особено ако се мисли и за в бъдеще. След 10 години и да се събори, и построи нещо ново може даже да е на сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Nikodim
преди 10 години
do mick ("Ако инфраструктурата около имота е мизерна, може ли имотът да е качествен")Буренясалите парцели,разбити улици и тротоари около имота - това с времето най-вероятно ще се промени/подобри. Но ако имотът некачествен - каквато и инфраструктура да има наоколо - той завинаги си остава некачествен (освен ако го събориш и строиш наново).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
mick
преди 10 години
Накрая се оказва, че купува на ужасно високи за качеството на имота цени.Ако пък парите не са проблем и купува супер скъп и качествен имот.. или няма хубав път до там, или следващата година някой го разкопава тоя път и го оставя в това състояние. Или някой построява точно пред качественият му имот друг още по-качествен :) И после се бият за паркоместа. Или около суперкачествения имот е в нищото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
albobo76
преди 10 години
Българинът никога не е търсил качество, а търси ниска цена. Това е което и строителите му предлагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
avramcho
преди 10 години
Отговор:.........комуто не харесва Тук - отива Там !Всичко е избор - или избираш - или Те избиратникой никого не кара да купува нещо-което не го устройва-------------На Пазара действ има дефицит на Качество - има имоти , които никой не би купил за останалите трябват Пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
mick
преди 10 години
Въпрос: Ако инфраструктурата около имота е мизерна, може ли имотът да е качествен, независимо от това как е направен имота и колко злато и диаманти има в него? Ако до този супер имот има разпадащи се сгради и буренясали парцели, кални и разбити улици и тротоари? Или новите собственици ще си затварят очите и носовете, ще използват всъдеходи до своят супер качествен имот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още