IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Силд: На пазара на имоти в България има дефицит на качество

Държавата да стимулира качественото строителство с регулации и насърчаване на конкуренцията, а не изкуствено да генерира ликвидност за определени групи

08:18 | 26.11.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тармо Силд.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Тармо Силд. Снимка: Личен архив

За пазара на имоти и перспективите пред него в краткосрочен и дългосрочен план разговаряме с Тармо Силд, главен изпълнителен директор на Arco Vara и Arco Real Estate, Естония. Той зае поста през 2012 г. със задача да стабилизира и преструктурира компанията, за да възстанови рентабилността й.

Г-н Силд, как инвеститорите в строителния сектор гледат на посткризисна България на фона на икономическата, политическата и демографската ситуация?

Демографски България не се различава особено от останалите държави от Централна и Източна Европа, където населението намалява заради емиграцията по икономически причини и ниското ниво на раждаемост. Останалото население е концентрирано в градовете, където има повече възможности за работа и разкриване на нови работни места. От тази гледна точка София е добър пример за относително „безопасна“ инвестиционна цел, тъй като градът е по-напред в сравнение с останалата част на страната и демонстрира растеж.

Що се отнася до икономиката, виждаме, че много държави търсят път и свободна ниша в новата глобална икономика. Растежът е нисък и преобладава усещането, че нещо трябва да бъде направено, но никой няма конкретен отговор какво точно е това нещо. Членството в Европейския съюз и еврозоната не е този отговор. Това се вижда в Естония, Латвия и дори във Финландия - причините за и последиците от продажбата на Nokia са доста симптоматични за цялата финландска икономика и поставят нови въпроси не само за това какво финландците трябва да направят, но и къде беше допусната грешка, за да приключи глобалната икономическа приказка. В дългосрочен план всъщност това не е толкова лошо, защото новите решения винаги идват заради недоволството.

Какъв е потенциалът на сектора на имотите да привлече повече инвестиции през следващите години?

Потенциалът е свързан с ръста на населението и с икономическия растеж. Ние имаме най-широк поглед върху пазара на жилищни имоти – растежът му е възможен само като резултат от ръста на новите работни места. Хората трябва да разполагат с пари, за да купят имот и ако парите им не стигат, те се адаптират към текущата ситуация. Пазарът на ваканционни имоти пък е пренаситен, а и има проблем със запасите – парите са вложени в тухли и бетон, но има липсва професионалният подход за използваемостта на този продукт.

На първо място трябва да се справим с наличните запаси преди да внасяме нов продукт на пазара.

На базата на Вашия опит – какви дефицити виждате на жилищния пазар и как те могат да бъдат запълнени?

Има дефицит на качество и енергийна ефективност. Жалко е, когато хората влагат трудно спечелени пари в имоти, които са скъпи за поддръжка, а същевременно се амортизират физически и морално за 10 години.

Последна актуализация: 17:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
Да продължа - пазарът на имоти у нас го спасиха руснаците, украинците и т.н. граждани от бившия СССР, само дето сега те ще започнат да си слагат и техни кметове в някои крайморски общини. У нас загубата на нац. достойнство и суверинитет е нещо нормално. Не виждам за какво качество да говорим - 90 процента от хората са достатъчно бедни и нямат право да са капризни. Това да си беден и капризен си е наистина голяма мъка в живота. Не мога да приема , че качеството ще стане фактор преди реално да се реши проблема с хроничната беднотия на работещите семейства - поне на тези с двама работещи като за начало. Да не говорим за квалификацията на огромната част младежи, потенциални купувачи - та те в реална среда са си точно за минимална заплата или малко отгоре при положение, че масово не могат да пишат и четат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
Аз не съм такъв оптимист, не за цените и продажбите, а главно за окаяната инфраструктура. София и Варна са с най-високи цени, а са с много лоша градска среда - кал , мръсотия, тъмнотия, ***, дупки и т.н..Няма паркоместа, въобще огромен проблем с паркиране дори ако си богаташ и можеш да ръсиш пари за паркинг. Дори и да имаш пари просто ситуацията е изтървана за десетилертия напред от сгъстените имоти. Така че, ако и другите градове ги чака същото като тези дето са уж напред - все по-високи цени и по-мизерна среда, аз не виждам поле за оптимизъм. Много добре обаче е един търговец да признава реалностите - населението намалява с 1 процент годишно, а растежът е също 1 процент - тоза си е жив застой. Младите са малко и бягат по чужбина - кой да купува физически така да се каже, дори и да речем ,че има пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Зависи се има предвид качествен - ако имате предвид, че некачествените могат да паднат. Да така съм съгласен, но ако се говори за имоти предлагащи високо качество на живот - това е съвсем друго. И това, че след 5-10 години можело инфраструктурата да се оправи..да може, но това е игра на покер. Реално човек купува имот иска да живее в съответното качество веднага. Иначе е смешно 5-10 години/а може и много повече, може и по-малко/ супер богаташа да живее в съседство с мизерия. И да трябва да си троши скъпите автомобили по калпави пътища и да паркира по кални градинки и разбити тротоари.И пак е спорно, дали един некачествен имот, купен евтино.. е лоша инвестиция, особено ако се мисли и за в бъдеще. След 10 години и да се събори, и построи нещо ново може даже да е на сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Nikodim
преди 10 години
do mick ("Ако инфраструктурата около имота е мизерна, може ли имотът да е качествен")Буренясалите парцели,разбити улици и тротоари около имота - това с времето най-вероятно ще се промени/подобри. Но ако имотът некачествен - каквато и инфраструктура да има наоколо - той завинаги си остава некачествен (освен ако го събориш и строиш наново).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
mick
преди 10 години
Накрая се оказва, че купува на ужасно високи за качеството на имота цени.Ако пък парите не са проблем и купува супер скъп и качествен имот.. или няма хубав път до там, или следващата година някой го разкопава тоя път и го оставя в това състояние. Или някой построява точно пред качественият му имот друг още по-качествен :) И после се бият за паркоместа. Или около суперкачествения имот е в нищото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
albobo76
преди 10 години
Българинът никога не е търсил качество, а търси ниска цена. Това е което и строителите му предлагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
avramcho
преди 10 години
Отговор:.........комуто не харесва Тук - отива Там !Всичко е избор - или избираш - или Те избиратникой никого не кара да купува нещо-което не го устройва-------------На Пазара действ има дефицит на Качество - има имоти , които никой не би купил за останалите трябват Пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
mick
преди 10 години
Въпрос: Ако инфраструктурата около имота е мизерна, може ли имотът да е качествен, независимо от това как е направен имота и колко злато и диаманти има в него? Ако до този супер имот има разпадащи се сгради и буренясали парцели, кални и разбити улици и тротоари? Или новите собственици ще си затварят очите и носовете, ще използват всъдеходи до своят супер качествен имот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още