IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дж. Едуардс: Презастрояването постави пазара на бизнес имоти в трудно положение

В България има прекалено много молове, има търсене на качествени офиси и логистични площи, смята управляващият директор на Tishman International за Европа

08:25 | 05.07.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Джулиан Едуардс:&nbsp;Много от недвижимите имоти в България са в лошо състояние, повечето от тях са изградени от неопитни строители<em>. Снимка: личен архив</em></p>

 Джулиан Едуардс: Много от недвижимите имоти в България са в лошо състояние, повечето от тях са изградени от неопитни строители. Снимка: личен архив

Какво е необходимо да се направи спешно, за да се преодолеят недостатъците, и как най-добре страната ни може да се промотира като атрактивна дестинация за инвестиции в бизнес имоти?

България трябва да изпрати послание на целия свят, че е привлекателна дестинация, както за инвестиране, така и място, на което компаниите могат да изградят свои офиси и фабрики. Българската агенция за инвестиции и AmCham проведоха редица семинари на тази тема по целия свят. В някои от тях участвахме и ние. Освен това е нужно и компании като нас да разпространяват добри отзиви за страната. Сегашната публичност по отношение на новините от страната в последната година всъщност имат и положителен ефект.

Каква е Вашата оценка за пазара на бизнес имоти в България в момента предвид развоя на кризата, както и политическите събития в страната от последните месеци?

Пазарът се намира в трудно положение поради презастрояването. Въпреки това виждаме, че добре развитите офис сгради постепенно се отдават под наем, като скоро ще бъдат наети изцяло, но под първоначалните наемни нива. Многофункционалните сгради може и да не бъдат наети изцяло.

Наемането на търговските площи ще се случи бавно, но аз имам чувството, че сега има повече потенциални наематели, отколкото преди една година. Вярвам, че когато тези глобални компании пожънат успех със своите действия, те ще разширят инвестициите си и на пазара ще се появят нови наематели от глобален мащаб.

Преди кризата секторът на имотите и строителството привличаха най-сериозен обем инвестиции, и вътрешни, и чужди. Според Вас има ли вероятност страната ни някога отново да се върне към тези обеми?

Преди кризата България се развиваше и в жилищния, и в търговския сектор, но по-голямата част от строителството не беше поета от опитни строители. Това е причината тук да има много частично построени или свободни сгради. Освен това банките и други финансови институции отпускаха кредити за строителство, което не е трябвало да бъде изобщо започвано, имайки предвид количеството сгради, построени дотогава.

Каква е Вашата оценка за качеството на предлаганите на пазара площи от различните сегменти на пазара?

Земята в България все още е скъпа и нерентабилна за строителството на търговски и жилищни сгради. Земята около София, Пловдив и по Черноморието като цяло беше в добро състояние, но в повечето случаи заобиколена от частично построени или почти завършени постройки и не виждам начин те да бъдат развити в близкото бъдеще, освен ако не им се обърне специално внимание, за да отговорят на изискванията на определен наемател.

Как очаквате, че ще се развие пазара на бизнес имоти в България в краткосрочен и средносрочен план?

Мисля, че в следващите няколко години пазарът на недвижимите имоти в България ще погълне вече съществуващите сгради. В бъдеще ще бъдат изпълнявани проекти, които са предварително отдадени. Освен това мисля, че на предприемачите и инвеститорите ще им се наложи да вложат значителни капитали, за да започнат ново строителство.

В по-дългосрочен план според мен пазарът на търговските имоти ще се задвижва от търсенето на наемателите. Вярвам, че това ще се случи, стига в България да не се случват негативни неща, които да спрат чуждите компании да навлязат на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Моловете да станат офиси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Джулиан Едуардс: Много от недвижимите имоти в България са в лошо състояние, повечето от тях са изградени от неопитни строители.Много точен коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Прави разлика между инвестиция и инвестиция. Инвестиция в имот е едно, инвестиция в предприятие съвсем, ама съвсем друго. През 2005-2008-*** привлякохме камари инвеститори в имоти. И к'во - що няма фойерверки сега? Мол-овете ли са малко или празните апартаменти по морето?...А ти май си от тия "инвеститори" в имоти та затова така, а...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
supertrader
преди 11 години
Какво и е прилекателното на България, за да привлече инвестиции ? Тук болни мозъци си въобразяват че ниските и падащи дори цени привличали инвестиции, това не е привлекателно , а отблъскващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 12
supertrader
преди 11 години
Посто цените трябва да бъдат спрени в падането си, всичко останало е глупости. Дефлацията е тази която отблъсква купувачите и няма да спре да негативира цялата икономика докато новото строителство не започне да се натоварва със сериозен налог. Излизане от тази криза по друг път няма, всички други пътища водят до нейното задълбочаване. Ако някой си мисли, че не можем да стигнем египедски стандарт , то жестоко се лъже.Ситуацията с имотите е много важна за развитието на ЦЯЛАТА икономика, живеем в Свят в който парите могат да се движат и не се инвестират там където са спечелени , а там където няма да бъдат загубени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Всеки в зависимост от "калибата", манипулационното си право и мозък, използва бъркоча да си уреди по-монополна "пазарна" позицийка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Цари повсеместна мизерия, бизнесите се затварят, то презастрояването било виновно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още