IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дж. Едуардс: Презастрояването постави пазара на бизнес имоти в трудно положение

В България има прекалено много молове, има търсене на качествени офиси и логистични площи, смята управляващият директор на Tishman International за Европа

08:25 | 05.07.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Джулиан Едуардс:&nbsp;Много от недвижимите имоти в България са в лошо състояние, повечето от тях са изградени от неопитни строители<em>. Снимка: личен архив</em></p>

 Джулиан Едуардс: Много от недвижимите имоти в България са в лошо състояние, повечето от тях са изградени от неопитни строители. Снимка: личен архив

Пазарът на бизнес имоти в България пострада тежко заради кризата, а и заради презастрояването. Въпреки засиленото предлагане обаче, особено в сегмента на офисите, на пазара се усеща вакуум за качествени площи, а в логистичния и индустриалния сегмент, поне според експерти, те са на санитарния минимум.

Кои са пазарните сегменти, които се радват на най-голям интерес от страна на инвеститорите и какви са основните проблеми на българския пазар - разговаряме с Джулиан Едуардс, управляващ директор на Tishman International за Европа.

Г-н Едуардс, какъв е образът на България според чуждестранните инвеститори в недвижимите имоти?

Според мен, като чуждестранен инвеститор, образът на България е позитивен.  Смятам, че политическата нестабилност в страната е временна и не вярвам да повлияе на бизнеса на  чуждестранните инвеститори в дългосрочен план. Подобен род политически сътресения са често срещани в наши дни. Виждам България като добро място за инвестиции, тъй като има добре обучена и мотивирана работна ръка, 10% личен и корпоративен плосък данък, заплащането е много приемливо, строителните разходи засега са ниски, а и страната е в Европейския съюз. Всички тези фактори правят България добър избор за инвестиция.

С настъпването на кризата чуждите инвестиции в бизнес имоти у нас рязко се свиха. Как оценявате търсенето в момента и кои са пазарните сегменти, които се радват на интерес и имат най-голям потенциал да привлекат повече инвестиции?

Мисля, че ако се строят качествени офиси и логистични сгради, разположени на добро място, ще има търсене. Не голямо, но все пак търсене. Има прекалено много молове, а освен това пазарът на дребно е непривлекателен и вярвам, че ще продължава да бъде непривлекателен. Хората все повече използват интернет, за да пазаруват стоки и ходят в магазините само за да пробват или видят стоката преди да я поръчат от интернет.

Смятам, че ще има търсене и на жилищни сгради в определени точки на града. Те няма да бъдат този тип строителство, с което пазарът в момента е препълнен, а по поръчка на купувачи, които не успяват да задоволят търсенето си по отношение на локация или тип на имота.

През последните месеци се заговори и за интерес към портфейли от проблемни имоти в страната. Наблюдавате ли такъв и какъв е потенциалът на този пазар?

Много от недвижимите имоти в България са в лошо състояние, повечето от тях са изградени от неопитни строители. Има много проблемни имоти, но според това, което сме видели до момента, никой от тях не предизвиква голям интерес. Причина за това е неоправданата цена, като се имат предвид и всички проблеми, които ще трябва да се преодолеят след това.

Кои са предимствата и кои – недостатъците на страната ни като дестинация за инвестиции в бизнес имоти?

Както казах по-рано, предимствата са 10% данък и добре обучените кадри. Инфраструктурата и секторът на услугите са надеждни и постепенно се подобряват, но все още се нуждаят от много големи инвестиции.

Последна актуализация: 03:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Моловете да станат офиси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Джулиан Едуардс: Много от недвижимите имоти в България са в лошо състояние, повечето от тях са изградени от неопитни строители.Много точен коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Прави разлика между инвестиция и инвестиция. Инвестиция в имот е едно, инвестиция в предприятие съвсем, ама съвсем друго. През 2005-2008-*** привлякохме камари инвеститори в имоти. И к'во - що няма фойерверки сега? Мол-овете ли са малко или празните апартаменти по морето?...А ти май си от тия "инвеститори" в имоти та затова така, а...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
supertrader
преди 11 години
Какво и е прилекателното на България, за да привлече инвестиции ? Тук болни мозъци си въобразяват че ниските и падащи дори цени привличали инвестиции, това не е привлекателно , а отблъскващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 12
supertrader
преди 11 години
Посто цените трябва да бъдат спрени в падането си, всичко останало е глупости. Дефлацията е тази която отблъсква купувачите и няма да спре да негативира цялата икономика докато новото строителство не започне да се натоварва със сериозен налог. Излизане от тази криза по друг път няма, всички други пътища водят до нейното задълбочаване. Ако някой си мисли, че не можем да стигнем египедски стандарт , то жестоко се лъже.Ситуацията с имотите е много важна за развитието на ЦЯЛАТА икономика, живеем в Свят в който парите могат да се движат и не се инвестират там където са спечелени , а там където няма да бъдат загубени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Всеки в зависимост от "калибата", манипулационното си право и мозък, използва бъркоча да си уреди по-монополна "пазарна" позицийка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Цари повсеместна мизерия, бизнесите се затварят, то презастрояването било виновно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още