IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Върбанов: Пазарът на ваканционни имоти преживя малък ренесанс през 2012 г.

Прекаленият оптимизъм обаче може да ни изиграе лоша шега, посочва управляващият съдружник в агенцията New Estate

08:15 | 09.04.13 г.
<p>
	Горян Върбанов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Горян Върбанов. Снимка: Личен архив

- Пазарът е видно, че е изключително зависим от руските купувачи, което в един момент може да се окаже пагубно за него. Как можем да привлечем и други купувачи и да изградим имидж на страната ни като добра дестинация за инвестиция във ваканционен имот – и за лично ползване, и с цел инвестиция и последваща печалба?

Да, зависимостта на пазара от руските купувачи е наистина плашеща. Отеглянето им, както вече споменах, ще е с трагични последици. В тази връзка диверсификацията е наистина стратегическа задача за всички участници на този пазар. Една от нашите последни маркетингови кампании в Русия беше под мотото „Цивилизация на достъпни цени“.

Мисля, че това мото може да систематизира посоката, в която трябва да се работи, за да си гарнатираме устойчиво развитие на този пазар. Ако образно казано „цивилизоваме“ инфраструктурата на страната, нейната администрация, услугите и забавленията и не на последно място - самите имоти, а в същото време запазим конкурентните цени, страната ни ще е в състояние да стане предпочитано място за живеене и инвестиране в глобален мащаб.  

- Кои са държавите, в които България би имала най-голям успех като дестинация за инвестиция във ваканционен имот?

Традиционно страните, от които са нашите потенциални  купувачи, са европейските страни и страните от бившия Съветски съюз. Не мога да си представя все още китайски купувачи да започнат масово да купуват ваканционни имоти в България, макар че ще се радвам ако това се случи.

В момента инетересът на клиенти от Европа е слаб, като според нас това се дължи най-вече на продължаващата криза. Очакваме интереса от страна на купувачите от европейските страни да се възвърне с отминаването на кризата.

През тази година например забелязваме сериозен ръст на интереса от украински купувачи. Гражданите на тази страна преоткриха България в последните години като място за почивка. Близостта на Украйна до България дава възможност на украинските семейства да пътуват сравнително евтино и комфортно с автомобил до България, което не е за подценяване при решението за закупуване на ваканционен имот.

Платежоспособността на украинците обаче е по-ниска в сравнение с руснаците, но тук отново падането на цените направи имотите в България достъпни и за тях. 

- Каква е Вашата прогноза за развитието на пазара на ваканционни имоти в краткосрочен и средносрочен план?

В краткосрочен план трудностите ще продължат. Нашите очаквания са за W образна крива на ценовите нива. След оптимизма от 2012 г. и началото на 2013 г. очакваме ново понижаване на цените в порядъка на 4-6% до края на тази година. Не очакваме сериозни движения в броя на сделките и смятаме, че те ще останат на нивата от 2012 година.

В дългосрочен план сме изключителни оптимисти. Разглейждайки страната непредубедено и имайки предвид климатичните и природните дадености, политическата ориентация и потенциала на хората, България съвсем спокойно може да се определи като добро място за живеене, което ще продължава да привлича желаещи да имат имот в тази страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още