IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Иванов: Преструк-турирането на „лоши“ задължения ще движи пазара на сливания

Местните купувачи стават все по-активни на фона на изтеглянето на чужди компании от страната, обяснява съоснователя и управляващ партньор на Entrea Capital

08:40 | 19.03.13 г. 1
Р. Иванов: Преструк-турирането на „лоши“ задължения ще движи пазара на сливания

- Преди кризата строителният сектор и сектора на имотите привличаха най-сериозни обеми чужди инвестиции. Предвид свръхстроителството какъв е според Вас потенциалът на секторите да привлече нови играчи, включително и на пазара на сливания и придобивания?

Във ваканционните имоти шансът за това е малък и би могло това да се случи за добре премислени и структурирани проекти. Това по-скоро би било изключение за сегмента. По отношение на моловете също едва ли ще има нови проекти след довършването на търговските центрове, които се строят в момента.

Що се отнася до жилищното строителство, възможностите там също са по-скоро опортюнистични. Потенциал за раздвижване виждам в сегмента на индустриалните обекти, като има възможност нови играчи да инвестират „на зелено“, но и в този пазарен сегмент се тръгва от ниска база.

От гледна точка на сливания и придобивания в последнит егодини имаше няколко сделки, които бяха реализирани от един фонд. Няма много институционални инвеститори, които да гледат насам. Сега се появява информация, че се активизират фондове за подценени имоти, но сериозни сделки все още няма.

- Какъв е потенциалът на пазара на подценени имоти у нас?

Пазарът има потенциал, но засега преобладават индивидуалните купувачи. Все още липсват купувачи на институционално ниво.

- Какво отражение имат върху пазара процедурите по приватизация на държавните мастодонти?

В бъдеще могат да се случат няколко сделки, но те не би трябвало да имат голямо отражение, защото не са толкова големи, колкото бяха сделките отпреди. В контекста на един малък пазар като българския обаче приватизационните сделки са значими, така че всичко е относително. Според мен приватизацията поне в момента не е толкова важна за пазара и няма да даде някакъв сигнал за това как се движи пазарът.

- Какво можем да очакваме от пазара на сливания и придобивания в краткосрочен и средносрочен план?

В краткосрочен план като брой сделки очаквам пазарът да се задържи на нивото на миналата година. Не виждам признаци да има мног оповече или много по-малко сделки.

Ако предположем обаче, че в средносрочен план икономиката се възстанови, което зависи от много фактори и не на последно място от политиките на новото правителство, би следвало да се очаква подобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gan4ovets
преди 11 години
Eй, Роска, пък не каза нещо оптимистично. Прав си,сигурно за всичко, но не е хубаво така. Излъжи и ти нещо като политиците, свикнали сме пък и го очакваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още