IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Иванов: Преструк-турирането на „лоши“ задължения ще движи пазара на сливания

Местните купувачи стават все по-активни на фона на изтеглянето на чужди компании от страната, обяснява съоснователя и управляващ партньор на Entrea Capital

08:40 | 19.03.13 г. 1
Р. Иванов: Преструк-турирането на „лоши“ задължения ще движи пазара на сливания

Какви са тенденциите на пазара на сливания и придобивания, кои са най-активните икономически сектори и секторите с най-голям потенциал - разголаряме с Росен Иванов, съосновател и управляващ партньор в Entrea Capital.

Росен Иванов е експерт с дългогодишен опит, работил е в McKinsey & Co. в Ню Джърси и Ню Йорк, като инвестиционен сътрудник в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и в Procter & Gamble Balkan Markets в Букурещ. Притежава магистърска степен по бизнес администрация от Harvard Business School и бакалавърска степен по икономика от Американския университет в България.

- Г-н Иванов, през миналата година станахме свидетели на някои по-големи сделки на пазара на сливания и придобивания. Можем ли в тази връзка да говорим за възстановяване на пазара и индикации за стабилизиране на икономиката?

Рано е да се каже, че има възстановяване, а що се отнася до стабилизирането – всичко зависи от дефиницята. Все пак слабият растеж е някакъв вид стабилизиране, но това не означава реален растеж и пазарът остава доста по-слаб в сравнение с преди кризата. Засега се задържа едно ниво, което може да се определи като новото статукво на пазара.

- Какви са усещанията на пазара предвид политическата ситуация в момента?

По отношение на инвеститорите определено се чувства напрежение и има сделки, които са засегнати от процесите, както сделките за сливания и придобивания така и сделките за инвестиции „на зелено“. Политическата нестабилност със сигурност не помага на никого, особено що се отнася до предвидимостта.

- Какви са ключовите тенденции на пазара, които се очертаха през миналата година, и можем ли да очакваме те да продлъжат и през настоящата?

Очертават се няколко тенденции на пазара на сливания и придобивания, които се очаква да продължат. Едната е явното отсъствие на чужди купувачи и по-скоро чужди компании продължават да излизат от България и да продават активи. Не е задължително обаче причината за това тяхно решение да се корени в България. Много от тях реорганизират операциите и дейността си и изходът им от България е част от стратегията им да осребрят активите си. За съжаление тази тенденция ще продължи.

С това е свързан и фактът, че местните купувачи стават все по-активни и фокусът се измества. Това е тенденция, която ще се задълбочи през годината. Ще продължат също така на пазара да излизат активите на компании, които са притиснати от задължения. Това означава, че ще продължи преструктурирането на „лоши“ задължения и то ще продължи да дефинира пазара.

Хубавото беше, че през миналата година се случиха няколко сделки с фондове за дялово инвестиране и мисля, че и тази година могат да се очакват няколко сделки. това е позитивно и означава, че финансовите инвеститори все още гледат с добро око на България. Не знам обаче дали в тази ситуация можем да говорим за тенденция, тъй като сделките са само няколко на брой.

Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gan4ovets
преди 11 години
Eй, Роска, пък не каза нещо оптимистично. Прав си,сигурно за всичко, но не е хубаво така. Излъжи и ти нещо като политиците, свикнали сме пък и го очакваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още