IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Bulgaria Mall: На пазара на имоти ще бъде облачно с превалявания

Офис или хотел с централни локации са единствените проекти, които биха успели в момента, смятат бизнесмените

08:40 | 18.03.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Майлс Съмърфийлд и Ричард Макдоналд. Снимки: личен архив</em></p>

Майлс Съмърфийлд и Ричард Макдоналд. Снимки: личен архив

- Има ли интерес от страна на потенциални офис наематели?

(М.С.) Да, имаме оферти от две големи компании, които евентуално може да заемат всичките площи. В момента преговаряме за условията.

- От какви сектори са?

(М.С.) Едната е енергийна компания, а другата – банка.

- Какво е мнението ви за пазара на търговски площи в София?

(М.С.) Съществуващите в момента молове се наложиха на пазара през последните пет години и изглежда се справят добре. За в бъдеще ще имаме конкуренция от страна на Paradise Center и Ring Mall, но се стараем да се разграничим от тях. Paradise например е много по-голям и се налага повече като център за забавление и срещи.

Нашият фокус е да предложим качествени възможности за пазаруване чрез добри и различни марки. Такава е Debenhams например. През следващите месеци ще имаме и още някои нови марки, които ще доведем на българския пазар. Стараем се да работим с модни марки в средния сегмент, привличащи по-платежоспособни потребители.

- Какво е мнението ви за пазара на имоти у нас като цяло? Имате също и жилищни проекти.

(М.С.) Да, завършихме проект със 128 жилища преди година и половина. От него вече сме продали всичко с изключение на 10 жилища. Цените обаче се понижиха с около 25% в сравнение с върха на пазара през 2008 г. Ако на върха бяха около 1 000 евро на кв. м, сега са около 700 евро.

В момента има огромно предлагане на жилища, които са или завършени, или се строят, или пък са замразени.

Разполагаме с финансиране за проблемни жилищни активи и можем да работим с банките за придобиване на проектите. Това е по-скоро в средносрочен план. Става дума за по-големи проекти с между 100 и 400 жилища, които са в затруднено положение. В такива случаи се намесваме и помагаме за завършването и продажбата на проекта.

В момента е много трудно да се продава на цени над 1 000 евро на кв. м. За жилище с една или две спални реалистична цена е може би между 70 хил. и 90 хил. евро. Средносрочно смятаме, че в този сегмент ще има пазар.

- За столицата ли говорите или въобще за пазара в страната?

(М.С.) Фокусираме се предимно върху столичните градове. Имаме и някои инвестиции отпреди по морето и в Банско, но това не са активни проекти. В момента нямаме проекти извън София.

Преди имахме офиси в Киев, Хърватска и Истанбул. В момента имаме единствено в София, както и малък офис в Хърватска, където имаме един проект.

В момента се разширяваме извън Европа на пазари като Гана, Рио и други.

- Планирате ли нови проекти у нас?

(М.С.) Нямаме нови проекти освен този, свързани с проблемните активи, за който споменахме. Постоянно получаваме оферти. На пазара в момента има много хора, които искат да продават. Проблемът е, че е почти невъзможно да се осигури проектно финансиране, както тук, така и в цяла Европа.

(Р.М.) Затова преди две години започнахме да проучваме чужди пазари извън Европа. Няма смисъл да стоим тук в очакване на следващия бум, като можем да отидем при него.

- Как стана така, че България остана единственият ви офис в Европа?

(М.С.) Тук стартирахме компанията. Тук сме базирани. Оттук движим глобалните си операции. Оттук извършваме техническата си поддръжка за проектите в Гана, обслужваме юридически и счетоводно дейността си.

България е чудесно място за това заради ниските данъци и разходи за труд в сравнение с останалата част от света. Добър стандарт, хубави хора, добре образовани и говорещи английски. Доказателство за всичко това е и броят на новите чуждестранни компании, които идват тук. Това е и движеща сила за офис пазара.

- Не се ли притеснявате от бюрокрацията, административните пречки?

(М.С.) Нещата се подобриха много в сравнение с преди.

(Р.М.) Освен това нашите компании са структурирани така, че да са независими една от друга. Например нямаме юридическа зависимост между дейностите си в България и Бразилия.

(М.С.) Бюрокрацията не е толкова голям проблем. Може би е повече в сравнение с други страни, но като цяло нещата са подобни навсякъде. А и колкото повече сме тук, толкова повече опознаваме нещата.

Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
krasus
преди 11 години
Потребителите печелят, ако имат пари да купуват колега. Като никой не купува а само се продава кой печели -никой .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
Ricco
преди 11 години
...цените се сринаха и така ядец ни в центъра да купиш ни на къра Кой печели от всичко това не знам...--------------------Не печелят ли от това потребителите? Не е ли точно това философията на пазарната икономика - конкуренция, която да свали цените и да вдигне качеството? Да връщаме комунизма с плановата икономика ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 11 години
Нормално е горещите пари да се насочат към секторите с най-голяма възвращаемост - търговия , финанси , н.и. . Държавата би трябвало да регулира това за да не прегреят пазарите на тия активи - при нас регулация просто няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 4
Ogibogi
преди 11 години
Моловете в София, са за градове с население поне 4 милиона. Потреблението е едно и също, независимо дали са два или десет. Фирмите, които са наели магазини са едни и същи, правят по-малки обороти, но с по-големи разходи за персонал, осигуровки, наеми, ток и т.н. така да се каже на всяка манджа меродия! Идват някакви тук ошфорки или фондове, които перат и източват ДДС, дават някой лев на кмет и архитект да разпише, независимо , че няма градоустройствен план и необходимост за толкова търговски площи ( независимо че разни експерчета пишат, че сме били на последно място по площи) и така съсипват малкия и среден търговец, да не говорим , че и парите от наемите от моловете заминават и нищо не остава в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
lordrad
преди 11 години
Какъв дъжд и чадъри направо си идва урагана Катрин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Така е, защото ние ще правим икономика, основана на потреблението, а не на производството. Хитреци сме ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 11 години
Вива, цезаре - така е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Моловете в България станаха повече от фабриките... това НЕ Е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Моловете в България станаха повече от фабриките... това НЕ Е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още