IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Св. Стойнев: Зеленината на покрива подобрява енергийната ефективност на сградата

Изграждането на зелен покрив вдига и пазарната цена на имота без да се увеличава размерът му, посочва ландшафтният архитект

08:00 | 01.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Светослав Стойнев.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Светослав Стойнев. Снимка: Investor.bg

- Градините по покривите са нещо обичайно за мегалополисите, но като че ли непознато в България. Намира ли тази идея привърженици и у нас?

Зелените покриви намират все по-голяма популярност в България, а и темата е много близка до сърцата на повечето българи. Интересът към този тип озеленяване се увеличава все повече, защото в презастроените градове зелените покриви и фасади са ефективно решение за развитието на градската среда във височина и в т. нар. „пета фасада“. Много български архитекти и проектанти залагат все повече зелени покриви в техните проекти, следвайки световния пример.

- Има ли реализирани български проекти, при които е изграден зелен покрив?

Да, има изградени зелени покриви във България. Те са основно в инвестиционни обекти и частни жилищни имоти. За съжаление обаче все още са твърде малко.

- В Щатите например зелените покриви са се увеличили с между 30 и 40% в последните няколко години. В Торонто пък има изисквания за задължителни зелени площи върху покривите на различните сгради. Въпреки кризата се забелязва сериозен ръст на green roof – индустрията в глобален план. Как очаквате да се развие този бизнес в България?

Вярваме, че бизнесът и държавата все повече ще започнат да залагат на зелените покриви, защото освен висока декоративна стойност, зелените покриви спомагат за постигане и на голяма енергийна ефективност. От срещите ми с архитекти виждам, че те са добре запознати със зелените покриви и все повече ги залагат в техните проекти. Трябва само да убедим инвеститорите, че имат огромна полза от реализирането на такива обекти. Държавата и общините също могат да дадат пример на бизнеса и обществото, като изградят зелени покриви на административните сгради с помощта на европейско финансиране.

- Възможно ли е такива проекти да се реализират с европейски пари?

Да, мога да дам пример със съседна Румъния. Тази и следващата година в Букурещ ще бъдат изградени общо 20 зелени покрива върху общински сгради със средства от европейските фондове. Друг пример е Унгария, където през 2009 г. с европейско финансиране беше изградена най-голямата пречиствателна станция със зелен покрив, чиято площ е 24 хил. кв. м. Цялото строителство на съоръжението е финансирано от Европейския съюз. Тези възможности трябва да се използват и от властите във България.

- В такъв случай би могло, при желание на собствениците, такива проекти да бъдат изпълнени и по програмата за саниране на блоковете…

По принцип може да се изпълни такъв проект, стига да има желание и добра организация от страна на живущите. По-лесно е озеленяването на държавни и общински сгради, тъй като собствеността е една, а и европейската програма за енергийна ефективност на административните сгради е различна от тази за саниране на частни жилищни блокове..

- Какви са предимствата и недостатъците на зеления покрив спрямо нормалния?

Мога да кажа, че недостатъци няма, а предимствата са наистина много. Зелените покриви поемат голямо количество вода, като имат способност да усвояват толкова, колкото е необходимо, а останалото се отвежда извън сградата. По този начин се облекчава отводнителната система и се предпазва хидроизолацията на сградата от нараняване и от атмосферните условия, което допринася за удължаването на живота й.

Зеленият покрив подобрява и енергийната ефективност на сградата – тя остава хладна през лятото и топла през зимата. През лятото температурата в помещенията под зелен покрив се понижава със 7-10°C, а през зимата се покачва с до 3°C. Така се спестяват разходи за отопление и климатизация. Освен това се намалява замърсяването от шум и прах, подобрява се микроклимата и се пречиства въздухът, защото зеленият покрив абсорбира голяма част от градските замърсители. Не на последно място зеленият покрив увеличава пазарната цена на сградата без да се увеличава размерът на имота.

Основната специфика е теглото на зеления покрив, но въпросът се решава лесно, като се избере подходящият тип зелен покрив.

Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още